Ja són 70.000 els rohingyes que han fugit de la violència a Birmània
CiutatArribada massiva a Bangladesh
L’èxode de rohingyes que fugen de la violència al nord-oest de Birmània segueix augmentant i ja són més de 70.000 els membres d’aquesta minoria musulmana que han arribat fins a Bangladesh, segons va informar ahir l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR). “Hi ha hagut 73.000 noves arribades des que la violència es va desencadenar el 25 d’agost”, va indicar a l’agència Efe Joseph Surjamoni Tripura, portaveu de l’ACNUR a Bangladesh. Tripura va assenyalar que els refugiats es reparteixen entre els camps habilitats per als membres d’aquesta comunitat a la zona, assentaments improvisats i llogarets.
L’arribada en massa de desenes de milers de rohingyes provinents de l’estat de Rakhine, al nord-oest de Birmània, va començar el 25 d’agost després que es produís un atac de l’insurgent Exèrcit de Salvació Rohingya d’Arakan (ARSA) contra llocs policials i militars a la zona que va causar més d’un centenar de morts -la majoria guerrillers-. Des de llavors, les represàlies han provocat la mort d’un centenar de persones més a Rakhine, segons els mitjans locals, a banda d’una cinquantena de persones que haurien mort intentant arribar a Bangladesh.
Violacions dels drets humans
Diverses organitzacions humanitàries han denunciat violacions dels drets humans i execucions extrajudicials per part de la policia de Birmània, i l’ONU va expressar divendres la seva “profunda preocupació” pels informes sobre la violència perpetrada per les forces de seguretat, alhora que va demanar calma per “evitar una catàstrofe humanitària”.
“Totes les escoles i les madrasses [les escoles alcoràniques] estan plenes de refugiats”, va explicar ahir a l’agència Efe Amir Hakim, professor d’una escola privada que està servint de refugi a la zona de Bangladesh on han arribat més rohingyes. “Dissabte s’hi van refugiar 131 persones acabades d’arribar. Estem recollint arròs i llenties en llogarets per poder-los alimentar”, va afegir.
Aquest nou èxode es produeix nou mesos després que almenys 70.000 rohingyes fugissin de la mateixa zona pels atacs indiscriminats de l’exèrcit després d’un altre atac d’insurgents d’aquesta minoria. Aquella campanya militar també va ser denunciada per l’ONU i diverses ONG per vulneració dels drets humans. La història es repeteix.