900 morts al Mediterrani en els naufragis dels últims dies, segons MSF
L'ACNUR xifra el nombre de morts en 700. Almenys han estat tres naufragis mortals en cinc dies
BarcelonaItàlia va donar ahir per acabades les feines de recerca dels desapareguts de l’últim naufragi al canal de Sicília, que va tenir lloc divendres, amb la recuperació de 45 cadàvers. En la mateixa jornada es van rescatar en alta mar, en diferents operacions, 668 persones que anaven en barcasses precàries. El flux a la zona, lluny d’aturar-se, s’intensifica, i en els últims cinc dies ja són 12.000 les persones rescatades al Mediterrani, segons l’agència de notícies italiana ANSA.
El naufragi de divendres, va ser el tercer en tres dies, i es calcula que en total han mort 700 persones en aquestes últimes tragèdies, entre ells 40 nens, segons un recompte fet aquest diumenge per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) a partir dels testimonis dels supervivents.
L'ONG Metges sense Fronteres eleva aquesta xifra fins a 900 morts en l'última setmana, una xifra que gairebé iguala el nombre d'ofegats al Mediterrani central entre l'1 de gener i el 25 de maig: 1.093, segons l'Organització Internacional per a les Migracions.
El bon temps i les excel·lents condicions marítimes d’aquesta setmana han propiciat els viatges des del nord d’Àfrica -bàsicament des de Líbia- cap a Itàlia, com a porta d’entrada a la UE. Ahir mateix, els guardacostes italians van informar de quatre operacions de salvament amb un total de 668 persones rescatades.
El focus calent de la crisi migratòria es desplaça, doncs, a Itàlia, on només ahir 890 persones van desembarcar al port de Catània, a Sicília, i 700 més ho van fer a Taranto, a la regió de la Pulla. També a Porto Empedocle van arribar 600 immigrants i refugiats, mentre que 657 ho van fer a Pozzallo i 450 a Trapani, tots tres a Sicília. Avui es preveu que la Marina italiana traslladi fins a Reggio de Calàbria (al sud del país) 629 persones i els 45 cadàvers de l’últim naufragi, mentre que 600 persones més seran traslladades a Sàsser, a Sardenya.
De nou, la ruta mediterrània
El tancament de les fronteres a l’anomenada ruta dels Balcans i l’acord signat entre la UE i Turquia per a la deportació dels refugiats ha reactivat la ruta mediterrània central, molt més llarga i perillosa, on les màfies i els traficants de persones operen des de fa temps. El primer ministre italià, Matteo Renzi, defensa amb insistència la necessitat d’aconseguir un acord amb el nord d’Àfrica, similar al firmat amb Turquia, per frenar el flux migratori irregular, una proposta que té el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel. Es calcula que 40.000 persones han arribat ja aquesta any a Itàlia per aquesta ruta marítima, on l’Organització Internacional de Migracions va comptabilitzar, fins dimecres, un miler de morts en aquest període.
Mentrestant, creix la preocupació per la situació a l’interior dels camps militars grecs on han estat traslladades 3.000 persones de les que va ser desallotjades d’Idomeni entre dimarts i dijous. ONG com Metges sense Fronteres o ACNUR han mostrat preocupació per les pèssimes condicions en aquestes instal·lacions i han reclamat al govern grec que, amb els fons de la UE, millorin aquesta situació. “Alguns dels refugiats han estat traslladats a fàbriques i magatzems abandonats, on les tendes de campanya estan massa juntes i el subministrament d’aliments i aigua o serveis com els banys, les dutxes o l’electricitat són insuficients”, va denunciar l’ACNUR en una nota.
La situació és també alarmant per les dades que apunten que s’ha perdut la pista a 4.000 persones que eren al camp d’Idomeni, a la frontera amb Macedònia, i han optat per evitar els camps oficials i instal·lar-se als boscos de prop d’on era el campament o en ciutats pròximes com Salònica.