Internacional11/08/2019

La policia investiga com un atac terrorista un tiroteig en una mesquita d'Oslo

Un jove ultradretà obre foc però no causa víctimes

Efe
i Efe

CopenhaguenLa policia noruega ha informat aquest diumenge que investiga com un acte de terrorisme el tiroteig que va tenir lloc aquest dissabte en una mesquita de Bærum, als afores d'Oslo, i en el qual va resultar ferit lleu l'autor dels trets.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Estem davant d'un intent d'acte terrorista. La investigació ha mostrat que [l'autor de l'atac] té idees d'extrema dreta. Ha expressat el seu suport a Quisling [líder del règim col·laboracionista nazi a Noruega durant la II Guerra Mundial] i opinions contra els immigrants", ha dit en una roda de premsa l'inspector Rune Skjold.

Cargando
No hay anuncios

Skjold ha detallat que de moment s'imputen dos càrrecs contra el detingut: un d'intent d'homicidi pel tiroteig a la mesquita, i un altre d'homicidi per la mort de la seva companya de pis, el cos sense vida de la qual va ser trobat per la policia hores després de l'atac contra el centre islàmic Al Noor. L'agressor va ser detingut a la mateixa mesquita, després que fos reduït per diversos homes que van avisar les autoritats immediatament. La policia, però, manté contacte amb els serveis d'intel·ligència i podria afegir també el càrrec de terrorisme contra l'arrestat, segons ha explicat l'inspector.

La policia coneixia el detingut amb anterioritat. Es tracta d'un ciutadà noruec d'uns vint anys i veí de Bærum. El jove va obrir foc diverses vegades a la mesquita, on la policia va trobar dues armes. Els agents, però, descarten que hi hagi més persones involucrades en l'atac.

Cargando
No hay anuncios

Missatge a les xarxes socials

Segons ha informat el diari 'Dagbladet', el detingut va publicar hores abans del tiroteig diversos missatges a les xarxes socials en què convidava a la guerra de races i elogiava l'autor dels atacs de fa uns mesos contra dues mesquites a Christchurch, a Nova Zelanda, en què van morir mig centenar de persones.

Cargando
No hay anuncios

La policia noruega va assegurar ahir dissabte que estava investigant l'activitat de l'agressor a internet, però que res indicava que hagués de cometre un acte terrorista. En canvi, aquest diumenge ha canviat d'opinió.

El detingut s'ha negat a declarar. Malgrat això, aquest diumenge serà sotmès a un nou interrogatori i està previst que aquest dilluns sigui traslladat davant d'un jutge per demanar el seu ingrés a presó de forma preventiva.

Cargando
No hay anuncios

El Consell Islàmic Noruec, que és la principal organització musulmana al país, ha condemnat l'atac i el relaciona amb "la islamofòbia que s'ha estès a Noruega sense que les autoritats s'ho hagin pres seriosament". Les autoritats han augmentat la seguretat després de l'atac de dissabte, sobretot a Oslo, i ara tots els policies van armats.

La primera ministra de Noruega, Erna Solberg, ha participat aquest diumenge a Bærum en la celebració de la festa islàmica de l'Aid al-Adha o Festa del Sacrifici, amb l'objectiu de fer costat a la comunitat musulmana. "Molts musulmans celebren avui a tot Noruega l'Aid, festa que molts esperaven amb il·lusió, però l'atac a la mesquita ha generat por i intranquil·litat. Hem de combatre junts l'odi i les actituds islamòfobes", ha escrit Solberg a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha assenyalat a mitjans noruecs el director del centre islàmic, Irfan Mushtaq, l'agressor portava casc i uniforme, i en el moment de l'atac hi havia mitja dotzena de persones a la mesquita, que fa dos mesos va instal·lar una porta de seguretat després dels atemptats a Nova Zelanda.

Noruega va registrar el 22 de juliol del 2011 l'atemptat més greu de la seva història recent, protagonitzat per l'ultradretà Anders Behring Breivik. L'assassí va fer esclatar primer una furgoneta bomba al complex governamental d'Oslo hi va matar vuit persones. Després es va traslladar a l'illa d'Utøya, a l'oest de la capital, i hi va assassinar fins a 69 persones al campament de les Joventuts Laboristes.