Covid-19

Israel tanca fronteres per evitar contagis per la variant òmicron

El país prohibeix l’entrada als estrangers i aposta per la vacunació dels infants i la tercera dosi en adults per combatre la cinquena onada

Vacunació a Meitar, Israel
P.J. Armengou
28/11/2021
4 min

JerusalemL’amenaça de la nova variant B.1.1.529 del covid-19, denominada òmicron per l'OMS, ha portat el govern israelià a decretar el tancament de les seves fronteres. En una decisió sense precedents arreu del món, el primer ministre, Naftali Bennet, ha decidit aquesta mitjanit de dissabte prohibir l’entrada a tots els estrangers durant 14 dies, provinguin del país que provinguin. A partir de dilluns només podran entrar al país els israelians, però hauran de fer una quarantena d’almenys tres dies i presentar tres PCR negatives. De moment només s’ha detectat un cas d’òmicron a Israel (en un viatger procedent de Malawi), tot i que hi ha set sospitosos. Bennett ha dit que el país està “al llindar d'una situació d'emergència” i que “la clau és la precaució i els riscos mínims”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Israel va ser el país més ràpid de l’OCDE en tenir més del 50% de la població vacunada contra el covid-19, pels volts de març del 2021. Va arribar a inocular més de 130.000 dosis setmanals al gener, va ser un dels primers estats del món a iniciar la desescalada i va evitar confinar la població durant la quarta onada. Ara, tot i tenir un 69% de la població immunitzada, experimenta signes de creixement en els contagis i veu amb preocupació una possible cinquena onada i l’aparició de la nova variant.

Dimarts passat el professor Eran Seagal, biòleg computacional del Weizmann Institute, va advertir durant la reunió del gabinet covid del govern israelià que el nivell d’immunitat de la població ha començat a caure i que el nombre de persones que contagia cada infectat –l’anomenada R– està pujant. Ha passat de 0,86 a inicis de novembre a prop d’1,09. Els motius? Que bona part de la població va rebre la segona dosi de la vacuna fa més de sis mesos i que la majoria dels contagiats (el 49%) pertanyen a un col·lectiu que fins ara no s’havia vacunat: els nens.

“S’ha demostrat que amb dues dosis de la vacuna no n'hi ha prou per evitar els contagis i que perden efectivitat amb el temps, tot i que protegeixen més que la no vacunació”, explica a l’ARA el professor Cyrille Cohen, membre del comitè assessor per als assajos clínics de vacunes contra el coronavirus del ministeri de Salut israelià. “És d’hora per saber si hi haurà una cinquena onada, però l’increment de la R a Israel és real, no és cosa d’un o dos dies".

Davant d’aquesta situació, el país està promovent una dosi de reforç per a tota la població des del mes de juliol, així com la vacunació entre nens de 5 a 11 anys des d’aquesta setmana passada. “Si alguna cosa hem après durant la pandèmia és que la vacunació és la millor manera de protegir-nos del virus”, diu el doctor Arnon Afek, director interí de l’Hospital General de Sheba –el més gran d’Israel– i antic director general del ministeri de Salut. “Totes les persones de més de cinc anys haurien d’estar vacunades i tothom que faci més de sis mesos des de la segona dosi hauria de rebre un reforç”, afirma categòric.

Vacunes per als nens i tercera dosi

Mentrestant, en els últims dies han arribat a Israel un milió de vacunes Pfizer “de mida infantil” i el govern ha iniciat una intensa campanya per convèncer els pares de vacunar els fills. El mateix primer ministre Bennett va acompanyar dimarts passat el seu fill David, de 9 anys, a rebre la primera dosi. “Això protegeix tant els nens com els pares, i tot l'Estat d'Israel. Demano a tots els pares israelians que portin els seus fills a vacunar-se", va dir.

Els experts recorden que encara es trigarà força temps a aconseguir que tots els nens estiguin protegits amb, almenys, dues dosis. Cohen també es mostra “preocupat” amb l’arribada de les festes de Hanukkà, ja que hi haurà “altes concentracions de persones no vacunades, especialment nens”. El govern no ha plantejat noves restriccions durant la festivitat, que va començar ahir diumenge i durarà fins al 6 de desembre, però tampoc s’han descartat. “Caldrà estar vigilants”, diu Cohen.

Pel que fa a la vacuna de reforç, més de 4 milions d’israelians ja l’han rebut i les hospitalitzacions entre aquests són mínimes. “Els que reben una tercera dosi tenen un 93% menys de possibilitats de ser hospitalitzats que els que només en tenen dues, i un 80% menys de possibilitats de morir”, afirma Cohen, coautor d’un estudi publicat a la revista científica The Lancet sobre l’impacte de la dosi de reforç a Israel. “El que va parar la quarta onada a Israel va ser la dosi de reforç. Va ser una decisió pionera al món i que no tenia gaire suport internacional, però ho vam fer i ha funcionat”, ratifica el doctor Afek.

Seguir l’exemple d’Israel

L’Agència Europea de Medicaments ha aprovat aquesta setmana l'ús de la vacuna de Pfizer en nens de 5 a 11 anys en una dosi adaptada, un terç de l'habitual per als adults. I la Comissió Europea va demanar apostar per la tercera en adults de més de 40 anys. “Israel va un pas endavant en això, perquè vam posar les dues primeres abans que ningú, de manera que el que haurien de fer els països europeus és seguir els nostres passos”, diu Afek. “Si Europa hagués posat abans una dosi de reforç no es trobaria amb els problemes que té ara a Alemanya o Àustria”, afegeix.

“Espanya ha tingut molt bones xifres de vacunació, però hauria de saber que les vacunes van perdent efecte. No espereu que hi hagi un augment en les xifres de contagis per posar la tercera dosi”, afegeix Cohen, que diu que mentre el virus segueixi circulant a Israel o l’estranger caldrà anar posant un reforç. “¿Deixarem de necessitar vacunes de recordatori? No ho sé. És un virus nou, i això és una marató”, conclou.

Les ombres del sistema de vacunació israelià

Més de 8.180 persones han perdut la vida a Israel a causa del covid-19. Hi ha uns 6.800 casos actius i més d’un centenar de pacients greus. El país ha viscut tres confinaments i ha estat tancat al turisme fins a l'1 de novembre. Tot i vacunar amb més rapidesa que ningú al món, el percentatge de població amb almenys dues dosis fa mesos que es va estancar i no supera el 70%. A Espanya és el 81%. El país també ha sigut molt criticat per la gestió de la pandèmia als territoris ocupats. Palestina va trigar molt a rebre les dosis i, de moment, només té el 40% de la població vacunada.

stats