Fukushima
Internacional11/03/2021

El Japó recorda les víctimes del tsunami i l'accident nuclear 10 anys després

Els emperadors encapçalen els actes de record a les víctimes, quan encara hi ha 40.000 persones que no han pogut tornar a la regió

A les 14.46 h, hora nipona, milers de japonesos han guardat aquest dijous un minut de silenci en el moment exacte en què fa just deu anys un terratrèmol de magnitud 9 a l'escala de Richter va colpejar el nord del país, la prefectura de Fukushima, i va generar el tsunami més devastador de la seva història, seguit d'un accident nuclear a la central de Dai Ichi, que manté la zona encara altament contaminada per la radiació. Els actes de record i d'homenatge a les més de 19.000 víctimes mortals d'aquell desastre s'han repetit avui arreu del país, tant a Tòquio com a diverses localitats de Fukushima.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'emperador Naruhito i la seva esposa han presidit el minut de silenci de l'acte commemoratiu a Tòquio, on el primer ministre, Yoshihide Suga, ha qualificat la pèrdua de vides d'aquella catàstrofe com a "insuportable". Als espectadors reunits a la capital, amb mascareta i guardant les distàncies, no se'ls ha permès cantar l'himne nacional mentre sonava per prevenir l'expansió del coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

A Ishinomaki, la localitat on va morir més gent en el tsunami (més de 3.000 persones) s'ha celebrat també una cerimònia d'homenatge a les víctimes, encapçalada per molts dels supervivents. El complex cultural del municipi, que s’ha acabat de construir just aquest any, s’ha convertit en un símbol de reconstrucció de la ciutat. "Encara que hagin passat deu anys, queden encara les ferides al cor", va dir al Japan Times un home de 81 anys mentre acariciava la placa amb el nom del seu net al monument de record a les víctimes. Molta gent ha posat flors a prop del santuari de Kashimamiko, al mont Hiyori, un dels llocs d’evacuació el dia del tsunami. La zona, però, semblava pràcticament buida.

Cargando
No hay anuncios

El pitjor desastre nuclear després de Txernòbil va forçar l'evacuació de 160.000 persones, de les quals encara hi ha 40.000 que no han pogut tornar a casa seva. Les àrees més properes a la central nuclear encara tenen nivells de radiació nuclear perillosos per a la salut i el desmantellament de la planta encara trigarà dècades. El govern nipó s'ha gastat fins ara més de 250.000 milions d'euros (32,1 milions de iens) en les tasques de reconstrucció a la prefectura de Fukushima, però, deu anys després, encara queda molt per fer.

Uns 5.000 treballadors entren cada dia a la central nuclear per seguir desmantellant-la, però queden encara unes 880 tones de combustible fos i runes en els reactors. A més, el procés de gestió dels residus nuclears i la neteja de l'aigua contaminada al voltant de la central continua suposant un desafiament logístic ingent. A Iwaki, el poble que s'ha convertit en centre de residència dels treballadors de la planta nuclear, a uns 50 quilòmetres al sud dels reactors, també s'han recordat les víctimes amb flors i pregàries en un petit temple a prop de la costa que va sobreviure al tsunami, que va engolir moltes cases properes.

Cargando
No hay anuncios

L'accident nuclear de Fukishima va portar el govern nipó a suspendre el funcionament de totes les centrals nuclears del país i va obrir un debat sobre el futur d'aquesta energia al país. Les grans manifestacions antinuclears que van seguir l'accident van posar en quarantena aquest sector energètic al Japó i van deixar sentit també la seva ona expansiva a l'exterior: Alemanya es va comprometre a acabar amb l'energia nuclear arran de Fukushima. L'apagada atòmica nipona només va durar quatre anys, ja que el govern de Shinzo Abe va reobrir les centrals l'any 2015, però fins ara només quatre reactors estan operatius, quan abans del desastre n'hi havia 54. L'energia nuclear va ser el 2020 només un 6% del combo energètic japonès, que té ja amb un 23% de renovables (Alemanya ja arriba al 46%) i un 70% de combustibles fòssils, en bona part importats.