Investiguen Marine Le Pen per finançament il·legal del FN
L’acusen de pagar sobresous a càrrecs de confiança abans dels comicis del 2012
ParísLa líder del Front Nacional, Marine Le Pen, no guanya per a disgustos. Tant ella com dos companys pròxims del partit són investigats en el cas que esquitxa el partit per presumpte finançament il·legal durant les campanyes electorals a les presidencials i les legislatives del 2012, segons va avançar ahir el diari francès Le Monde. La decisió no arriba en un bon moment per a la líder ultradretana, després que esclatés la crisi interna més important de la història del Front Nacional (FN) per l’enfrontament amb el seu pare i president d’honor del partit.
Les autoritats investiguen els contractes que es van fer els mesos de maig i juny del 2012 al senador del partit xenòfob David Rachline -aleshores conseller de comunicació- i al secretari general de la formació, Nicolas Bay -aleshores portaveu del partit-, amb suposats sobresous encoberts. Le Pen els hauria contractat per a l’empresa de comunicació Riwal, encarregada de proporcionar el material per a la campanya electoral del partit ultradretà. Bay hauria sigut contractat com a “dissenyador gràfic” i per aquests dos mesos hauria cobrat fins a 7.013 euros, mentre que Rachline n’hauria rebut 4.648 com a “responsable de projectes”. Els magistrats diuen que es tracta de “donacions disfressades als candidats”. Le Pen serà citada a declarar els pròxims dies i podria ser acusada per “finançament il·legal”.
Aquest és un nou capítol del cas obert contra el FN precisament per finançament il·legal. Les investigacions van començar la primavera de l’any passat i giren entorn de la mateixa empresa de comunicació, Riwal, i del micropartit polític Jeanne, creat el 2010 per ajudar Marine Le Pen a succeir el seu pare al capdavant del FN. De fet, el mateix director de Riwal, Frédéric Chatillon, va ser imputat dimecres per suposadament haver finançat il·legalment el FN durant les campanyes presidencials i legislatives del 2012, en què Le Pen era la candidata.
Chatillon està acusat d’estafa i malversació de diners públics dins la campanya d’aquests dos comicis i per haver proporcionat “donacions en forma de béns i serveis a preus inferiors als habituals” al FN. L’empresa de comunicació Riwal hauria venut material per a la campanya electoral als candidats del partit xenòfob per un preu de 16.650 euros, uns diners que haurien sigut reemborsats per l’estat al partit amb diners públics com a concepte de despeses per a la campanya. Les autoritats denuncien, però, que es va vendre més material de campanya del que en realitat calia amb “l’únic objectiu d’inflar les despeses electorals reemborsables” per obtenir més diners. “Algunes ajudes estaven basades en factures falses”, diu Renaud van Ruymbeke, un dels dos jutges que dirigeixen la investigació.
“Som la víctima”, diu el FN
A més, denuncien que l’empresa de comunicació hauria concedit locals i crèdits sense interessos al micropartit Jeanne. A més, Riwal també hauria emès factures en nom del micropartit. Contra aquestes acusacions, el vicepresident del Front Nacional, Louis Aliot, va assegurar que “no hi ha cap finançament il·legal del partit”. “Si Riwal es va enriquir gràcies al Front Nacional vol dir que el partit és una víctima d’aquest cas”, va dir.
El conflicte familiar obre una crisi de partit
Les diferències entre Marine Le Pen i el seu pare han dividit el partit entre els que volen que Jean-Marie Le Pen segueixi sent el president d’honor i els que volen que marxi. El vicepresident del partit i company sentimental de Marine Le Pen, Louis Aliot, va mostrar-se hostil a la sortida del fundador. “No vull que l’excloguin del partit”, va dir Aliot després que Marine Le Pen convidés el seu pare a marxar pel seu propi peu. “M’agradaria que sigui sincer i que deixi la política”, va dir la líder actual del Front Nacional.