Johnson s'arrisca i aposta per l'obertura gairebé total d'Anglaterra el 19 de juliol

L'ús de les mascaretes ja no serà obligatori malgrat projeccions que apunten a 50.000 contagis diaris en dues setmanes

LondresEl 19 de juliol, dia de la llibertat, com fa setmanes que la premsa britànica l'ha batejat, o el dia en què els ciutadans es podran desfer de les mascaretes, els casos diaris de covid al Regne Unit poden arribar als 50.000 si la tendència es manté com fins ara, en creixement exponencial des de l'1 de maig, quan no van superar els 2.000. Amb tot, el primer ministre, Boris Johnson, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que "és el moment de reobrir la societat". Des de Downing Street, un Johnson que ha apel·lat a la responsabilitat de tothom per contenir la pandèmia i per "aprendre a conviure amb el virus" ha llançat una pregunta molt directa a l'opinió pública: si no és ara, "¿ens hem de preguntar quan podrem tornar a la normalitat?"

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Sa Majestat ja té la resposta, malgrat els advertiments de la comunitat científica i el perill que suposa la variant delta, de molts més contagis, en especial per a tots aquells que no han rebut encara la segona dosi de la vacuna i per als col·lectius entre els quals no s'ha començat la vacunació, que són els menors de 18 anys i que poden ser, efectivament, agents transmissors del virus.

Cargando
No hay anuncios

"Si no avancem ara quan s’acosta el tallafocs de l’estiu, les vacances escolars, i tots els avantatges que ens hauria de donar això en la lluita contra el virus, la pregunta és: quan seguiríem endavant?", s'ha demanat retòricament Johnson. No pas a l'hivern, "quan el virus té avantatges en els mesos més freds". "I de nou, què fer-ne?, ¿deixar-ho tot per a l'any vinent? Crec que la setmana que ve la decisió [que prendrem] serà molt equilibrada". Malgrat això, i l'expectativa d'augment de casos, Johnson també ha advertit que "tristament, ens hem de reconciliar [amb la idea] que hi haurà més morts per covid".

Perquè, de fet, el govern Johnson encara manté una mínima prudència davant l'explosió de contagis –en les últimes 24 hores se n'han registrat 27.334 i 358 ingressos hospitalaris– i no serà fins dilluns vinent que el primer ministre confirmi –o retracti– les mesures que ha anunciat que es prendrien com a part de la fase quarta i última de la desescalada. Aquesta tàctica d'anunciar una cosa però en part condicionant-la "a les dades" ha sigut qualificada pel cap de l'oposició, Keir Starmer, de "buscar el titular, no pas tenir en compte la salut".

Cargando
No hay anuncios

Si finalment, doncs, no hi ha marxa enrere d'última hora, a Anglaterra –en les tres altres nacions decidiran els respectius governs de Cardiff (Gal·les), Edimburg (Escòcia) i Belfast (Irlanda del Nord)– en dues setmanes cauran les mascaretes –almenys la llei que fa obligatori dur-les en espais tancats i en el transport públic–, s'eliminarà igualment la regla de mantenir un metre de distància de seguretat, la d'evitar les reunions de més de sis persones en els interiors de les cases particulars, i s'eliminarà, també, la recomanació de treballar des de casa. A més, es posarà fi als màxims d'assistència a casaments i funerals, s'eliminaran els registres d'entrada en pubs, restaurants i bars, les limitacions per a l'entrada en residències de gent gran i es permetran igualment els esdeveniments multitudinaris.

El govern de l'SNP, a Escòcia, ja ha anunciat que fins i tot més enllà del 9 d'agost continuarà obligant a dur mascaretes en determinats espais.

Cargando
No hay anuncios

Quants morts són acceptables?

El debat està servit, doncs. La qüestió planteja un doble dilema, d'acord amb els especialistes. D'una banda, si és legítim que el govern s'espolsi la responsabilitat i apel·li als particulars per mantenir a ratlla els contagis. En aquest sentit, el professor Stephen Reicher, membre del comitè científic que assessora el govern, ha declarat a BBC Radio 4: "Si el govern et dona tota la responsabilitat, ens trobarem amb problemes... Mai diríem: «Vacuneu-vos, si voleu, i si no voleu, no». Per què ho hem de dir sobre les mascaretes, si són una mesura molt important?" El professor Robert West, de l'Institut d'Epidemiologia i Atenció Sanitària, ha dit també, en aquest cas a Sky News: "La idea que el govern pugui abdicar de la seva responsabilitat és una bajanada".

Cargando
No hay anuncios

L'altre dilema que ningú del govern vol respondre és quin és el nivell acceptable de morts que l'inevitable augment de contagis causarà els mesos vinents si, de moment, poc més de 33 milions de persones han rebut la pauta de vacunació completa al país, que és la que frena amb un percentatge molt elevat els contagis de la variant delta. Estimacions d'alguns científics i de mitjans com el Financial Times apunten que fins a finals d'any caldrà sumar-hi unes 10.000 víctimes més. Però tot plegat és molt incert i depèn de factors molt diversos.