Itàlia anuncia la vacunació obligatòria per als més grans de 50 anys

La mesura entrarà en vigor al febrer amb l'objectiu d'alleujar la pressió hospitalària i cuidar l'economia

ARA
i ARA

Els governs europeus continuen centrant els seus esforços en vacunar aquella part de la població que encara no ho ha fet. Després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi dit que té la intenció de "fotre fins al final" els francesos que no es vulguin vacunar, Itàlia ha anunciat aquest dimecres la vacunació obligatòria contra el covid-19 per a la població de més de 50 anys. Una mesura pràcticament insòlita al Vell Continent. El consell de ministres del país transalpí ha aprovat la mesura amb l'objectiu d'alleujar la pressió hospitalària i controlar els contagis ara que la variant òmicron s'ha instal·lat als estats europeus.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les mesures d'avui volen preservar el bon funcionament dels hospitals i, alhora, mantenir obertes les escoles i les empreses. Volem frenar el creixement de la corba de contagis i empènyer els italians que encara no s'han vacunat a fer-ho", ha dit Mario Draghi. "Actuem sobre els grups d'edat que corren més risc de ser ingressats per reduir la pressió hospitalària i salvar vides", ha afegit el mandatari.

Cargando
No hay anuncios

La norma entrarà en vigor a partir del pròxim 15 de febrer i, en principi, es prolongarà fins al 15 de juny. S'aplicarà a tots els residents a Itàlia, també als ciutadans estrangers que hi visquin i hagin fet 50 anys. Les autoritats sanitàries italianes calculen que un 13% dels més grans de 50 anys no han rebut cap dosi de la vacuna.

El debat sobre la vacunació obligatòria fa setmanes que creix a Europa. De fet, la mateixa presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va subratllar a principis de desembre que l'executiu comunitari no té competències per introduir aquesta obligatorietat però que considerava “entenedor i apropiat tenir aquesta discussió ara”. Roma no és pionera. A Àustria, la mesura entrarà en vigor també el mes que ve. I el govern alemany portarà una llei al Parlament per fer obligatòria la vacunació també a partir de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Certificat sanitari reforçat

La setmana passada Roma va decidir que el certificat sanitari reforçat (que s'obté quan s'està vacunat o s'ha passat la malaltia i no el poden tenir els ciutadans que, sense estar vacunats, presentin una PCR negativa) serà obligatori des del 10 de gener per accedir als mitjans de transport, a més d'hotels, cerimònies o festivals, mentre que ara ja es demanava a l'oci i a la restauració. Draghi volia ampliar la utilització d'aquest passaport reforçat a més activitats, com ha ja fet en les últimes setmanes, però aquest dimecres no ha sigut possible per les reticències d'algunes forces de la coalició governamental, com la ultradretana Lliga, que ho interpretava com una vacunació obligatòria emmascarada per a tothom, segons els mitjans italians.

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Sanitat, Roberto Speranza, ha dit que les decisions preses busquen reduir el nombre de no vacunats com més millor perquè "és el que provoca la saturació dels sistemes hospitalaris". "Dos terços dels hospitalitzats en UCIs i el 50% dels pacients en sales ordinàries no estan vacunats", ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia ha registrat aquest dimecres un nou rècord de contagis des de l'inici de la pandèmia, amb 190.000 casos en les últimes 24 hores. A la capital, Roma, diversos centres sanitaris estan, per exemple, fregant la saturació.