El rei Joan Carles es troba i saluda l'hereu saudita, esquitxat per la guerra al Iemen i el crim de Khashoggi

El PSOE demana a la Casa Reial que expliqui la trobada i el PP evita valorar-la

El rei Joan Carles i Bin Salman conversant amigablement a  Abu Dhabi
Ara
25/11/2018
2 min

BarcelonaJoan Carles I, rei emèrit espanyol, ha coincidit aquest diumenge amb el príncep Mohammad bin Salman al Gran Premi de Fórmula 1 celebrat a Abu Dhabi, enmig de la crisi oberta per la presumpta implicació de l'hereu de l'Aràbia Saudita en l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Les dues monarquies han mantingut tradicionalment una estreta relació i tots dos s'han saludat en un ambient distès, segons s'aprecia a l'única foto de la trobada que ha distribuït la corona de Riad i que han recollit per al seu servei de notícies les agències Efe i Reuters.

El príncep hereu és al centre de la polèmica des de l'assassinat a Istanbul de Jamal Khashoggi, un periodista crític amb el règim, i ha perdut una gran part dels suports internacionals que havien vist en ell una figura modernitzadora i d'obertura al regne teocràtic que viola els drets més elementals i que, malgrat tot, té grans aliats a Occident. L'Aràbia Saudita és un dels grans exportadors de petroli i d'ella depenen, en part, les fluctuacions dels preus del petroli però, a més, s'ha erigit com un aliat contra el terrorisme islamista i el contrapès al règim xiïta de l'Iran.

La CIA, contradient les explicacions i la posició de Donald Trump, ha conclòs que Bin Salman va ordenar matar Khashoggi i fonts turques han advertit de l'existència d'enregistraments d'àudio en què el príncep donava instruccions per "silenciar" el periodista crític.

L'assassinat i, en menor mesura, la sagnant guerra al Iemen han fet augmentar les crítiques i les amenaces de sancions contra l'Aràbia Saudita, tot i que de moment els clients li continuen subministrant les armes per bombardejar la població iemenita, com ha denunciat fins i tot l'ONU. No obstant això, el govern espanyol, que havia anunciat que anul·lava un contracte vigent d'armament per a Riad, es va fer enrere i manté la venda dient que es tracta d'armament "intel·ligent" que discrimina i selecciona els objectius per evitar matar civils.

A l'abril, amb la guerra i la crisi humanitària destrossant ja el Iemen, però sense l'escàndol del cas Khashoggi, l'actual rei espanyol Felip VI va rebre a la Moncloa el príncep Bin Salman en un viatge en què els dos països van signar un acord de venda d'armes valorat en 2.000 milions d'euros a una naviera espanyola.

Ara el príncep ha iniciat una gira pel món àrab sense tant de suport ni entusiasme. Un dels que s'hi han expressat de manera més hostil ha sigut el president del principal partit islamista a Algèria, el Moviment de la Societat per la Pau (MSP), Abderrazak Makri, que l'ha acusat d'assassinar nens i civils al Iemen.

La gran cita amb la comunitat internacional de Bin Salman, amb tot, serà la cimera del G-20 que es fa la setmana vinent a l'Argentina, en què si finalment no causa baixa coincidirà amb tots els líders dels països més industrialitzats, des d'aliats com Donald Trump fins al que ha iniciat l'acusació, el president turc Erdogan.

El PSOE demana a la Casa Reial que expliqui la foto

La fotografia ha impactat de ple en l'escenari polític, a pocs dies que Joan Carles I trepitgi el Congrés per celebrar els 40 anys de la Constitució el pròxim 6 de desembre. Tant el PSOE com el PP han evitat valorar la fotografia. La portaveu del comitè electoral del PSOE, Esther Peña, ha dit que qui havia de donar explicacions era la Zarzuela perquè tant el govern espanyol com el seu partit només tenen coneixement dels "actes oficials" de la Casa del Rei, és a dir, de l'agenda de Felip VI, i aquest no ho era. "És responsabilitat de la Casa Reial donar explicacions", ha assenyalat, després que Ferraz condemnés fa unes setmanes el paper de l'Aràbia Saudita en l'assassinat, informa Mariona Ferrer i Fornells.

Al seu torn, el vicesecretari del PP Javier Maroto se n'ha fet el desentès i ha assegurat que no havia vist la fotografia per no haver d'entrar-la la valorar, informa Sònia Trujillo Morera. Des de Ciutadans, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha considerat "inoportuna" la trobada i per a Podem és "terrible". El partit de Pablo Iglesias fa temps que es pregunta quina paper té la monarquia a Espanya, tot i que encara no ha demanat obertament un referèndum. Fa dues setmanes el líder de Podem va demanar per carta a Joan Carles I que comparegui al Congrés per explicar els seus negocis amb Corinna en paradisos fiscals.

stats