Els escàndols de Boris Johnson

Johnson intenta deixar enrere els escàndols cridant a un esforç bèl·lic contra l'òmicron

El Regne Unit registra la xifra més alta de contagis de tota la pandèmia, amb 78.610 nous casos

LondresBoris Johnson ha passat al contraatac. Després dels diferents escàndols que han sacsejat els dos darrers mesos de la seva acció de govern -i que van culminar la setmana passada en el de les festes il·legals del Nadal del 2020 i ahir dimarts en un càstig de cent diputats tories votant contra la seva proposta d'introduir el passaport covid per accedir a night-clubs i recintes d'espectacles de masses-, el premier ha declarat la guerra a la variant òmicron i ha volgut canviar el sentit dels esdeveniments.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I aquest dimecres, com ja va fer diumenge passat per aparèixer davant l'opinió pública amb una actitud d'estadista i poder escapar-se de la pluja de crítiques que li queien al damunt des de feia dies, ha llançat un missatge que evoca el d'un esforç bèl·lic perquè tothom que pugui s'impliqui en la campanya de reforç de la vacunació. "Aquest Nadal fes alguna cosa que puguis explicar als teus nets d'aquí a molts anys", ha dit en conferència de premsa des de Downing Street.

Cargando
No hay anuncios

Així, ha demanat voluntaris per aplicar la tercera dosi amb la màxima urgència possible, i també que es redueixi "el mal que pot fer l'òmicron mitjançant la millora de les defenses vacunals".

Des que va fer la primera crida, Johnson ha informat que més de 20.000 persones s'han inscrit com a administradors de vacunes, part d'un "exèrcit territorial" fonamental del que ha qualificat de "cursa contra el temps per aconseguir dur el més gran nombre de punxades al braç".

Cargando
No hay anuncios

L'arenga del primer ministre ha arribat una hora després que el govern comuniqués el nombre de nous contagis més gran en 24 hores des de l'inici de la pandèmia: entre les 9 del matí de dimarts i les 9 del matí d'aquest dimecres se n'han registrat 78.610.

Però "els britànics han de ser realistes, perquè els rècords es trencaran molt en les setmanes vinents", ha pronosticat en la mateixa compareixença el professor Chris Whitty, director mèdic d'Anglaterra i assessor en cap del govern britànic. El responsable científic ha parlat de "dues epidèmies": l'òmicron, que "augmenta ràpidament", i la delta, "que es manté aproximadament plana".

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Johnson no ha volgut fer cap crida explícita a cancel·lar les festes de Nadal, ni a suprimir les celebracions familiars, una mesura que bona part del seu partit no aplaudiria, per la qual cosa ha d'anar molt amb compte. Prudència i cautela, però, han sigut els consells científics. Una vegada més, doncs, la ciència i el conjunt dels interessos polítics en joc han emès missatges divergents.

Whitty també ha ofert dades sobre els efectes de la vacunació per enfortir el missatge de la necessitat de les dosis de reforç: "Les vacunes estableixen una diferència fonamental. Les persones vacunades encara acaben a l'hospital, però la seva protecció és molt millor que la de les no vacunades", ha afegit. Per grups d'edat, entre els de més de 80 anys, el més afectat, la proporció és de 40 ingressos de vacunats per 160 de no vacunats, quatre vegades menys. Però el que Whitty ha assegurat sense dubtar és que ens trobem "davant d'una amenaça molt seriosa". "Com de seriosa? -ha afegit-. Hi ha encara moltes coses que no sabem però totes les que sabem són dolentes". La preocupació més evident és que "molt aviat, després de Nadal, les xifres d'hospitalitzats s'elevaran molt". Molt més dels actuals 7.673 malalts per covid ingressats.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, i en referència a la situació a Sud-àfrica, on es va detectar la variant òmicron per primera vegada, el professor Whitty ha afirmat també que el nivell d'immunitat al país per l'onada de l'òmicron és "molt més alt que durant la delta" i, en conseqüència, mentre que les hospitalitzacions van arribar al voltant del 22% per als de més de 65 anys amb la primera variant, amb aquesta segona la xifra ha baixat fins al 6%. "Això no vol dir que no hi hagi algun grau de malaltia una mica més lleu, és possible, però crec que hi ha el perill que la gent ho hagi malinterpretat i digui «De què ens hem de preocupar?». I això pot ser un problema", ha reblat.