Xina
Internacional 08/11/2012

El líder xinès al congrés del Partit Comunista: "Mai no copiarem un sistema polític occidental"

Hu Jintao també ha advertit que "els dirigents del partit no han d'abusar del seu poder" i que el partit castigarà "severament" els casos de corrupció independentment del càrrec polític

Anna Solé Sans
3 min
El president Hu Jintao pronunciant el discurs el primer dia del Congrés. AFP

BarcelonaEl president xinès, Hu Jintao, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquest dijous el XVIII Congrés del Partit Comunista de la Xina, que durarà una setmana i reunirà els delegats del partit per deliberar la composició de la futura cúpula comunista. En el discurs d'obertura, Hu Jintao ha fet una crida a la lluita contra la corrupció i l'abús de poder. Davant d'uns 2.300 delegats, el líder del partit comunista ha advertit que qualsevol fracàs en aquest aspecte "podria causar la caiguda de l'Estat". El líder del Partit Comunista xinès ha destacat les oportunitats a què s'enfronta la Xina i ha dit que la nació hauria d'apuntar més alt i treballar més intensament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El congrés del Partit Comunista durarà fins al pròxim 14 de novembre i renovarà la cúpula de poder del partit. Aquest esdeveniment se celebra cada cinc anys i paralitza per complet l'activitat del país. La seguretat a la capital xinesa, Pequín, és extrema. Aquest dijous, les forces de seguretat han fet nombroses detencions de dissidents i arrestos domiciliaris. Amb la finalitat d'evitar qualsevol crítica a internet contrària al discurs de Hu Jintao, el govern xinès ha decidit censurar la xarxa i bloquejar la principal xarxa socials del país, Weibo, semblant a Twitter.

Repassem les claus del discurs de Hu Jintao:

Reformes en l'estructura política

Dins un edifici d'estil comunista aixecat en plena plaça de Tiananmen, Hu Jintao ha promès "reformes en l'estructura política" per fomentar el debat dins del partit. Però no ha donat cap pista sobre la democratització de la Xina i ha deixat clar que "mai no copiarem un sistema polític occidental".

L'abús de poder

"Els dirigents del Partit Comunista xinès no han d'abusar del seu poder", ha dit Hu Jintao, i ha advertit que, en cas contrari, "qualsevol persona que violi la llei serà portada a la justícia".

La corrupció

Hu Jintao ha afegit que el partit comunista castigaria "severament" els casos de corrupció, independentment del càrrec polític de la persona implicada. "No hem de permetre que les persones actuïn per sobre de la llei, que el poder personal substitueixi la llei, o que s'ignori la llei en benefici personal", ha afegit el líder xinès.

Aquest congrés arriba després que hagin sortit a la llum diversos casos de corrupció. L'exministre de ferrocarrils xinès, Liu Zhijun, va ser expulsat per un cas de corrupció relacionat amb l'acceptació de suborns durant la construcció d'una xarxa d'alta velocitat xinesa. Però no és l'únic. Bo Xilai, exlíder del Partit Comunista a la ciutat de Chongqing, que s'havia posicionat com a possible candidat a la nova cúpula del Congrés, també va ser expulsat. L'esposa de Bo Xilai, Gui Kailai, va ser condemnada a mort l'agost passat per l'assassinat d'un empresari britànic i, a dia d'avui, el cas encara està a l'espera de ser jutjat. Finalment, a finals d'octubre, el diari 'The New York Times' va publicar un reportatge en què s'acusava la família i els amics del primer ministre xinès, Wen Jiabao, d'haver fet una fortuna de més de 2.000 milions d'euros gràcies a una xarxa empresarial oculta.

Adaptar-se a un entorn canviant

El president també ha animat els seus seguidors a adaptar-se a canvis nacionals o internacionals. "Hem d'aspirar a més i treballar més intensament per continuar el desenvolupament en termes científics, promoure l'harmonia social i millorar la vida de les persones", ha declarat. També ha advertit, però, que el desenvolupament de la Xina s'hauria de fer de manera més "equilibrada, coordinada i sostenible" i ha expressat la seva voluntat de "doblar el PIB de l'any 2010 i els ingressos per càpita dels residents a zones urbanes i rurals".

stats