ESTATS UNITS

La mort de més joves negres a mans de la policia provoca noves protestes

El nombre de víctimes no ha augmentat en l’últim any però els mitjans ara hi paren més atenció

“VOLEM JUSTÍCIA” 
 Unes 2.000 persones  van protestar a Baltimore per la mort d’un jove negre.
Núria Ferragutcasas
27/04/2015
3 min

WashingtonUnes 2.000 persones van sortir als carrers de Baltimore aquest cap de setmana per protestar contra la mort d’un home negre mentre estava sota la custòdia de la policia. Les manifestacions, que es van iniciar dimarts passat, dos dies després de la mort del jove detingut de 25 anys Freddie Gray, es van desenvolupar en un ambient tranquil fins ahir a la matinada, quan diversos incidents violents van acabar amb la detenció de 12 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gray és l’últim d’una sèrie d’homes afroamericans d’arreu dels Estats Units que han mort a mans de la policia en l’últim any. Les seves morts han provocat grans protestes a tot el país, ja que molts consideren injustificat l’ús de força dels cossos de seguretat contra els ciutadans negres.

L’agost i el novembre de l’any passat la ciutat de Ferguson (Missouri) es va convertir en l’epicentre d’aquesta indignació primer poc després de la mort a trets del jove Michael Brown i més tard amb l’absolució del policia blanc que el va matar. Els crits de “Les vides dels negres importen” o “Volem justícia” sentits a Ferguson han sigut presents en totes les manifestacions posteriors.

Estadístiques incompletes

Des de Ferguson, els mitjans han informat de morts de ciutadans afroamericans a mans de la policia gairebé cada mes. Tot i així, hi ha poques estadístiques i incompletes sobre el nombre de morts provocat pels cossos de seguretat. L’única dada que es té és de l’FBI, que assegura que van ser prop de 400 entre el 2008 i 2012, però sense identificar la raça de les víctimes.

La xifra, però, segons investigacions com la de la web d’anàlisi FiveThirtyEight, és més alta. D’altra banda, un reportatge periodístic de ProPublica que examina 1.217 tirotejos mortals de la policia entre el 2010 i el 2012 conclou que els joves negres tenen més probabilitats que els blancs de morir a trets de la policia. Però matisa que això no prova cap biaix policial.

Per a altres analistes i activistes, l’atenció dels mitjans que han rebut les morts de ciutadans negres com les de Michael Brown a Ferguson, Eric Garner a Nova York i la més recent de Walter Scott a North Charleston (Carolina del Sud) mostren una situació que ve de molt lluny. “Els negres han presentat queixes durant anys [sobre l’ús de la força policial], però ningú en feia cas perquè no es creien que alguns agents policials poguessin actuar d’aquesta manera”, va explicar a la CNN Cedric Alexander, president de l’Organització Nacional d’Oficials Negres de la Llei. Alexander creu que ara, gràcies a les càmeres dels mòbils, es pot demostrar casos de brutalitat, abús o negligència policial.

La mort de Gray es va produir una setmana després de la seva detenció per fugir de la policia i portar una navalla. L’informe inicial de la policia de Baltimore va admetre que el jove va morir per no haver rebut l’atenció mèdica oportuna després d’una lesió a la medul·la que va patir quan va ser detingut. De fet, diversos vídeos de testimonis de l’arrest mostren Gray cridant de dolor a terra.

Altres vídeos anteriors a aquest també van intensificar les tensions racials que viuen els Estats Units. Les imatges dels crits de “no puc respirar” d’Eric Garner a Nova York quan era detingut, un policia de Cleveland matant un nen de 12 anys amb una pistola de joguina en un parc o la mort de Walter Scott quan va rebre diversos trets a l’esquena mentre fugia d’un policia han escandalitzat la societat nord-americana -i el món- i han provocat ràbia en la comunitat afroamericana.

El desenllaç del cas de Gray serà seguit amb interès per la resta del país, ja que Baltimore és una ciutat amb una població de majoria negra i tant el seu alcalde com el seu cap de la policia són afroamericans. D’altra banda, aquesta ciutat portuària de l’estat de Maryland té un llarg historial de tensions entre la policia i els seus ciutadans negres.

Els manifestants de Baltimore demanaven a crits “justícia” perquè, sense, deien, “no hi pot haver pau”. La tensió racial persisteix als Estats Units.

stats