Internacional17/12/2020

Joelle Boutros, activista libanesa: “L’explosió de Beirut va ser un punt d’inflexió”

Membre de Legal agenda, alerta sobre la profunda crisi econòmica

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaActivista del moviment de protesta que va començar l’octubre del 2019 a Beirut, aquesta historiadora col·labora amb Legal Agenda, una entitat que defensa els drets civils i econòmics a la regió. Deu anys després de les revolucions al Mediterrani, analitza la situació en un món àrab convuls.

Cargando
No hay anuncios

Com explica l’alçament del 2019?

Va ser una acumulació de factors. Veníem del moviment de la crisi de la brossa, de les eleccions municipals i legislatives on els grups opositors havien estat erosionant el sistema polític sectari. En paral·lel es va produir una crisi econòmica que es va traduir en una crisi del sistema de partits tradicional. Va venir la crisi financera i el sistema bancari es va col·lapsar, i la lira libanesa va desplomar-se davant el dòlar. Enmig de tot això el govern va decidir imposar una taxa al WhatsApp. La gent va sortir al carrer en massa superant les divisions sectàries, però el moviment no va poder crear una alternativa política i els partits es van recompondre.

Cargando
No hay anuncios

I va venir la terrible explosió de Beirut a l’agost.

Va ser un punt d’inflexió. Tot l’establishment era culpable, però van reprimir les protestes amb duresa: vam tenir 800 ferits! Va ser atroç i la gent tenia por de tornar al carrer i perdre un ull. La gent s’ha hagut de centrar en recuperar casa seva i molts han optat per marxar del país. La crisi econòmica ara és dramàtica