L'Iran assegura que l'assassinat va ser comès per una metralleta operada de forma remota.
Evidentment, és possible. Fa temps que la tecnologia de la guerra va cap aquí: armes remotes, que puguin ser utilitzades a distància, sense la necessitat de tenir una persona present al lloc on es cometrà l'atac. La majoria de potències en tenen. Israel, per exemple, n'utilitza a la frontera amb Palestina.
Com es mata de manera remota?
Normalment amb una càmera a l'aparell i amb una persona que a través d'una pantalla d'un ordinador o d'una tauleta mira les imatges d'aquesta càmera i decideix quan cal atacar. Aquesta persona pot ser a milers de quilòmetres. A Tel Aviv o fins i tot més lluny.
Cada cop són més habituals els atacs amb drons, doncs?
Exacte, i aquests drons tenen cada vegada més autonomia de quilòmetres. En cas que en aquest atac hi haguessin participat drons, podrien haver estat llançats, per exemple, des d'un vaixell enmig del mar al Golf Pèrsic, o des d'algun punt del Iemen. El dron vola, arriba, ataca i després ha de tornar al lloc d'origen, perquè no es volen deixar pistes.
Aquest és el futur dels conflictes?
Sí. D'aquí uns anys es consolidaran els desplegaments militars a distància: no caldrà desplaçar-se al terreny sinó que des d'un ordinador a milers de quilòmetres es podrà llançar una intervenció bastant contundent. No només amb aquests drons armats, sinó altres tipus de robots armats que podran substituir els militars de tota la vida. Una qüestió important és la capacitat o no que, mitjançant la intel·ligència artificial, aquests robots puguin executar decisions sense intervenció humana. Que puguin decidir atacar per ells mateixos serà clau.