Trump: “A partir d’avui només serà 'Amèrica primer'”
El 45 president dels EUA pren el relleu amb un acte solemne a Washington
WashingtonDonald Trump va assumir ahir el poder dels Estats Units embolcallat amb la bandera del nacionalisme. Amb un discurs d’investidura carregat de dosis del mateix missatge populista que el va catapultar a la Casa Blanca contra tot pronòstic, va obrir una nova era, més incerta, en la història de la primera potència mundial. “A partir d’avui només serà Amèrica primer -va prometre el magnat immobiliari novaiorquès, convertit en 45è president nord-americà-. Els homes i dones oblidats del nostre país ja no seran mai més oblidats”.
Sota un cel ennuvolat i una pluja fina, Trump, de 70 anys, va descriure la mateixa visió d’uns Estats Units devastats que va presentar quan va acceptar la nominació republicana a la candidatura presidencial a Cleveland, Ohio, l’estiu passat. El flamant president nord-americà veu un país consumit per la pobresa, la pèrdua d’ocupació, les drogues i la delinqüència. “Aquesta carnisseria americana acaba aquí i acaba ara”, va dir a pocs passos del president sortint, Barack Obama.
El seu parlament, en alguns moments, es va assemblar més al dels seus mítings electorals que als escrits pels seus antecessors en el càrrec en una cerimònia que, tradicionalment, busca unir el país. Trump va fer poc per acostar-se als nord-americans que no el van votar i que no comparteixen la seva descripció distòpica del país.
Tanmateix, va prometre lluitar per millorar la vida de tots els seus conciutadans. La seva presidència serà el canvi que la gent esperava, el necessari per solucionar els problemes de la societat nord-americana. “Amèrica tornarà a guanyar, a guanyar com mai abans no ha fet”, va subratllar.
Crítiques a l’elit política
La victòria de Trump contra la seva rival, la demòcrata Hillary Clinton, va sorprendre el país i el món. El multimilionari, estrella d’un xou de televisió, es va presentar com un empresari d’èxit i es va erigir com l’antipolític capaç de sacsejar un sistema polític que molts nord-americans consideren trencat i, fins i tot, corrupte. Per això, ahir, no va oblidar el populisme que l’ha conduït a la presidència.
“Avui no estem transferint el poder d’un govern a un altre, o d’un partit a un altre. Estem prenent el poder de Washington per retornar-lo al poble”, va afirmar entre crits i aplaudiments dels seus seguidors, i davant del Capitoli, la seu del Parlament del país.
Els polítics asseguts darrere seu es van convertir, seguint el seu discurs, en l’origen de tots els mals dels nord-americans. “Els polítics prosperen mentre es perden llocs de treball i es tanquen fàbriques”, va lamentar. Trump va anar un pas més enllà de la cèlebre frase del president Ronald Reagan i va dir: “El govern no és la solució. El govern és el problema”.
En John, un exmilitar de Tampa, Florida, propietari d’un petit negoci, escoltava les seves paraules gràcies a una pantalla gran instal·lada a pocs metres del monument a Washington. “A ell no el poden comprar. Hi confio perquè no és un polític i sé que portarà el canvi que necessitem -va dir al costat de la seva dona i la seva filla-. Amb ell, recuperarem la nostra economia”.
El missatge d’ Amèrica primer va ressonar entre els centenars de milers d’assistents a la inauguració -que no es va acostar ni de bon tros als gairebé dos milions de persones que van voler veure el 2008 l’inici del mandat del primer president afroamericà-. “Recuperarem els nostres llocs de treball. Recuperarem les nostres fronteres. Recuperarem la nostra riquesa. Recuperarem els nostres somnis”, havia proclamat minuts abans Trump.
Aïllacionisme i proteccionisme
Fa seixanta-cinc anys, Amèrica Primer era el nom d’una organització que s’oposava a l’entrada dels EUA a la Segona Guerra Mundial. El seu portaveu era Charles Lindbergh, pilot d’aviació famós pel seu històric vol sense escales de banda a banda de l’Atlàntic. De fet, Trump va començar a utilitzar aquest eslògan després d’una entrevista amb un periodista del The New York Times, David Sanger, que li va preguntar si la seva candidatura es podia resumir amb aquestes paraules. Sanger va resumir l’ Amèrica primer com “una desconfiança envers els estrangers, tant els nostres adversaris com alguns dels nostres aliats. La sensació que s’han aprofitat de nosaltres durant molts anys”. El concepte va agradar tant al republicà que el va adaptar com a base del seu programa.
Aquesta posició explica l’atac velat que va fer als seus aliats de l’organització militar OTAN. “Durant moltes dècades [...] hem subvencionat exèrcits d’altres països mentre hem permès l’afebliment de les nostres forces militars; hem defensat les fronteres d’altres països mentre hem rebutjat defensar les nostres”, va denunciar amb un to ferm.
El discurs de Trump bevia, en certa manera, de l’aïllacionisme de Lindbergh. Amb tot, el nou president ha dit que ell no és “aïllacionista”, ja que està disposat a intervenir en conflictes mundials. Això sí, només els que amenacin els interessos o la seguretat dels Estats Units. I va prometre unir els països del món per “erradicar de la Terra els jihadistes de l’Estat Islàmic”.
D’altra banda, va deixar clar que impulsarà polítiques proteccionistes perquè creu que crearan “una gran prosperitat” per al país. “Seguirem dues regles simples: compra productes nord-americans i contracta nord-americans”.
Durant el discurs, i entre la massa dels seus seguidors, es podien veure i sentir protestes de ciutadans que no se senten representats pel nou president. “No està preparat per a aquest càrrec. Hem elegit una estrella d’un reality show ”, deia en Pablo, un jove de Fredericksburg, Virgínia, que mostrava un cartell d’una dona musulmana, del dissenyador del pòster Hope d’Obama, Shepard Fairey, que resava: “El poble és més gran que la por”.
Els eixos del nou govern:
Més petroli
Trump promet eliminar les restriccions a la indústria energètica, com el Pla d’Acció Climàtica d’Obama.
‘Amèrica primer’ al món
“La pau per mitjà de la força serà al centre de la nostra política exterior. Derrotar l’Estat Islàmic serà una prioritat”.
Proteccionisme
Trump promet un pla de recuperació econòmica mitjançant baixades d’impostos, una moratòria en les regulacions i el proteccionisme comercial.
Militarisme
Trump promet més recursos per a l’exèrcit i un sistema antimíssils “per protegir-nos de països com l’Iran o Corea del Nord”. També prioritza la ciberseguretat i els veterans.
Llei i ordre
Trump vol revertir “l’atmosfera antipolicia”, reforçar el dret a portar armes i construir el mur “contra la immigració il·legal”.