En directe
01/04/2022

La invasió russa d'Ucraïna, en directe (31 de març de 2022)

Ai2html Ucraïna 1 abril

Donem per acabat el seguiment del 36è dia d’invasió a Ucraïna. Podeu seguir el directe de la 37a jornada aquí.

L'organisme de vigilància nuclear de l'ONU prepara una missió a Txernòbil després de la retirada de les tropes russes

L'organisme de vigilància nuclear de l'ONU (OIEA) ha informat que prepara una missió per enviar-la a les instal·lacions de la planta nuclear de Txernòbil després que Ucraïna hagi informat que la majoria de les tropes russes que controlaven el lloc s'havien retirat i la resta es preparen per fer-ho. "L'OIEA està en estretes consultes amb les autoritats ucraïneses sobre l'enviament de la primera missió d'assistència i suport de l'Agència a Txernòbil en els propers dies", ha dit l'Agència Internacional d'Energia Atòmica en un comunicat.

Turquia reitera la seva oferta d'acollir una reunió entre Zelenski i Putin

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha insistit aquest dijous, en conversa telefònica amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, la seva oferta d'organitzar una reunió entre els presidents de Rússia i Ucraïna a Turquia en un intent de fer avançar les negociacions de pau. Segons la presidència turca ha explicat en un comunicat a Twitter, les converses celebrades entre totes dues celebracions a Istanbul han "rebaixat la tensió" i "donat un impuls" al procés per assolir un acord de pau. Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, Ankara ha mantingut una postura mediadora.

Ucraïna denuncia que l'exèrcit rus ha mort 148 nens, ha disparat 1.370 míssils i ha destruït 15 aeroports des de l'inici de la guerra

Ucraïna ha denunciat aquest dijous que l'exèrcit rus ha mort 148 nens en bombardejos i atacs aeris, ha disparat 1.370 míssils i ha destruït 15 aeroports des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer, segons dades del ministeri de Defensa. Més de 10 milions de persones han hagut de deixar casa seva.

Quines companyies han deixat de comprar petroli rus?

Aquestes són les companyies, segons Reuters, que han deixat de comprar petroli rus arran de la invasió d'Ucraïna:

BP. La companyia petroliera britànica més gran.

ENEOS. La refineria japonesa més gran.

ENI. Grup energètic propietat en un 30,3% del govern italià.

EQUINOR. Companyia energètica amb Noruega com a principal propietari.

GALP. Companyia de petroli i gas portuguesa.

GLENCORE. Empresa mundial de mineria i comerç. Mantindrà els contractes signats prèviament, però no en signarà de nous, diu.

NESTE. Refineria finesa. Té contractes russos fins a finals d'any, però no signarà nous acords comercials.

PKN Orlen. La refineria més gran de Polònia.

Preem. Refineria més gran de Suècia.

Repsol. Companyia espanyola.

Shell. El comerciant de petroli més gran del món.

TotalEnergies. Petroliera francesa, no signarà nous contractes a partir de finals d'any.

Varo Energy. Refineria suïssa.

El Kremlin aportarà 1.250 milions de dòlars a les companyies d'aviació russes

Rússia proporcionarà a les companyies aèries estatals 100.000 milions de rubles (1.250 milions de dòlars) per ajudar-les a fer front a les conseqüències de les sancions internacionals. En les declaracions televisades al final d'una reunió amb representants de companyies aèries i fabricants d'avions, on també ha anunciat la signatura d'un decret perquè Occident pagui el gas en rubles, Putin ha explicat les subvencions per als nacionals al llarg del 2022. Les companyies aèries russes ja no poden comprar peces ni serveis de manteniment a Europa o als Estats Units i, a causa de les sancions, els arrendadors d'avions occidentals també s'han vist obligats a rescindir els contractes que afectaven més de 500 avions.

Rússia prohibeix l'entrada als màxims representants de la UE i la majoria de membres del Parlament Europeu

Rússia ha ampliat avui la llista de sancions contra representants de la Unió Europea als quals els prohibeix l'entrada. La presidenta de la Comissió i el president del Consell, Ursula von der Leyen i Charles Michel, així com la majoria de membres del Parlament Europeu hi apareixen, ha anunciat avui el ministeri d'Exteriors rus, citat per l'agència Interfax. "Com a resposta a les massives sancions unilaterals de la Unió Europea, d'acord amb el principi bàsic del dret de reciprocitat internacional, Rússia amplia significativament la llista de representants dels estats membres de la Unió Europea i les organitzacions europees a qui es prohibeix d'entrar al nostre país. Reafirmem que una resposta dura seguirà inevitablement a qualsevol acció hostil de la UE i els seus estats membres".

