El president de Sud-àfrica haurà de respondre a 783 casos de corrupció
Un tribunal ordena a la fiscalia a recuperar els càrrecs contra Zuma que havia retirat el 2009
BarcelonaEl passat truca a la porta del president de Sud-àfrica, Jacob Zuma. El 2009 acumulava fins a 783 acusacions per corrupció que l'abril d'aquell any la fiscalia va arxivar de cop i el seu historial judicial va quedar net i polit, tot i que l'ombra de la sospita encara hi sobrevola sobre la seva figura. El Tribunal Superior de Pretòria, però, acaba d'ordenar aquest divendres que la fiscalia torni a presentar càrrecs contra el cap del govern perquè considera "irracional" la seva decisió de retirar-los.
"La decisió d'aturar aquest processament l'hauria d'haver pres un tribunal de justícia" i no la fiscalia, ha explicat el jutge Aubrey Ledwaba, durant la lectura del veredicte. La retirada de les acusacions va permetre Zuma, dirigent del Congrés Nacional Africà (ANC), a concórrer i guanyar les seves primeres eleccions, amb majoria absoluta, com també va fer a la darrera convocatòria, del 2014.
El principal partit de l'oposició sud-africana, l'Aliança Democràtica (DA, per les seves sigles en anglès) va presentar un recurs en contra de l'arxiu al·legant que la fiscalia havia actuat sota pressió de l'ANC, en el poder des què Nelson Mandela va guanyar els primers comicis democràtics després de l'apartheid, el 1994.
Eufòria en l'oposició
"Avui en dia és una gran victòria per a l'estat de dret i en última instància, creiem que Jacob Zuma ha de fer front un judici i aquest judici confirmar certament l'opinió que sempre ens hem mantingut", ha expressat el líder de l'Aliança Democràtica, Mmusi Maimane, en conèixer la decisió.
Des de la presidència sud-africana s'han limitat a expressar que Zuma "pren nota" i presentarà un recurs, tot i insistint que el president no té "cap litigi pendent" perquè els càrrecs es van retirar fa set anys. Sigui com sigui, l'acta del Tribunal Superior suposa un altre cop per al prestigi i la carrera del president, molt qüestionat per haver gastat 15 milions d'euros de fons públics en la reforma del seu domicili particular en un escàndol que s'ha anomenat Nkandlagate. Després que el Tribunal Constitucional dictaminés que Zuma va violar la Constitució per aquest cas, el president va sortir en una compareixença televisada per a tot el país demanant perdó i assegurant que tornarà la part dels diners que li ha reclamat la Defensora del Poble.
El nou tràngol de Zuma podria perjudicar les expectatives electorals de l'ANC de cara a les eleccions municipals del 3 d'agost, amb una DA que té números per prendre-li les alcaldies de les dues capitals, la política, Pretòria, i l'econòmica, Johannesburg. Malgrat tot, a les darreres legislatives, les enquestes també apuntaven a un càstig contra el partit de Zuma, a causa de la corrupció i del malestar social per la poca inversió en serveis públics. Però finalment, els electors van tornar a apostar pel partit, que controla el Parlament de Ciutat del Cap amb un 62% dels vots.