Johnson fa una última crida perquè els rebels 'tories' no votin amb l'oposició per aturar un Brexit sense acord
L'oposició vol obligar el 'premier' a demanar una nova pròrroga de tres mesos, fins al 31 de gener
LondresA les portes de Downing Street, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha demanat aquest dilluns a la tarda als diputats conservadors que s'abstinguin de votar amb l'oposició qualsevol iniciativa tendent a retardar el Brexit, fet que soscavaria la posició negociadora del seu executiu. Johnson ha reiterat que el Regne Unit sortirà de la Unió Europea el 31 d'octubre, amb acord o sense. Sense amenaçar directament amb la convocatòria d'unes eleccions avançades, el rerefons del missatge ha sigut evident. Si els rebels es pronuncien contra el govern, potser l'única sortida que li quedarà serà la de convocar-les. La data més probable que es considera és el 14 d'octubre, tres dies abans de la celebració del Consell Europeu en què es podria determinar el futur del Brexit.
La intervenció de Johnson és pot considerar com l'últim intent de convèncer els seus parlamentaris d'afeblir el govern. Durant tota la seva intervenció, s'han pogut sentir els crits de protesta des dels afores de Downing Street.
El primer ministre britànic ha reaccionat així a la possibilitat, gairebé segura, que demà dimarts, en l'esmentada represa de les sessions del Parlament després de les vacances d'estiu, tota l'oposició i un nombrós grup de diputats rebels conservadors –entre una dotzena i una vintena– prenguin el control de la cambra i facin tot el que tinguin a l'abast per aturar una sortida de la Unió Europea (UE) sense acord.
Així, minuts abans de les 18.00, hora de Londres, una més a Catalunya, el diputat laborista Hilary Benn ha publicat al seu compte de Twitter la lletra d'una llei específica dissenyada a tal efecte. Bàsicament, tant l'oposició com els rebels conservadors volen evitar el no acord a qualsevol preu. I si la llei s'aprova entre demà i en els dies que queden fins a la suspensió del Parlament, en principi el 9 o el 10 de setembre, obligaria Johnson a demanar una nova extensió del Brexit fins al 31 de gener del 2020 sempre que el Parlament no aprovés explícitament la sortida sense acord o no donés llum verda a un hipotètic acord de sortida de la UE, a tot estirar el 19 d'octubre. Aleshores, només faltarien 12 dies per a la data oficial del Brexit, el 31 d'octubre.
Johnson, però, no pot convocar eleccions avançades sense la complicitat de l'oposició, ja que necessita 2/3 de la cambra per donar per finalitzada la legislatura.
En principi, el Partit Laborista veu raonablement bé la convocatòria, que demana des de fa mesos, més encara des que Johnson, sense cap mandat democràtic, va arribar al 10 de Downing Street després que guanyés les primàries conservadores que van tenir lloc arran de la renúncia de l'anterior 'premier', Theresa May.
Aquest dilluns al matí, Jeremy Corbyn, líder del laborisme, ha apostat per la celebració de les eleccions un cop la cambra hagi assegurat, a partir de demà, que el Regne Unit no sortiria de la UE sense cap acord. En un discurs a Salford, a tocar de Manchester, al nord-oest d'Anglaterra, Corbyn ha afirmat: "Primer ens hem d'unir per aturar el no acord. Aquesta setmana podria ser la nostra última oportunitat. Estem treballant amb la resta de partits per fer tot el que calgui per treure el nostre país de l'abisme. Després necessitem eleccions generals".
En les hipotètiques eleccions, el laborisme "donaria a la gent l'oportunitat de recuperar el control i tenir l'oportunitat de dir l'última paraula en una votació pública amb creïbles opcions per a totes dues bandes, incloent-hi la possibilitat de quedar-se a la Unió Europea".
Però no tothom està d'acord a celebrar eleccions abans que el Brexit s'hagi resolt. També aquest dilluns al matí, l'ex primer ministre laborista, Tony Blair, ha qualificat en un discurs a Londres com "el parany de l'elefant", si el laborisme accepta el repte de Johnson i entoma les eleccions sense que s'hagi finalitzat el debat sobre la pertinença a Europa.
La incertesa política és creixent al Regne Unit. I la determinació de Downing Street de treure el Regne Unit de la UE el 31 d'octubre és tan forta que Johnson ha etzibat un dur advertiment als hipotètics rebels del partit que votin a favor d'aturar el no acord. Si ho fan, seran expulsats de les files conservadores. Diversos ministres de Theresa May i de David Cameron es troben en una situació en què hauran de decidir entre optar per l'interès personal o pel del país. Johnson fa temps que ha decidit, i l'únic interès que el mou és salvar, al preu que sigui, el partit. Amb la tàctica que segueix, però, el pot fer miques. I en unes eleccions podria pagar-ne el preu.