Canibalisme i tortures durant la guerra civil al Sudan del Sud

Una investigació de la Unió Africana relata les atrocitats del conflicte armat que va arrencar a finals del 2013

Un soldat de l'Exèrcit d'Alliberament del Sudan del Sud en una imatge presa durant el transcurs de la guerra civil. A.O. / AFP
Anna Moyà
28/10/2015
2 min

BarcelonaLa Unió Africana (UA) ha fet públic aquest dimecres un informe en què detalla els crims comesos durant la guerra civil del Sudan del Sud. El document recull casos de canibalisme forçat, mutilacions i assassinats massius i indiscriminats, des del 15 de desembre del 2013, moment en què van esclatar les hostilitats armades a la ciutat de Juba, dos anys després de la independència del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obligats a beure sang

Els testimonis registrats per la UA expliquen "la crueltat extrema" contra les comunitats, que inclou la crema, mutilació i drenatge de cadàvers per forçar noves víctimes a beure sang o a menjar carn humana. Tot amb un rerefons de rivalitat ètnica. Segons l'informe, aquests casos de canibalisme no van ser una pràctica puntual, sinó que van repetir-se al llarg del conflicte a diferents regions del país.

Les dones, primeres víctimes

La comissió encarregada de la investigació assenyala casos de violència sexual i sexista comesos per les dues parts contra les dones. A la ciutat de Benitu van produir-se violacions contra dones i nenes, que en alguns casos implicaven la mutilació i el desmembrament de parts del cos. Entre el 18 i el 27 de febrer del 2014, els mateixos crims es van repetir a l'església catòlica de Malakal.

Una sud-sudanesa pasturant el ramat als afores de la capital del país, Juba. JOK SOLOMON / REUTERS

Durant tot el conflicte van produir-se de manera sistemàtica segrestos i desaparicions de dones als hospitals o centres on la gent es refugiava de les hostilitats.

La reconstrucció

El document presentat per la UA també aporta consells per a la reconciliació. La UA considera que l'amnistia adoptada pel govern del Sudan del Sud després de l'acord de pau no afavoreix en cap sentit la resolució del conflicte perquè no "examina el passat", i recomana que s'exigeixin responsabilitats als culpables.

Ciutadans del Sudan del Sud a les portes d'un campament de Nacions Unides a finals de 2013. / EFE

Les ciutats més afectades per la guerra, on van produir-se els crims més atroços, van ser Bor (a l'estat de Jonglei), Bentiu (a Unity), Malakal (a l'Alt Nil) i la capital, Juba. És en aquestes regions on les tensions encara cuegen i on es fa més necessària la reparació.

Tot i els enfrontaments ètnics de la guerra civil del Sudan del Sud, la UA conclou l'informe assegurant que "no hi ha motius raonables per creure que estem davant un genocidi".

stats