Europa

Borrell avisa Kosovo que no entrarà a la UE sense un acord amb Sèrbia

El primer ministre del país balcànic, no reconegut per Espanya però sí per la major part d'estats de la UE, s'ha reunit amb l'alt representant

SabadellL'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha advertit aquest dijous el primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, que el seu país no podrà formar part de la Unió Europea mentre no arribi a un acord amb Sèrbia, el país del qual es va independitzar unilateralment el 2008. Ho ha dit després de reunir-se a Brussel·les amb el líder del país balcànic, una trobada incòmoda per al cap de la diplomàcia europea perquè Espanya no ha reconegut mai l'existència de Kosovo com sí que han fet la majoria d'estats de la Unió Europea. Actualment, Kosovo té la condició de "potencial" candidat a entrar a la UE, mentre que Sèrbia ja ha assolit l'estatus de país candidat.

Cargando
No hay anuncios

"El camí europeu de Kosovo està lligat a aquest diàleg [amb Sèrbia]. No hi ha alternativa", ha dit Borrell, que ha afegit: "És evident que sense un estatus internacional àmpliament reconegut, el camí europeu de Kosovo no té futur". Actualment, 98 dels 193 estats que formen part de l'ONU reconeixen l'existència de Kosovo, així com 22 dels 27 països de la UE. A més d'Espanya, els estats membres que es neguen a reconèixer Kosovo són Romania, Eslovàquia, Xipre i Grècia. Tampoc l'han reconegut Rússia i la Xina.

Represa del diàleg

"Pot comptar amb la meva bona voluntat", li ha respost Kurti durant la roda de premsa. Tot i així, el líder kosovar ha rebutjat, tal com ja havia anunciat prèviament, la proposta que Borrell va llançar dilluns, després de reunir-se amb el primer ministre serbi, Aleksandar Vučić, de celebrar una trobada entre tots dos l'11 de maig. "El futur diàleg amb Sèrbia s'ha de preparar bé abans i s'ha de basar en principis clars", havia argumentat Kurti aquest dimecres. Després de la reunió amb Borrell, tots dos han situat a finals de juny la represa del diàleg entre Belgrad i Pristina.

Cargando
No hay anuncios

Abans, Kurti sí que assistirà a la trobada, organitzada també per Borrell, amb els líders dels sis països balcànics que fan cua per entrar a la UE (Kosovo, Sèrbia, Montenegro, Macedònia del Nord, Albània i Bòsnia i Hercegovina), que tindrà lloc el 18 de maig. "Per posar damunt la taula totes les qüestions referents als Balcans occidentals hem de ser-hi els sis països, i no hi ha millor lloc que Brussel·les per a la reunió", ha dit el líder kosovar.

Les negociacions entre Belgrad i Pristina, patrocinades per la UE, van començar el 2011, tres anys després de la declaració d'independència de Kosovo, i van culminar en un primer acord el 2013 que va permetre una certa normalització de les relacions. Des de llavors, el diàleg s'ha mantingut obert però amb moltes interrupcions. Després de dos anys de pausa, les converses es van reprendre el setembre de l'any passat amb un acord econòmic impulsat pel Estats Units i una nova trobada sota el patrocini de la UE, però des de llavors les negociacions tornen a estar interrompudes.

Cargando
No hay anuncios

A la reunió de dilluns, Borrell havia animat Vučić a reprendre el contacte amb Kosovo de cara a "assolir un acord complet i jurídicament vinculant sobre la normalització de les relacions" entre els dos països. "Necessitem que el procés continuï i que produeixi resultats", va dir l'alt representant.

Cargando
No hay anuncios

Acostament a la UE

Albin Kurti, que va arribar al capdavant del govern de Kosovo el mes passat després d'una contundent victòria electoral, s'ha reunit amb Borrell en el marc d'una visita institucional de dos dies a Brussel·les, durant la qual també ha tingut ocasió de reunir-se amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; amb diversos comissaris; amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i amb el primer ministre belga, Alexander de Croo.

Cargando
No hay anuncios

En un tuit, el líder kosovar ha volgut fer explícit el seu acostament a les institucions comunitàries remarcant que "el projecte de pau, democràcia i benestar de la Unió Europea no es pot donar per fet", sinó que "s'ha de defensar".

Albin Kurti, primer ministre de Kosovo
Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, durant la roda de premsa conjunta amb Borrell Kurti ha assenyalat que Kosovo "mira a la UE" i no a Rússia i la Xina a l'hora d'obtenir vacunes contra el covid-19. Borrell ha anunciat que el país balcànic rebrà 95.000 vacunes enviades des de Brussel·les i finançades amb pressupost comunitari.