Israel assegura que ha matat el líder de Hezbollah

Tel-Aviv diu que Hassan Nasrallah hauria mort en el bombardeig massiu de divendres contra el quarter general de la milícia

ARA
2 min
El secretari general de Hezbollah, Hassan Nasrallah, ahir durant un discurs televisat.

L'exèrcit israelià ha anunciat aquest dissabte al compte de X que ha assassinat Hassan Nasrallah, històric líder de la milícia xiïta libanesa Hezbollah. L'aviació israeliana va bombardejar massivament el quarter general de la milícia divendres a la tarda al sud de Beirut. "Hassan Nasrallah ja no podrà terroritzar el món", ha escrit l'exèrcit d'Israel en un tuit. Hezbollah no ha confirmat la mort del seu líder a l'atac.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l'exèrcit de Tel-Aviv assegura haver matat també en l'operació Ali Karki, cap del front sud de Hezbollah, i altres comandants de la milícia. "Els avions de combat de la Força Aèria d'Israel van dur a terme un atac selectiu contra la caserna central de l'organització terrorista Hezbollah, que estava ubicada sota terra, sota un edifici residencial a l'àrea de Dahiye a Beirut", es pot llegir al document.

Israel acusa Nasralllah "de l'assassinat de molts civils i soldats israelians, i de la planificació i execució de milers d'activitats terroristes". "L'organització terrorista Hezbollah, encapçalada per Hassan Nasrallah, es va unir a l'organització terrorista Hamàs a la guerra contra l'estat d'Israel el 8 d'octubre. Des de llavors, Hezbollah ha continuat els seus atacs continus i no provocats contra els ciutadans de l'estat d'Israel”, afegeix el comunicat israelià.

La tarda de divendres, després del bombardeig massiu, Tel-Aviv ja va assegurar que l'objectiu de l'atac era Hassan Nasrallah, de qui es creia que era a l'interior de l'edifici. En un primer moment, però, totes les informacions apuntaven que el líder de Hezbollah havia sobreviscut. Ara Tel-Aviv diu el contrari. L'assassinat de Nasrallah seria un cop d'efecte decisiu en la guerra que la milícia libanesa i Israel lliuren des de fa temps. Si es confirma, l'escalada pot agafar dimensions fins ara mai vistes.

Nasrallah es tracta de la principal figura aliada de l'Iran a la regió, que durant dècades ha estat percebut com una figura clau de l'anomenat eix de la resistència. Per a l'Iran, al cap i a la fi, la presència de Hezbollah, amb el seu arsenal, a la frontera nord d'Israel és una aposta per dissuadir un atac israelià contra el país o contra el seu programa nuclear.

El bombardeig de la tarda de divendres contra el quarter general de Hezbollah ha estat el pitjor atac des que va començar l'ofensiva israeliana contra Hezbollah. L'aviació israeliana llançava una onada de bombes antibúnquer, d'una tona d'explosius, que van sacsejar el districte de Dahieh, al sud de la capital libanesa, i van matar almenys sis persones i en van ferir 91. També van destruir almenys sis edificis d'habitatges. Centenars de veïns s'han quedat sense casa i continuaven el matí d'aquest dissabte acampats pels carrers sense lloc on poder-se refugiar.

El bombardeig es va produir minuts després que el primer ministre Israelià, Benjamin Netanyahu, pronunciés un discurs desafiant davant l'Assemblea General de l'ONU, en què va advertir a l'Iran que "no es pot escapar del llarg braç d'Israel". L'oficina del primer ministre va anunciar que Netanyahu escurçava la visita a Nova York i que tornava a Israel. El govern israelià va enviar ahir a la premsa una fotografia del moment en què Netanyahu donava personalment l'ordre d'assassinar Nasrallah, acompanyat dels seus assessors militars, des de Nova York.

Estem treballant per ampliar aquesta informació

stats