Les milícies kurdes fan recular l’Estat Islàmic al nord de Síria
Els jihadistes perden una carretera estratègica d’enllaç amb Turquia
BeirutLes milícies kurdes s’han convertit en l’única força militar capaç de plantar cara als jihadistes de l’Estat Islàmic (EI). Després de prendre dilluns la base militar siriana anomenada de la Brigada 93, 56 km al nord de Raqqa, les Unitats de Protecció Popular (YPG) kurdes van arrabassar ahir a l’EI la localitat d’Ain Isa, situada en una carretera estratègica del nord de Síria. L’últim avenç dels kurds cap a Raqqa, la capital de facto de l’EI a Síria, és un dur revés per al grup jihadista, ja que ha perdut el control de la via que uneix aquesta província amb els bastions d’Alep i Al-Hasakah, a l’oest i a l’est de Raqqa.
Per a aquesta ofensiva les forces kurdes compten amb el suport de combatents àrabs (entre els quals hi ha rebels de l’Exèrcit Lliure de Síria), turcmans i assiris cristians, a més dels bombardejos aeris de la coalició internacional. Només dilluns van morir 26 combatents de l’EI en enfrontaments amb els kurds.
“Ara, fins a la vora de Raqqa, les línies de defensa de l’EI són fràgils perquè no hi ha fortificacions en aquest sector, que és un terreny pla”, afirma l’Observatori Sirià dels Drets Humans. Des que el 16 de juny van perdre la localitat de Tel Abyad, que controlaven des de feia un any, els jihadistes estan a la defensiva.
El pas fronterer de Tel Abyad era crucial per a l’EI, perquè li permetia transportar armament i combatents des de o cap a Turquia a canvi de petroli de contraban.
Però mentre que l’EI perd control al nord de Síria, el consolida a l’oest, a la frontera amb l’Iraq i al centre. A la regió de Palmira els jihadistes han destruït en els últims dies dos antics mausoleus islàmics. El primer, anomenat mausoleu de Mohammad Ben Ali, un descendent de la família del cosí del profeta Ali Ben Abi Taleb, va ser destruït fa tres dies, segons el director d’antiguitats sirianes Maamun Abdel Karim.
El grup extremista també va fer esclatar un mausoleu de més de 500 anys d’antiguitat conegut amb el nom de Nizar Abu Bahaedin, un religiós de Palmira. Quan els jihadistes van prendre aquesta ciutat, a mitjans de maig, molts van témer per la destrucció de la ciutat monumental de Palmira, de 2.000 anys d’antiguitat. No obstant això, el director d’antiguitats va assegurar ahir que “la part arqueològica està intacta, encara que el grup jihadista hi ha col·locat explosius en els últims dies”.
En total, els jihadistes han destruït més de 50 mausoleus d’entre 100 i 200 anys d’antiguitat en les regions que controlen des de fa un any al nord i l’est de Síria.
Civils morts d’inanició, diu l’ONU
Però no només els jihadistes estan cometent atrocitats en aquest país en guerra des de fa cinc anys. Segons l’últim informe de l’ONU, les forces del govern de Síria i les milícies rebels utilitzen el setge i la falta d’accés a l’aigua i aliments com a arma, fins que els civils moren d’inanició.
“L’ús militar dels llocs i la negació de l’accés humanitari als civils sirians ha obligat a patir privacions extremes durant mesos, de vegades anys”, ha denunciat l’informe.
El govern sirià segueix assetjant el campament de refugiats palestins de Yarmouk, a Damasc, i la zona de l’est de Ghouta i Zabadani al camp de Damasc. Per la seva banda, grups armats antigovernamentals han imposat setges al voltant de les ciutats de Nubul i Zahra, a Alep, i més recentment al voltant de Foua’a i Kafria, a Idlib.
Tadamon Catalunya: nova iniciativa solidària
Més d’una trentena d’entitats catalanes -partits d’esquerra, oenagés, sindicats i grups de solidaritat- han constituït la plataforma Tadamon Catalunya per canalitzar iniciatives solidàries cap al poble sirià. Les entitats es posen al costat de “les forces democràtiques de Síria, els moviments populars que encara avui defensen els objectius originals de les revolucions àrabs, davant les ingerències estrangeres i els sectarismes”. També rebutgen “l’ús interessat del conflicte sirià per justificar actituds islamòfobes a casa nostra”.