Internacional11/08/2015

El Japó reactiva el primer reactor nuclear després del desastre de Fukushima

El primer ministre, Shinzo Abe, defensa que només les centrals que passin les proves de seguretat més exigents podran tornar a funcionar. La societat nipona rep amb recel la decisió

Reuters/efe
i Reuters/efe

TòquioEl Japó ha reactivat aquest dimarts el primer reactor nuclear després del desastre de Fukushima. La planta atòmica de Sendai ha entrat en procés de funcionament, després de dos anys d'inactivitat nuclear al país nipó, amb protocols de seguretat més estrictes.

Inscriu-te a la newsletter Musk desembarca a EuropaEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els operaris de la Kyushu Electric Power, empresa propietària de la central, han retirat les barres de control que interrompen el procés de fissió del reactor número 1 i esperen que trigui unes 12 hores a arribar al punt àlgid de funcionament. Començaria a produir electricitat el 13 d'agost.

Cargando
No hay anuncios

Sendai és la primera planta japonesa que ha superat els nous estàndards de seguretat exigits des de l'any passat per l'Autoritat de Regulació Nuclear (NRA) per evitar un nou desastre com el provocat pel terratrèmol i posterior tsunami a Fukushima el 2011. El primer ministre, Shinzo Abe, ha assegurat que només els reactors que passin "les proves de regulació més exigents del món" seran autoritzats per tornar a funcionar.

La reactivació s'ha portat a terme gràcies a l'impuls del govern japonès, que defensa la necessitat de tornar a utilitzar l'energia nuclear per estimular-ne el creixement i deixar de dependre del consum de combustibles fòssils per generar electricitat. L'executiu preveu reactivar en el futur quatre reactors més, que ja han rebut el vistiplau de l'NRA. Aquesta voluntat encaixa amb l'actual pla de promoció de l'energia nuclear d'Abe, que espera generar a partir del 2030 un 20% del total de l'electricitat japonesa.

Cargando
No hay anuncios

Por que es repeteixi la història

Aquesta decisió, però, no ha estat ben rebuda per a la majoria de japonesos, que temen que es pugui tornar a repetir una situació com la viscuda l'11 de març del 2011. Al mateix temps que es reobria la planta, unes 200 persones es concentraven a l'entrada de l'edifici per protestar contra la reactivació del reactor. A Tòquio, grups de persones també s'han manifestat contra la decisió davant del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

En el pitjor desastre nuclear des de Txernòbil (1986), la fusió del nucli a Fukushima va causar l'alliberament de material radioactiu i va forçar a abandonar les seves llars 160.000 persones, algunes de les quals encara no han pogut tornar-hi.