Quins són els principals compradors de petroli rus?

Austràlia, Gran Bretanya, Canadà i els Estats Units (EUA) han imposat prohibicions rotundes a les compres de petroli rus com a represàlia per la invasió d'Ucraïna, però la Unió Europea (UE) continua dividida i no ha pogut pactar un embargament tot i que alguns països, com Alemanya, han reduït la seva dependència a les importacions. Per la seva banda, la Índia i la Xina continuen comprant cru rus. Reuters ha recopilat les companyies que continuen comprant cruu.

Neftochim Burgas. La refineria de petroli més gran dels Balcans, propietat de la russa Lukoil. El petroli rus representa el 60% de les seves importacions.

Miro. El petroli rus compta amb aproximadament un 14% de les importacions de la refinaria més gran d'Alemanya. L'empresa russa Rosneft és propietària del 24% de Miro.

Pck Shwedt. Refineria alemanya. Rosneft és propietària del 54% de l'empresa.

Pertamina. Firma pública indonèsia.

Leuna. Alemanya, propietat majoritàriament de Total Energies.

Hellenic Petroleum. La refineria més gran de Grècia, el 15% de les seves importacions són de petroli rus. A principis de mes va assegurar-se subministraments addicionals d'Aràbia Saudita.

ISAB. La refineria més gran d'Itàlia.

MOL. Grup petrolier hongarès, que opera tres refineries a Croàcia, Hongria i Eslovàquia. Hongria s'oposa a les sancions a Rússia.

Zeeland Refinery. Holandesa, propietat en un 45% de la russa Lukoil.

Rotterdam Refinery. No ha confirmat a Reuters si compra petroli rus o no.

Hindustan Petroleum. Refineria índia pública.

Indian Oil Corp.

Nayara Energy. Refineria privada Índia.

Polònia encara vol més sancions contra Rússia

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, creu que les tropes russes tenen l'objectiu d'aconseguir un terç del territori d'Ucraïna "com més aviat millor", i que Moscou pretén utilitzar-ho per enfortir la seva posició en les negociacions. “Veig que les tropes russes es reagrupen, es reorganitzen –ha comentat en declaracions a la CNN–. Crec que intentaran envoltar les forces ucraïneses molt aviat, a la regió del Donbass en concret. I després d'haver capturat un terç del territori, voldran negociar des d'aquesta posició molt forta". Morawiecki ha insistit que els aliats d'Ucraïna haurien de continuar imposant un "conjunt de sancions aclaparadores". Moscou té "por de les sancions a llarg termini. Estem advocant per confiscar els seus actius i fer tot el possible per deixar de comprar petroli i gas rus". Tot i les dures sancions occidentals, el primer ministre polonès ha advertit que el preu del ruble rus s'ha mantingut en gran manera estable i que era una prova que “de moment, Putin i la seva gent han pogut canviar la política fiscal, política monetària, política financera de tal manera que siguin immunes a les sancions fins a cert punt, almenys durant els pròxims mesos".

 

Més de trenta països acorden augmentar l'enviament d'armes a Ucraïna

El Regne Unit i un elevat nombre de socis internacionals han acordat avui enviar més armament a Ucraïna per ajudar-la a defensar-se de la invasió russa, ha anunciat el ministre de Defensa britànic, Ben Wallace. "Hi haurà més ajuda letal a Ucraïna com a resultat [dels acords] d'avui. Diversos països han presentat noves idees o, de fet, més promeses de diners", ha afegit Wallace en una conferència de premsa, després de trobar-se amb més trenta aliats. Els enviaments inclouran artilleria de més llarg abast, munició i més armes antiaèries.

Més sancions dels Estats Units a l'economia russa

Els Estats Units han imposat avui una nova ronda de sancions a Rússia per la invasió d'Ucraïna, just quan es compleix la cinquena setmana des de l'inici de l'agressió. Les últimes sancions s'adrecen als operadors del sector tecnològic, en un esforç per evitar que Moscou esquivi els càstigs ja imposats. En un comunicat, el Tresor dels Estats Units ha anunciat la imposició de sancions a 21 entitats i 13 persones, inclosa la Joint Stock Company Mikron, el principal fabricant i exportador rus de microelectrònica i el fabricant de xips més gran del país. El Tresor també ha ampliat el camp de les sancions als sectors aeroespacial, marítim i electrònic. La mesura permet a Washington actuar contra qualsevol persona o entitat que decideixi operar en aquests sectors.

