Els italians es podran vacunar contra el covid-19 a les farmàcies
El govern anuncia que exigirà una PCR i quarantena de cinc dies per als viatgers que arribin des de la UE
MilàItàlia fa un pas més per avançar en el seu ambiciós pla de vacunació contra el covid-19 i a partir de les properes setmanes serà possible rebre la vacuna a les farmàcies. L'acord, signat entre el govern central i les regions, preveu que els establiments farmacèutics que de manera voluntària s'adhereixin a la iniciativa habilitin espais separats del local de venda on puguin injectar la vacuna. En aquesta primera fase, doncs, es vacunaran persones d'entre 70 i 79 anys, amb l'excepció de pacients vulnerables. Les farmàcies rebran 6 euros per cada dosi inoculada.
Amb 400 morts i més de 12.000 nous contagis diaris, Itàlia espera que l'impuls de la campanya de vacunació i el manteniment de les restriccions -que inclouen un confinament estricte entre el 3 i el 5 d'abril- afavoreixin el descens de la corba epidemiològica. L'objectiu de les autoritats italianes ara és evitar que arribin casos importats després de Setmana Santa, ja que les mesures actuals no prohibeixen viatjar a l'estranger i molts italians han decidit passar les vacances a Espanya i altres països europeus, tot i les recomanacions d'evitar els viatges turístics. En aquest sentit, i en un intent de desincentivar els desplaçaments no essencials, el ministeri de Sanitat ha anunciat aquest dimarts una quarantena de cinc dies als viatgers procedents de països de la Unió Europea i una PCR obligatòria al seu retorn a Itàlia, que hauran de repetir un cop transcorreguda la quarantena. Fins ara només els que arribaven de fora de la UE estaven obligats a guardar 15 dies d'aïllament. La mesura pretén, a més, respondre a les crítiques del sector turístic italià, indignat perquè els italians puguin volar, per exemple, a les Canàries però no viatjar fora de la seva regió.
Les vacunes, la clau
Des del ministeri de Sanitat defensen que la campanya de vacunació serà "la veritable clau per tancar aquest període difícil". "Avui fem un altre pas important per fer-la [la campanya d'immunització] més ràpida i més extensa", ha dit el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, en referència a l'acord que permetrà vacunar a les farmàcies. A la iniciativa podran adherir-se les prop de 19.000 farmàcies que hi ha al país. Per poder fer-ho, abans hauran de rebre un curs de formació de dues setmanes a càrrec de l'Institut Superior de Sanitat, per la qual cosa no s'espera que el pla comenci a funcionar fins a mitjans d'abril. L'única excepció és la regió de la Ligúria, on aquest dimarts ja s'ha començat a vacunar en una cinquantena d'establiments farmacèutics.
El protocol preveu que les farmàcies habilitin un espai dedicat exclusivament a la vacunació dins el local o en l'exterior. I de la mateixa manera que a la resta d'estructures habilitades, les persones que rebin la seva dosi a les farmàcies hauran d'esperar durant 15 minuts abans de marxar amb l'objectiu de verificar si es produeixen efectes secundaris.
Mentrestant, Itàlia ha superat els tres milions de vacunats amb les dues dosis, segons dades oficials, però les autoritats italianes confien que l'arribada de nous fàrmacs a partir del mes d'abril marqui un punt d'inflexió. El comissari extraordinari per a l'emergència covid-19, Francesco Paolo Figliuolo, ha anunciat que en les pròximes setmanes Roma rebrà vuit milions de dosis, incloses 400.000 de la vacuna de Johnson & Johnson. Un increment substancial amb què les autoritats italianes volen immunitzar al voltant de 500.000 persones al dia.
En aquest sentit, Figliuolo ha avançat que "augmentarà el nombre de vacunadors" impulsant acords de col·laboració amb els metges de base, la federació italiana de medicina esportiva, pediatres, farmacèutics i fins i tot dentistes. El govern també estudia que les empreses privades puguin vacunar els seus empleats. Un ambiciós pla amb el qual el país transalpí planeja immunitzar el 80% de la població abans de l'octubre.
Draghi es vacuna amb AstraZeneca
En l'estratègia està inclosa la vacuna d'AstraZeneca, que des del març Itàlia administra també al les persones de més de 65 anys, tot i que al principi només s'injectava als menors d'aquesta edat. El primer ministre, Mario Draghi, de 73 anys, havia anunciat que es vacunaria amb el fàrmac de la casa anglosueca quan fos el moment, i aquest dimarts ha acudit amb la seva dona a un centre de vacunació de Roma per rebre'n la primera dosi.
Una manera de tranquil·litzar els italians ara que el país ha reprès la inoculació amb aquest fàrmac després de l'aturada per seva suposada vinculació amb casos greu de trombosi.