Els experts descarten que l'erupció del volcà islandès Grimsvöt pugui posar en risc l'espai aeri europeu
Islàndia sí que s'ha vist obligada a tancar l'aeoport internacional així com tot l'espai aeri de l'illa. Els experts, però, descarten que es repeteixi el caos aeri que l'any passat va causar un altre volcà islandès, el Eyjafjallajökull.
ReykjavikUn altre volcà islandès ha entrat en erupció. En aquest cas es tracta del Grimsvötn, un volcà situat al sud del país que va entrar en erupció ahir a la nit i ha obligat a tancar l'aeroport internacional de Keflavik de forma indefinida, tal i com han confirmat fonts del mateix aeroport, que estan a l'espera de l'evolució del núvol de cendra per decidir quan podran tornar a rependre els vols. Fonts de l'aeroport de la capital asseguren que el fum provocat pel núvol de cendra ja es veu des de tota l'illa.
Això ha fet disparar totes les alarmes, ja que fa recordar l'erupció d'un altre volcà islandès, el Eyjafjallajökull, que l'any passat va causar un núvol de centra tan immens que va col·lapsar el trànsit aeri de tot Europa. Els experts, però, de moment descarten que es repeteixi aquella situació: "No hi ha cap motiu per esperar que l'erupció del volcà Grimsvotn produeixi el mateix volum de cendra que va causar la interrupció dels vols l'any passat", ha aclarit l'expert de la Open University Volcano Dynamics Group, David Rothery. L'organització europea encarregada del control de l'espai aeri de la Unió, amb seu a Brussel·les, també ha assegurat que no esperen cap impacte greu en les properes 24 hores com a conseqüència de l'erupció.
En un primer moment els equips de geòlegs que estan analitzant el volcà havien suggerit a les autoritats la prohibició del trànsit aeri en un radi de 400 quilòmetres al voltant del cràter, però al matí el núvol de cendra ha obligat a cancelar tots els vols. Segons els equips d'observació volcànica, el Grimsvötn està llençant cendres de fins a set quilòmetres d'alçada i en aquests moments, a sobre el volcà ja s'ha format un núvol de fum de 19 quilòmetres d'alçada. L'estimació que s'està fent, tenint en compte la direcció del vent, és que el núvol de cendra podria arribar fins a Escandinàvia, mentre que la resta d'Europa no es veuria afectada.