Internacional20/01/2015

"Els jihadistes no són éssers humans, són monstres"

Yazidites relaten les tortures del seu captiveri amb els islamistes radicals

Efe
i Efe

MossulCinc mesos i setze dies és el temps que Jami Yamu, de 63 anys, va viure sota el jou extremista del grup Estat Islàmic (EI) a la població iraquiana de Tel Afar: "Ens van maltractar i ens van treure les nostres pertinences. No són éssers humans, són uns monstres", denuncia en declaracions a Efe.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aidu Hayi, de 68 anys, té cada segon gravat a la ment: "Ens van tractar molt malament, no ens donaven menjar i ens pressionaven i amenaçaven amb armes perquè ens convertíssim a l'islam".

Cargando
No hay anuncios

Després de ser alliberats diumenge passat, prop de 200 yazidites tornen a sentir-se amb vida, encara que amb uns rostres pàl·lids pel cansament i una salut deteriorada després de cinc mesos retinguts entre les reixes de l'EI a Mossul, al nord de l'Iraq.

Destrossats i espantats, recorden a Efe la tortura del seu captiveri, que va començar quan al juny els extremistes van obtenir el control de la major part de la regió nord de l'Iraq, i van expulsar, matar i segrestar els seguidors de la religió yazidita, els quals consideren uns infidels.

Cargando
No hay anuncios

Burges Elias, de 61 anys i amb un notable cansament dibuixat a la cara, relata a Efe com "uns barbuts", en referència als jihadistes de l'EI, van separar les dones dels seus marits, "dels quals no saben res des de llavors", i a elles les van obligar a tancar-se a casa fins que les van "venir a segrestar" més tard.

El grup de retinguts, entre els quals hi havia nens, dones i ancians, van ser empresonats a la presó de la localitat de Tel Afar, a l'oest de Mossul, encara que més tard van ser traslladats a un altre centre, a Al Rim, a prop de la província de Kirkuk, fins al seu alliberament.

Cargando
No hay anuncios

En finalitzar la seva captivitat, es van desplaçar caminant fins a zones controlades per les forces kurdes, segons explica el director d'Afers Yazidites de la província de Dohuk, Hadi Dubani, qui també assegura que l'alliberament es deu al fet que els segrestats "pateixen malalties cròniques".

Els 196 alliberats van ser traslladats a Irbil, capital del Kurdistan iraquià, per ser sotmesos a proves mèdiques i, posteriorment, a un temple a Dohuk, on les autoritats yazidites es van assegurar que no volien abandonar la seva religió, explica Dubani.

Cargando
No hay anuncios

A Dohuk, on van arribar en autobusos, van ser rebuts amb aplaudiments, abraçades i llàgrimes de veïns i algun familiar.

Una de les alliberades, de 70 anys d'edat, va morir després de baixar de l'autobús i abraçar una de les seves filles i el seu cosí, Jairi Shankali, que detalla que la dona yazidita va morir a causa del cansament acumulat després de cinc mesos de segrest.

Cargando
No hay anuncios

Jasem Jamu amb prou feines pot pronunciar cap paraula. Té 73 anys, està "esgotat" i el seu principal record, rememora, és veure com els jihadistes mataven els homes joves yazidites i capturaven les seves dones.