Berlusconi presenta la dimissió
La seva sortida es fa efectiva un cop s'han aprovat les mesures exigides per Brussel·les. Es preveu que l'excomissari europeu Mario Monti sigui l'encarregat de formar un nou executiu
BarcelonaL'encara primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha presentat aquest dissabte la seva dimissió al president de la República, Giorgio Napolitano. La seva sortida arriba després que el Parlament italià hagi aprovat el pla anticrisi exigit per la Unió Europea per 380 vots a favor, 26 en contra i dues abstencions, tal com ho va fer el Senat divendres. El primer ministre italià va prometre deixar el càrrec si s'aprovaven les mesures d'austeritat reclamades per Brussel·les i s'espera que compleixi la seva promesa per donar pas a un govern d'emergència liderat, previsiblement, per l'excomissari europeu Mario Monti.
El candidat favorit a liderar un govern tècnic que redreci l'economia d'Itàlia s'ha reunit aquesta tarda amb Silvio Berlusconi al Palau Chigi per discutir la formació del nou executiu. A la trobada també hi eren presents Angelino Alfano, secretari general de la formació de l'encara primer ministre, el Partit de la Llibertat (PDL), i la mà dreta del Cavaliere, Gianni Letta. La reunió tenia com a objectiu consensuar el suport del PDL a la candidatura de Monti per substituir Berlusconi.
El president de la República, Giorgio Napolitano, ha demanat en una carta al Parlament que "eviti la sortida fàcil i curta de mires" en la votació del pla d'ajustament d'aquesta tarda. "La crisi és un repte per la cohesió social d'Itàlia i en aquesta situació els drets socials són els més vulnerables", ha dit el president. "Tinc fe en la democràcia i en el procés d'integració europea", conclou el missatge.
Ovació a Mario Monti
Així doncs, el Cavaliere podria abandonar avui el govern. El nom que més sona per liderar un govern de concentració tecnòcrata és el de l'excomissari europeu Mario Monti, però les divisions al partit conservador del primer ministre dificulten els passos clars. Durant l'aprovació ahir de les mesures anticrisi al Senat, l'economista va rebre una gran ovació al Parlament. El president de la república, Giorgio Napolitano, ja ha nomenat Monti senador vitalici com a primer pas per beneir el seu nom per liderar el país en aquesta nova etapa d'austeritat.
Berlusconi posa entrebancs
"Il Cavaliere" podria no donar suport a Mario Monti com a primer ministre. La Stampa informa que Berlusconi hauria dit a membres del seu partit, Poble de la Llibertat, que pot acceptar-ho "tot, però no ser humiliat". El seu partit es plantejaria proposar un altre candidat. Els noms que més sonen són els de Lamberto Dini, que ja va arribar al càrrec després de la dimissió de Berlusconi el 1996, i Angelino Alfano, exministre de Justícia.
La Lliga Nord, principal aliat polític de Berlusconi, tampoc vol Monti i ha comunicat al primer ministre que si li dóna suport la seva aliança es trencarà. L'oposició de Berlusconi a Monti complicaria l'escenari perquè, malgrat que ha perdut la majoria a la Cambra dels Diputats, el Cavaliere encara controla un nombre important dels seus membres i també té a les seves mans el Senat.