Coronavirus

Itàlia es confinarà per Setmana Santa

El país transalpí torna a les xifres de contagis de la segona onada: supera els 25.000 casos diaris

MilàHa passat un any des que Itàlia es va convertir en el primer país occidental a decretar el confinament de la població per frenar la difusió del covid-19. Era el 10 de març del 2020 i, fins aquell moment, el nou coronavirus era un desconegut patogen que semblava estendre’s sense control a la Xina. Des de llavors, més de 100.000 persones han mort a causa del virus al país transalpí, que ara es prepara per tornar-se a tancar amb l'objectiu d'evitar una tercera onada.

Cargando
No hay anuncios

El govern italià ha anunciat aquest divendres un confinament durant les vacances de Setmana Santa, similar al que hi va haver al país durant el Nadal. Des del 3 fins al 5 d'abril, els italians només podran sortir del seu domicili per anar a treballar, al metge o a comprar. Però, a diferència del confinament estricte imposat fa un any, ara sí que estarà permès fer esport de forma individual, a l'aire lliure i en les proximitats del domicili. Serà possible, a més, traslladar-se a un altre domicili dins de la mateixa regió, una sola vegada al dia i un màxim de dues persones, sense comptar els menors de 14 anys.

Repunt de contagis

El nou confinament és part de l'estratègia del govern liderat per Mario Draghi per frenar la corba de contagis i decessos, que pateix un nou repunt des de fa diverses setmanes, principalment a causa de la difusió de la variant britànica. Aquest divendres Itàlia ha confirmat 380 morts i 26.824 nous positius, unes xifres que no es registraven des del mes de novembre. 

Cargando
No hay anuncios

Com a part d'aquest nou full de ruta, el consell de ministres va aprovar un decret llei –que entrarà en vigor el 15 de març– que redueix els llindars d'incidència per assignar els nivells d'alerta a cada regió i introdueix mesures més estrictes. D'aquesta manera, les regions que superin els 250 casos per cada 100.000 habitants passaran a ser considerades àrees d'alt risc.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta situació es troba la Llombardia, una de les més castigades per la pandèmia, que a partir de dilluns tancarà totes les activitats no essencials. "Espero que sigui l'últim sacrifici que demanem als ciutadans", ha dit el president llombard, Attilio Fontana. Deu regions més, entre les quals hi ha el Vèneto, l'Emília-Romanya o el Laci, amb capital a Roma, correran la mateixa sort.

Els nous nivells d'alerta provocaran canvis en tot el mapa i a partir de la setmana que ve nou regions més considerades fins ara de baix risc incrementaran també les restriccions i tancaran bars, restaurants i museus. És el cas de Calàbria, la Toscana, la Pulla o Sicília. Només l'illa de Sardenya continuarà sent l'única regió lliure de restriccions gràcies a les seves baixes xifres de contagi (42.000 des de l'inici de la pandèmia), mentre es prepara per començar a rebre turistes que presentin una PCR negativa.

Cargando
No hay anuncios

Accelerar la vacunació

"L'epidèmia a Itàlia es troba en creixement net, mentre que en altres països europeus està decreixent. Aquesta és la sisena setmana consecutiva que la corba creix", ha advertit Silvio Brusaferro, president de l'Institut Superior de Sanitat. Un augment que s'està registrant en totes les franges d'edat, fins i tot entre els nens. Per això la prioritat de Roma és accelerar el pla d'immunització, l'avanç del qual s'ha vist perjudicat pel retard en l'entrega de vacunes. Només 1,8 milions d'italians (d'un total de 60 milions) havien rebut les dues dosis de la vacuna fins aquest divendres.

Cargando
No hay anuncios

El nou pla del govern preveu que, quan arribin prou dosis, es pugui vacunar massivament no només en hospitals, com fins ara, sinó també en gimnasos, aparcaments i fins i tot derivar la immunització dels treballadors a les seves pròpies empreses, com es fa en alguns casos amb la grip. L'objectiu és triplicar el nombre de dosis administrades diàriament. "La pandèmia encara no ha sigut derrotada, però amb l'acceleració de pla de vacunació la sortida no és lluny. El record de la passada primavera encara és viu, però farem tot el que sigui necessari perquè no es repeteixi", ha dit el primer ministre.

El continu retard en el pla de vacunació ha portat algunes regions a proposar a Roma descentralitzar l'adquisició de dosis. El president del Vèneto, Luca Zaia, de la Lliga, ha assegurat recentment haver rebut una oferta de 27 milions de vacunes addicionals de Pfizer, aparentment disponibles al mercat. La proposta va ser presentada per diverses empreses que presumptament actuarien com a intermediàries de les farmacèutiques. A la iniciativa s'hi han unit altres regions com la Llombardia o l'Emília-Romanya, però el govern central no permet l'adquisició individual de dosis. La farmacèutica, per la seva banda, desmenteix haver estar venent la seva vacuna al mercat privat en aquest moment, mentre que des de la Unió Europea adverteixen els governs comunitaris perquè estiguin atents davant de possibles fraus.