Biden posarà a la venda un milió de barrils de petroli de les seves reserves per controlar els preus mentre duri la guerra a Ucraïna

El president dels Estats Untits, Joe Biden, ordenarà aquest dijous posar a la venda un milió de barrils de petroli de les seves reserves estratègiques. És una manera de respondre a l'escalada de preus de l'energia derivada de la guerra a Ucraïna. La Casa Blanca ho ha avançat en un comunicat. El mandatari oferirà detalls de la mesura en una compareixença aviat, informa Efe.

Ucraïna informa que les principals batalles s'estan traslladant a Mariúpol i entre Izium i Volnovakha

Un assessor del ministeri d'Interior ucraïnès ha informat, tal com recull Reuters, que les principals batalles amb l'exèrcit rus s'estan traslladant a l'est del país, a Mariúpol i entre Izium i Volnovakha.

Scholz diu que Alemanya continuarà pagant el gas rus en euros

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha comunicat al president rus, Vladímir Putin, que el seu país ha comprovat els seus contractes amb Rússia per al lliurament de gas i que el continuarà pagant en euros i de vegades en dòlars. El govern alemany s'ha pronunciat sobre la qüestió després que Putin hagi anunciat que els compradors estrangers dels anomenats "països hostils" hauran de pagar les factures en rubles pel gas rus a partir de demà, i hagi advertit que els contractes es trencaran si els pagaments no es fan en aquesta divisa.

Scholz ha reiterat que Alemanya espera independitzar-se de les importacions de petroli i carbó rus aquest any, però que trigarà més temps a reduir la dependència del gas rus, ha dit en una conferència de premsa amb el seu homòleg austríac, Karl Nehammer. El canceller alemany ha afegit que les llacunes en les sancions introduïdes per la invasió d'Ucraïna s'han de tancar per mantenir la pressió sobre Putin, informa Reuters.

Per la seva banda, el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, s'ha pronunciat en els mateixos termes: "Els contractes són contractes".

L'operador nuclear públic d'Ucraïna diu que la major part de les forces russes han marxat de la planta de Txernòbil

L'operador nuclear públic d'Ucraïna, Energoatom, ha anunciat avui que la major part de les forces russes que ocupaven la planta nuclear de Txernòbil n'han marxat i s'encaminen cap a la frontera amb Bielorússia. "Els ocupants, que es van apoderar de la central nuclear de Txernòbil i altres instal·lacions a la zona d'exclusió, han marxat en dues columnes cap a la frontera amb Ucraïna", han dit en un comunicat, en què també especifiquen que les tropes també s'han retirat del poble de Slavútitx, prop de la planta, on viuen els treballadors de Txernòbil.

31 Mar 2022| Última hora

Putin amenaça amb tallar el gas a partir de demà si Occident no el paga en rubles

Després de signar un decret ad hoc, el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat avui que els compradors estrangers dels que anomena "països hostils" hauran de pagar les factures en rubles pel gas rus a partir de demà, i ha advertit que els contractes s'aturaran si els pagaments no es fan en aquesta divisa.

En un al·locució que ha mantingut amb diferents càrrecs de l'administració, Putin ha afirmat: "Avui he signat un decret establint les regles per comerciar amb gas naturals amb els anomenats estats hostils. Suggerim a les nostres contraparts un mecanisme clar i transparent. Perquè puguin comprar gas natural hauran d'obrir comptes en rubles en bancs russos, i exactament des d'aquest comptes s'executaran els pagaments pel gas pel subministrament que comença demà, primer d'abril. En cas que aquest pagament fallin i no s'executin, considerarem que no s'han pagat pels nostres contraparts. Ningú no ven res de franc i no anem a fer caritat, tampoc. I [si no es paga en rubles] tots els contractes es suspendran".

Avui s'han conegut noves sancions a Rússia del Regne Unit, i Putin ha dit que està convençut que la "guerra econòmica" contra Rússia va començar fa anys. L'anunci del líder del Kremlin suposa un nou i sobtat canvi de parer en relació amb el que ahir van interpretar tant Alemanya com Itàlia, i abans-d'ahir França, després que Putin parlés telefònicament amb Olaf Scholz, Mario Draghi i Emmanuel Macron, respectivament. Tots tres –i avui ho ha refermat Draghi en una conferència de premsa des de Roma– van entendre que Occident podria continuar pagant en euros i seria el Gazprombank qui s'ocuparia de fer la conversió en rubles. "El que he entès, però potser m'equivoco –ha dit Draghi–, és que la conversió del pagament és una qüestió interna de la Federació Russa". O Draghi ho va entendre molt malament o Putin ha tornat a enganyar les potències occidentals, com va fer durant les setmanes en què va negar sistemàticament que tingués cap intenció d'envair Ucraïna.

