Joe Biden es reivindica com l'alternativa a Bernie Sanders
La victòria a Carolina del Sud reflota la seva campanya en vigílies del decisiu Superdimarts
Columbia. Carolina del SudCarolina del Sud és "territori Biden", admetia un votant de la senadora Elizabeth Warren. Un territori que recela de la "revolució" socialdemòcrata del senador Bernie Sanders i de l'homosexualitat del jove exalcalde Pete Buttigieg. Un estat conservador i tradicional on la majoria de votants demòcrates són afroamericans que sospiren pel retorn de Barack Obama i veuen en Joe Biden la garantia per recuperar un llegat que Donald Trump ha desmuntat metòdicament. La regió del sud ha donat aquest dissabte a l'exvicepresident Biden una contundent victòria (gairebé la meitat dels vots) i la celebració ha començat amb una oració. Ha estat, en realitat, l'únic resultat possible per reflotar una candidatura que va semblar tocada, i gairebé enfonsada, després de fracassar a Iowa i Nou Hampshire i de reviure tímidament a Nevada.
"La majoria de nord-americans no volen una revolució, volen resultats", ha defensat Joe Biden en el discurs de la victòria a Columbia. Un missatge directe a la jugular de Bernie Sanders que, tot i haver redoblat esforços per atraure la població negra, només ha aconseguit arrossegar els més joves de la comunitat. El 60% d'afroamericans han fet pujar Joe Biden. La joventut confia en el senador per derrotar Donald Trump i reinventar el país, però els grans, en sintonia amb l'establishment del Partit Demòcrata, no creuen en el "tot gratis" de Sanders, malgrat que el candidat de Vermont es remet a les exitoses experiències d'Europa i el Canadà com a prova de la viabilitat del seu programa.
Preparats per al Superdimarts
La victòria de Biden s'ha produït a les portes d'una jornada clau, la del conegut com a Superdimarts: quinze estats i territoris dels Estats Units voten el 3 de març i atorguen un terç dels delegats que proclamaran al juliol el candidat demòcrata a la convenció nacional del partit. Però el resultat de dissabte aclareix ben poca cosa. Bernie Sanders afronta la cita amb fermesa en la seva cursa cap a la nominació com a vers lliure del partit. És l'aspirant que més seguidors mobilitza als mítings, lidera en nombre de delegats i compta amb guanyar a l'estat que més n'atorga, Califòrnia. També aspira a l'èxit a Texas, on el vot llatí és fonamental; ja li va resultar clau per guanyar sobradament als caucus de Nevada.
Sanders, sotmès a un estricte escrutini d'uns mitjans de comunicació hostils en general al seu programa, compta a favor amb una oposició moderada dividida entre uns quants aspirants. El bon resultat de Biden a Carolina del Sud li permet proclamar-se com a alternativa al senador. Almenys fins dimarts. Després, l'exvicepresident afrontarà un nou obstacle: l'entrada en acció del multimilionari Mike Bloomberg. L'exalcalde de Nova York, que s'ha saltat les primàries del febrer, ha fonamentat la seva campanya en una aclaparadora inundació d'anuncis a la televisió i a les xarxes socials, cortesia de la seva inesgotable butxaca. Diumenge es va permetre fins i tot tres minuts de televisió per emetre un "missatge a la nació" sobre la crisi del coronavirus. El que es deixa als debats ho intenta compensar amb un missatge controlat, dissenyat i empaquetat a conveniència. En les enquestes a Carolina del Sud, gairebé tres quartes parts de l'electorat va dir que tenia una mala imatge de Bloomberg.
Els resultats del 3 de març permetran intuir si el partit es dirigeix cap a una convenció amb uns quants candidats, amb les possibles tensions i escissions que es puguin derivar. També si els afroamericans d'altres estats emulen els de Carolina del Sud i van amb Biden, i si els llatins de Texas emulen els de Nevada i es decanten per Sanders. De moment, la votació de dissabte s'ha cobrat la primera víctima: el multimilionari Tom Steyer ho ha deixat córrer. La seva gran inversió econòmica i de presència en aquest estat amb prou feines li ha permès arribar a un infructuós tercer lloc. Per sobre, això sí, de la senadora Elizabeth Warren i de l'exalcalde Pete Buttigieg, a qui el sud ha fet tocar de peus a terra després de la seva fulgurant irrupció a Iowa.