Itàlia frega els 11.000 contagis i no descarta el toc de queda
El país que va aconseguir aplanar la corba després de la primera onada torna estar en alerta
MilàItàlia va passar de ser l'epicentre de la pandèmia del coronavirus durant la primera onada a reduir i mantenir la corba de contagis durant l'estiu millor que els seus veïns. Però la treva sembla haver arribat a la seva fi i el país transalpí ha deixat de ser l'alumne avantatjat d'Europa. Després de superar el llindar dels 10.000 positius aquest cap de setmana, Roma es prepara per aprovar noves mesures restrictives que evitin un altre confinament.
Aquesta setmana el govern ha ordenat el tancament de bars i restaurants a mitjanit, ha limitat les reunions a un màxim de sis persones i ha prohibit les festes, esdeveniments i activitats esportives que impliquin contacte, restriccions que se sumen a l'obligació d'utilitzar sempre mascareta. No obstant això, les mesures semblen haver quedat obsoletes en pocs dies, de manera que en les pròximes hores es podria decretar el toc de queda a les deu de la nit a tot el país, tal com s'ha fet a París, recuperar l'educació a distància per als alumnes de batxillerat i universitats, i ordenar confinaments parcials limitats a les àrees més afectades.
Davant l'augment dels casos, algunes regions italianes ja han començat a actuar de manera autònoma. La Llombardia, la regió italiana que més durament ha patit la pandèmia, ha limitat els horaris de bars i restaurants, mentre que a la Campània, que ha superat el miler de contagis en menys de 24 hores, a més de frenar l'oci nocturn, s'han tancat les escoles durant les pròximes tres setmanes, cosa que ha provocat la indignació dels pares i de la ministra d'Educació, Lucia Azzolina, que amenaça amb impugnar la mesura.
Focus al transport públic
Els experts adverteixen, en canvi, que aquestes mesures podrien no ser suficients per fer front a una segona onada que ja és aquí. Antonella Viola, immunòloga i professora a la Universitat de Pàdua, creu que el principal problema, juntament amb l'oci nocturn, és el transport públic. "S'hauria d'haver fet alguna cosa durant l'estiu, perquè sabíem que amb la reobertura de les escoles i la tornada a la feina seria un focus de contagi –denuncia a l'ARA–. Si no es resol aquesta situació, tota la resta és inútil".
Viola reconeix que si es manté la distància, el risc de contagiar-se disminueix en viatges inferiors a 15 minuts. "Però quan les persones van com sardines en llauna, la regla dels 15 minuts no val. I, sobretot, no hi ha cap mascareta que et protegeixi –assenyala–. Si no aconseguim augmentar els transports, haurem de reduir el nombre de persones que hi viatgen diàriament. En aquest cas, crec que caldrà pensar en tornar al teletreball i recuperar l'educació a distància, almenys a la universitat". Són dues hipòtesis que el govern està estudiant.
Divendres a la matinada els ministres de l'executiu presidit per Giuseppe Conte es van reunir d'urgència per discutir com frenar l'avanç de l'epidèmia al país, però no van aconseguir arribar a cap acord. Govern i regions han tornat a asseure's a la taula, però la posada en marxa de noves restriccions no convenç totes les regions ni la patronal, que adverteix que un tancament parcial de les activitats econòmiques podria acabar d'enfonsar molts empresaris i autònoms.
El miracle italià sembla tenir els dies comptats. Aquest dissabte les autoritats italianes han registrat 10.925 nous contagis i 47 morts. Són xifres encara llunyanes de les assolides en altres països europeus, però que preocupen a les autoritats perquè podrien posar en risc el sistema sanitari en qüestió de setmanes. "Ens ho esperàvem, era impensable que no fos així", admet la professora Antonella Viola. La immunòloga creu que la posada en marxa de mesures estrictes, un llarg confinament i el respecte per les regles va permetre a Itàlia controlar la corba de contagis durant la desescalada. No obstant això, "el comportament dels joves durant aquest estiu i una comunicació errònia, que va fer córrer la idea que el virus ja no era perillós, ha complicat la situació".
De moment, les autoritats italianes descarten un nou confinament a curt termini, encara que alguns experts creuen que serà inevitable durant les setmanes de Nadal. "Quan els contagis augmenten tan ràpidament, són necessàries mesures dràstiques –reconeix Viola–. Però l'economia no ho suportaria. Cal intentar evitar-ho".