Internacional07/09/2017

Israel bombardeja una planta d'armes químiques del règim sirià

Al centre militar s'hi produïen gasos com els que es van fer servir per atacar Irbil l'abril passat

Agències
i Agències

Beirut / El CaireIsrael ha bombardejat aquesta matinada un centre militar científic de l'exèrcit sirià, situat a la província de Hama, segons ha informat el règim de Baixar al-Assad en un comunicat. L'Observatori Sirià dels Drets Humans ha confirmat que l'atac ha causat set morts i diversos ferits. L'objectiu era el Centre de Recerca i Estudis Científics de Síria (SSRC), una organització implicada en la producció d'armes químiques com les que es van fer servir el mes d'abril passat per bombardejar la província d'Irbil, on van morir més de mig centenar de civils.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Precisament aquesta setmana les Nacions Unides han declarat el règim sirià culpable d'haver fet servir armes químiques almenys en quatre ocasions, entre març i juny del 2017. Després de l'atac perpetrat a Irbil, el president dels Estats Units, Donald Trump, va prendre mesures i va sancionar 271 funcionaris suposadament vinculats amb el desenvolupament del programa d'armes químiques de Síria -que Al-Assad nega que existeixi- i que pertanyen al centre científic militar atacat aquesta matinada.

Cargando
No hay anuncios

Israel ha declinat fer cap comentari sobre l'autoria del bombardeig, però l'atac es produeix després de setmanes d'una intensa campanya israeliana contra el que considera un augment de la influència i presència iraniana al sud de Síria i les denúncies sobre la suposada fabricació de míssils avançats amb ajuda de Teheran tant en aquest territori com al Líban. La setmana passada, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir al secretari general de l'ONU, António Guterres, que era de visita a la regió, que l'Iran està construint centres per produir míssils guiats de precisió en aquests dos països, i va advertir que Israel no es quedarà de braços creuats.

Per a l'exassessor de seguretat nacional isarelià Yaakov Amidror, "l'única lògica d'aquest atac és la d'evitar la producció d'armes". L'expert creu que Israel vol "impedir la transferència de armes [des de Síria cap a la milícia xiïta libanesa Hezbol·lah] per evitar que es llancin coets contra els Alts del Golan". Amidror destaca que si es confirma l'autoria seria la primera vegada que Israel "ataca una instal·lació [militar] siriana, fet que suposa elevar "el nivell d'interferència" dins el país veí.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Amos Yadlin, director executiu del Centre d'Estudis de Seguretat Nacional de Tel Aviv, considera que s'és davant d'un atac que "no és habitual". Al seu parer, el bombardeig envia tres missatges: Israel no permetrà la fabricació d'aquest tipus d'armament, intentarà imposar "les seves línies vermelles tot i que altres potències les ignoren" i la presència russa, favorable al règim de Baixar al-Assad, no evitarà que es duguin a terme aquest tipus d'atacs.

Des del principi del conflicte civil a Síria, fa sis anys, Israel ha bombardejat ocasionalment posicions sirianes en resposta als projectils que cauen a la zona que ocupa als Alts del Golan, i ha reconegut aquests atacs de represàlia. Però també ha realitzat atacs puntuals contra combois d'armes a Hezbol·lah o contra posicions que considera que poden ser ofensives, i mai ha fet declaracions sobre la seva autoria. Recentment, un comandant de l'exèrcit israelià va admetre que el seu país ha dut a terme més de cent bombardejos d'aquest tipus.