Internacional04/03/2020

La resurrecció de Joe Biden frena la "revolució" de Bernie Sanders

El número dos d'Obama s'imposa en un Superdimarts que força Bloomberg a abandonar la cursa electoral

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

WashingtonPartia com el gran favorit, però a mesura que avançaven les etapes de les primàries demòcrates es va veure que estava baix de forma. Lent de reflexos, poc hàbil en les reaccions, va anar caient de les primeres posicions. L’organització, que és tant com dir el seu propi equip, va intervenir just a temps per donar-li l’impuls necessari. Per fer-lo competitiu, va apartar a les portes d’una jornada clau dos dels seus competidors directes, Pete Buttigieg i Amy Klobuchar, i va aconseguir aplanar-li el terreny. Un moviment que en el Superdimarts es va demostrar providencial per a la seva supervivència, i potser també per a la seva victòria al juliol, quan la competició arribi al final. Joe Biden, el favorit que havia deixat de ser-ho, va ressorgir en un Superdimarts que preludia un ajustat duel amb Bernie Sanders.

Dels 14 estats en joc, Joe Biden va aconseguir emportar-se la majoria a Texas (segon estat amb més delegats en joc per a la convenció nacional de l’estiu), que va caure a favor seu, Virgínia (on va treure 30 punts més que el senador), Alabama, Arkansas, Minnesota (on liderava Klobuchar abans de retirar-se), Carolina de Nord, Oklahoma (on Sanders va guanyar el 2016), Tennessee, molt probablement Maine i, sorprenentment, Massachusetts, l’estat d’on és senadora Elizabeth Warren.

Cargando
No hay anuncios

En un cop gairebé mortal a la seva campanya, Warren va quedar tercera a casa seva. La congressista Ilhan Omar, que dona suport a Bernie Sanders, va criticar Warren per Twitter. Sense esmentar-la, es va lamentar que l’esquerra del partit no hagués seguit els passos del sector moderat consolidant una única candidatura. La suma dels vots de les dues campanyes hauria permès diluir la reacció de Biden, que ha fonamentat els bons resultats en el suport del vot afroamericà i en els votants més grans.

Per la seva banda, Bernie Sanders va aconseguir la victòria a l’estat que representa com a senador, Vermont, així com a Utah i Colorado. Tal com preveien les enquestes, el tros més gros del pastís, Califòrnia, també va ser per al socialdemòcrata, però el recompte final pot durar dies.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, més enllà de les victòries en nombre de vots, la qüestió fonamental després de la batalla del Superdimarts és saber el recompte de delegats. Amb centenars de delegats encara per adjudicar en el recompte del Superdimarts, Joe Biden té un acumulat provisional de 566 delegats davant els 501 de Sanders. Abans de la jornada, pocs s’atrevien a anticipar que Biden avantatjaria el senador, tot i que Sanders té el vent mediàtic i l’aparell del partit en contra. La “revolució” de Sanders contra el “moviment” liderat per Biden.

Bloomberg abandona

El llarg recompte de vots en 14 estats i territoris nord-americans, encara pendent dels resultats de Califòrnia, va servir per mesurar l’impacte del multimilionari Mike Bloomberg. Després d’invertir més de 500 milions de dòlars de la seva pròpia fortuna per projectar-se com l’únic capaç de derrotar Donald Trump al novembre, va punxar a les primeres de canvi. Estrepitosament. Fins al punt que la seva única victòria absoluta, al territori de la Samoa Nord-americana, sembla una broma del destí per a algú que ha inundat els mitjans de comunicació amb la publicitat de la seva candidatura. Ahir Bloomberg va anunciar que retira la seva candidatura i que donarà suport a l’exvicepresident Joe Biden. “Fa tres mesos vaig entrar a la cursa presidencial per derrotar Donald Trump. Avui deixo la cursa per la mateixa raó: per derrotar Donald Trump”, va assegurar en un comunicat en què ha subratllat que “està clar” que el candidat òptim és Joe Biden, a qui s’ha referit com a “amic” i “gran nord-americà”. Tot menys que Bernie Sanders sigui el candidat.