Itàlia aturarà totes les fàbriques en contra de les crides de la patronal

La mesura entrarà en vigor divendres amb l'excepció de 80 sectors econòmics essencials

Vista del canal Naviglio Grande, gairebé buit a causa de l'emergència Coronavirus
Soraya Melguizo
22/03/2020
2 min

MilàItàlia s'atura en sec per frenar l'avanç del coronavirus, que ha provocat 5.476 morts al país. Malgrat que fa dues setmanes que el govern va decretar el confinament dels 60 milions d'habitants, la corba de contagis no deixa d'augmentar, especialment a la Llombardia, la regió més afectada amb més de 3.400 víctimes. Aquest diumenge, però, s'ha produït una baixada dels nous contagis (3.957 pels 4.821 de dissabte) i dels morts (651 per 793 del dia anterior). Per aturar la transmissió, fàbriques i activitats productives no essencials s'aturaran en tot el territori a partir de dimecres i els desplaçaments fora del municipi de residència queden prohibits per evitar una fugida de treballadors cap al sud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre Giuseppe Conte no ha fet cas de l'advertència que li havia fet la patronal sobre el fet que "no es pot tancar el país", i a partir de dimecres permetrà l'activitat a només 80 sectors empresarials que el nou decret qualifica d'"essencials": farmàcies, bancs, supermercats, serveis postals, transports públics, mitjans de comunicació i la indústria relacionada amb l'alimentació passant per les instal·lacions d'escombraries i eliminacio de residus. La resta, com fàbriques, oficines, o empreses que no donen serveis indispensables hauran de tancar.

Vaga a les fàbriques

La mesura busca reduir el contagi entre els empleats de moltes fàbriques que han continuat obertes tot i les recomanacions del govern, que demanava tancar els serveis que no fossin essencials. Milers de treballadors del sector siderúrgic, metal·lúrgic i de la indústria tèxtil a la Llombardia, Piemont o l'Emília-Romanya s'havien declarat en vaga en protesta per la desprotecció a la qual, es queixen, estan sotmesos als llocs de feina.

La setmana passada el govern italià va signar un acord amb els sindicats per garantir la salut a la feina a través d'un protocol que inclou mesures higièniques com mantenir la distància de seguretat, controlar la temperatura o programar les entrades i sortides per evitar les aglomeracions, però que segons molts treballadors és insuficient.

"A la feina van baixar la producció un 60% i van posar gel desinfectant al bany i mascaretes per utilitzar en els llocs comuns", explica a l'ARA el Mattia, treballador d'una fàbrica de la Llombardia que produeix xips, i que porta dues setmanes en vaga.

Per evitar l'èxode dels treballadors de les empreses que abaixaran la persiana, el ministeri de l'Interior ha prohibit els desplaçaments fora del municipi de residència, excepte si s'acredita que és per anar a treballar en els sectors que estan permesos, per motius de salut o per una urgència justificada.

"Cal aturar tota l'activitat econòmica i tallar la mobilitat de la gent". La recepta dels metges xinesos que assessoren els italians en la seva estratègia per enfrontar-se al virus era precisa però fins ara Itàlia rebutjava aplicar-la per evitar una pressió més gran sobre la ja malmesa economia. La pressió de les regions de nord, amb la Llombardia al capdavant, i les dades diàries de Protecció Civil han convençut el govern de Conte d'aplicar mesures extremes per lluitar contra "la crisi més greu des de la Segona Guerra Mundial".

stats