Coronavirus
Internacional16/02/2021

Janssen demana a l'Agència Europea del Medicament l'autorització de la seva vacuna

Si es compleix el mateix calendari que amb la d'AstraZeneca, a finals de febrer o durant la primera setmana de març podria rebre la llum verda

LondresDues setmanes, quatre a tot estirar: entre finals de febrer i mitjans de març. És el moment en què l'Agència Europea del Medicament (EMA) podria donar la llum verda a la vacuna d'una sola dosi de Janssen, la farmacèutica del gegant nord-americà Johnson & Johnson, que aquesta tarda ha demanat l'autorització al regulador de la Unió Europea (UE).

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el seu comunicat, l'Agència assegura que es "podria emetre un dictamen a mitjan març, sempre que les dades de l’empresa sobre l’eficàcia, la seguretat i la qualitat de la vacuna siguin prou completes i consistents."

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, aquest calendari es podria encara escurçar si es té en compte el que va trigar la vacuna d'Oxford AstraZeneca en ser aprovada des que l'EMA en va començar la revisió contínua (1 d'octubre del 2020) i el moment en què va rebre la llum verda, el 29 de gener. En el cas de la de Janssen, l'agència va iniciar l'avaluació de les dades l'1 de desembre i els tres mesos s'acomplirien just a finals de febrer.

Cargando
No hay anuncios

La petició a l'EMA per part de Janssen/Johnson & Johnson té lloc dotze dies després que la companyia demanés l'autorització a la Food and Drug Administration (FDA), el regulador dels Estats Units. L'agència nord-americana avaluarà la decisió el 26 de febrer, poc més de tres setmanes després. Si fa no fa, el mateix interval d'urgència amb què es van sol·licitar i aprovar les vacunes de Pfizer i Moderna.

L'arma definitiva?

La vacuna de Janssen, la quarta de què pot disposar la Unió Europea abans de Setmana Santa, és considerada un punt d'inflexió en la lluita contra la pandèmia. Que sigui d'una sola dosi i que la manipulació sigui molt més fàcil que la de Pfizer i la de Moderna –es pot conservar en neveres convencionals entre 2 i menys 8 graus durant tres mesos– és vist com un dels grans avantatges amb l'objectiu d'accelerar el procés de vacunació entre els 27.

Cargando
No hay anuncios

Amb un excés d'optimisme, des de la Comissió Europea s'ha assegurat que el 70% de la població de la UE estaria vacunada a l'estiu. Però els problemes de fabricació que han tingut els tres proveïdors fins ara autoritzats –Pfizer, Moderna i AstraZeneca– han frenat aquestes expectatives, per bé que es podrien capgirar el segon trimestre de l'any quan, en principi, la Unió no tindrà escassetat i només dependrà dels plans de desplegament per dur a terme una tasca titànica. Fins ara ho estan aconseguint països com Israel i el Regne Unit, on en les últimes dues setmanes s'han vacunat tres milions de persones cada set dies.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi de fase tres de la vacuna JNJ-78436725, fet en més de 40.000 persones, ha detectat que als 28 dies de la vacunació l'efectivitat és del 66% per prevenir símptomes moderats i greus, i del 85% per als greus i crítics. L'estudi, presentat el 29 de gener, va incloure participants que havien estat exposats a la variant més contagiosa del coronavirus.