L'atac contra Salman Rushdie

L'Iran veu a prop l'acord nuclear, però demana "flexibilitat" als Estats Units

La tensió arran de l'intent d'assassinat de l'escriptor Salman Rushdie complica les negociacions

ARA
i ARA

BarcelonaL'Iran dona per gairebé tancat l'acord que limitava el seu programa nuclear a canvi de l'aixecament de les sancions econòmiques, però insisteix que encara queden serrells i demana "flexibilitat" als Estats Units. Abans de la mitjanit, les autoritats iranianes han respost a la proposta que va presentar la UE per salvar el pacte nuclear del 2015 i esperen una nova resposta en dos dies, segons informen mitjans iranians i recull EFE.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva resposta a l'alt representant de la UE per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, que exerceix de coordinador de les converses, l'Iran va expressar la seva opinió sobre tres qüestions que queden per resoldre a les converses, des del seu punt de vista. "Hi ha diferències en tres qüestions, i els Estats Units han mostrat flexibilitat en dues, però s'han d'incloure al text", assegura l'agència de notícies oficial IRNA. "La tercera qüestió està relacionada amb les garanties de l'acord", assenyala la mateixa font.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts diplomàtiques occidentals, la principal qüestió a resoldre per a Teheran és la garantia que els Estats Units no abandonaran novament l'acord com van fer a instàncies de l'expresident Donald Trump el 2018. Una altra qüestió pendent és la petició iraniana que es tanqui una investigació de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) sobre l'origen de les traces d'urani trobades en tres instal·lacions que l'Iran no havia declarat. Malgrat això, sí que s'han aconseguit acords en altres assumptes que fins ara impedien la negociació, com són les sancions nord-americanes que pesen sobre la Guàrdia Revolucionària iraniana.

Negociacions creuades

Iran negocia amb Alemanya, França, el Regne Unit, Rússia, la Xina –i amb els Estats Units de manera indirecta– la restauració de l'acord nuclear del 2015. El 2018, el llavors president nord-americà, Donald Trump, va abandonar el pacte i va tornar a imposar sancions econòmiques contra l'Iran, que com a resposta va accelerar un any després el seu programa atòmic. Durant els darrers 16 mesos, les potències mundials i l'Iran han negociat la restauració de l'acord, fins ara en va.

Cargando
No hay anuncios

Borrell va presentar a l'última ronda de converses, celebrada a Viena entre el 4 i el 8 d'agost, una nova proposta per tancar l'acord que va definir com a "text final".

Aquest dilluns el ministre d'Exteriors iranià, Hossein Amir Abdolahian, va anunciar que respondria a l'última proposta de la UE, coordinadora de les converses per salvar l'acord, i va semblar indicar que la signatura de l'acord era a prop. Però va tornar a demanar a "flexibilitat" als Estats Units. "La nostra decisió és signar l'acord si es respecten les nostres línies vermelles. Una de les raons per les quals s'ha prolongat tant és perquè no volem travessar aquestes línies vermelles", va dir Abdolahian.

Cargando
No hay anuncios

El ministre fins i tot va fer referència a les queixes del Parlament iranià sobre el text. "Diuen que veuen problemes en la proposta europea; bé, l'altra part també té demandes", va dir.

Un intent d'assassinat que complica les negociacions

Durant les últimes setmanes les ja difícils relacions d'Occident amb l'Iran s'han complicat després de l'atac que va patir divendres l'escriptor Salman Rushdie, contra qui l'aiatol·là Ruhollah Khomeini va emetre una fàtua demanant el seu assassinat el 1989. En la primera reacció oficial, el govern iranià va culpar Rushdie de l'atac aquest dilluns i va rebutjar tota responsabilitat. A més, els Estats Units van acusar la setmana passada un membre de la Guàrdia Revolucionària iraniana de planejar l'assassinat de l'exassessor de Seguretat Nacional nord-americà John Bolton, cosa que les autoritats iranianes van qualificar de "ridícula".