Almenys 20 morts, nou balanç provisional de l'atac a Mikolaiv de fa dos dies

Encara que es tracta d'un nou balanç provisional, almenys 20 persones van resultar mortes en l'atac rus a l'edifici de l'administració regional de Mikolaiv, que va tenir lloc fa dos dies. Inicialment, el nombre de víctimes mortals s'havia xifrat en 12. A més, 33 persones van resultar ferides. L'impacte de l'atac rus va ensorrar pràcticament la meitat central de l'edifici, com s'aprecia parcialment a la imatge. El governador regional, Vitali Kim, en va resultar il·lès, però la seva oficina va quedar completament destruïda. Kim l'havia feta servir per enregistrar breus vídeos en què es burlava dels intents russos de prendre la ciutat. Les últimes setmanes, els defensors de la Mikolaiv, una estratègica ciutat en el camí terrestre cap a Odessa, han repel·lit onada rere onada d'assalts de tropes terrestres, avions, helicòpters, míssils i coets. L'assalt continuat ha provocat la mort de centenars de civils i soldats i ha destruït edificis residencials, escoles i hospitals.

El preu del Brent cau més d'un 5%, fins als 107 dòlars el barril

Els preus del petroli han tornat a caure aquest dijous arran de la decisió dels Estats Units d’alliberar més reserves d'emergència, en un intent de contenir la inflació. El barril de Brent ha caigut un 5,6%, fins als 107 dòlars, mentre s’esperen els detalls del president Joe Biden per refredar els preus del petroli. D’altra banda, els rendiments dels bons del Tresor nord-americà a 10 anys, que sustenta els costos globals d'endeutament, han caigut també 0,04 punts percentuals, fins al 2,32%. Aquest rendiment clau del deute gairebé s'ha duplicat des de l'agost passat, però. D’altra banda, el rendiment del Bund a 10 anys, els bons d'Alemanya, que cotitzen substancialment per sota dels tipus d'endeutament dels Estats Units per reflectir les polítiques monetàries més flexibles del Banc Central Europeu, han caigut 0,07 punts percentuals, fins al 0,58%.

Rússia ha destruït la major part de la indústria de defensa d'Ucraïna

L'assessor presidencial ucraïnès, Oleksiy Arestovitx, ha admès en un missatge de vídeo que Rússia ha destruït la major part de la indústria de defensa d'Ucraïna, segons ha recollit Reuters. Arestovitx ha valorat positivament els termes que es van discutir el dimarts en la proposta d'acord de pau i, en la mateixa línia que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, considera que l'acord "millora" substancialment la seva posició, fent referència al fet que Ucraïna quedaria protegida de futures amenaces per garanties de seguretat internacionals que Rússia no podria vetar.

Londres sanciona "propagandistes" russos i el coronel general de l'exèrcit rus Mikhaïl Mizintsev, considerat "el carnisser de Mariúpol"

El govern britànic ha anunciat aquest dijous catorze sancions contra persones que ha definit com a "propagandistes del Kremlin" en un comunicat. Entre ells hi ha el coronel general de l'exèrcit rus Mikhaïl Mizintsev, segons Londres anomenat "el carnisser de Mariúpol". Se'l sanciona com a cap del Centre de Comandament i Control de la Defensa Nacional, des d'on es planifiquen i controlen totes les operacions militars russes: el govern britànic l'acusa de fer servir "tàctiques reprovables, inclòs el bombardeig d'objectius civils tant a Alep (Síria) el 2015 i 2016 com ara a Mariúpol".

La ministra d'Afers Exteriors, Liz Truss, ha dit en un comunicat que les penalitzacions inclouen la congelació d'actius i el veto d'entrada al Regne Unit. També sancionaran el presentador de la televisió estatal russa Serguei Brilev, que havia viscut al Regne Unit, així com les organitzacions de mitjans estatals TV-Novosti, finançada pel Kremlin i propietària de RT -abans Russia Today- i Rossiya Segodonia, agència de notícies que també controla l'agència Sputnik. Entre els penalitzats també hi ha el conseller delegat de Gazprom-Media i excap del Servei Federal de Supervisió de Comunicacions i Mitjans de Comunicació (Roskomnadzor), Aleksandr Jarov; el director gerent de RT, Aleksei Nikolob, i el director de Radiodifusió Internacional Sputnik, Anton Anisimov. També s'ultimen sancions contra set persones més connectades amb la Fundació de Cultura Estratègica, a la qual Austràlia ja va penalitzar pel seu paper en la difusió de desinformació.