Jane Goodall, una vida entre ximpanzés
La científica britànica ha revolucionat l'etologia i ha consagrat la seva vida a la conservació de la natura
BarcelonaEl XXVII Premi Internacional Catalunya s'afegeix a més d'un centenar de guardons que, arreu del món, han volgut reconèixer la tasca de la primatòloga Jane Goodall per la conservació de la natura. Aquesta britànica de 81 anys, porta des dels 23 a l'Àfrica, on el seu estudi dels ximpanzés ha revolucionat la comunitat científica i ha fascinat a mig món per la proximitat que ha aconseguit amb aquests animals en llibertat.
Nascuda a Londres el 3 d'abril de 1934, Jane Goodall sempre ha explicat que des de ben petita tenia un somni: "anar a l'Àfrica a estudiar els animals". Als 23 anys el va fer realitat viatjant a Kènia per treballar amb l'antropòleg Louis Leakey, fins que ell la va envair a Tanzània a estudiar els ximpanzés salvatges de la zona. Arrencava així una feina de més de mig segle que ha aconseguit conèixer detalls insospitats de l'estructura social i la conducta d'aquests animals i d'altres primats.
Doctora en Etologia per la Universitat de Cambrigde i doctora honoris causa en més de 45 universitats del món, Goodall ha escrit més de 25 llibres, a més d'articles científics i documentals, que han revolucionat l'etologia i han posat les bases per la seva lluita per la conservació de la natura.
Goodall va arribar el 1960 al Parc nacional de Gombe, prop del llac Tanganika a Tanzània. Amb la seva mare i un cuiner, va instal·lar la seva tenda de campanya i va iniciar la seva recerca sobre els ximpanzés. Va desafiar la pràctica científica donant als ximpanzés un nom en lloc d'un número, i poc a poc es va anar guanyant la seva confiança. Va ser la primera científica a constatar que els primats també produeixen i utilitzen eines, una habilitat que fins llavors es creia que només tenien els humans.
El 1977 va fundar el seu Institut Jane Goodall, una institució sense ànim de lucre dedicada des de llavors a l'educació i la conservació per protegir la natura.
El seu coneixement dels ximpanzés és tan profund que és capaç d'imitar la seva manera d'expressar-se amb molta exactitud, i la seva voluntat divulgativa i fa que no sigui difícil poder presenciar una d'aquestes demostracions.