Inundacions a Europa: l’aigua va marxant però les destrosses creixen i ja hi ha més de 180 morts
Un miler de persones continuen desaparegudes i es temen esllavissades de terres en algunes zones d'Alemanya
BerlínEl Rin del Nord - Westfàlia i Renània-Palatinat, dues de les regions federals de l’oest d’Alemanya, són les que més continuen patint les conseqüències de les riuades que han deixat el país en xoc des de dimecres. Les fortes pluges que ha portat la tempesta Bernd es van aturar fa tres dies i, des de llavors, el nivell de l’aigua ha anat baixant a la majoria d’indrets. Gairebé arreu, els habitants han pogut anar tornant a casa (si no l'han perdut) per recollir pertinences i començar a netejar destrosses per mirar d’organitzar la situació postcatàstrofe. "L’aigua va marxant, però els danys es quedaran durant un bon temps", deia una veïna d’Erftstadt, una de les ciutats més afectades, en conversa amb l'ARA aquest divendres.
Mentrestant, la xifra de morts continua pujant i aquest dissabte ja ha arribat a 183, la gran majoria (156) a Alemanya i la resta (27) a Bèlgica. El nombre de desapareguts es manté al voltant del miler. A la zona d'Ophoven, a la frontera entre els Països Baixos i Bèlgica, unes 700 persones van haver de ser evacuades la matinada de dissabte després que cedís una presa a Heinsberg (Alemanya). Les autoritats germàniques ho atribueixen al fet que les encluses van quedar tancades als Països Baixos i van impedir que circulés l’aigua. A Alemanya, municipis com Erftstadt o com la zona de Kordel, a tocar de la frontera amb Luxemburg, segueixen en situació d’alerta. Bombers, policia i exèrcit temen que el sòl cedeixi en algunes parts. De fet, s’hi han esfondrat cases i es manté la recerca de persones desaparegudes. Des d'aquest dissabte a la tarda, l'accés a Erftstadt està prohibit a qualsevol persona que no participi en les tasques de rescat.
Ajuts governamentals
Poc abans del tancament, el president alemany, Frank-Walter Steinmeier (SPD), i el president de Renània del Nord - Westfàlia, Armin Laschet (CDU), hi han ofert una roda de premsa. Han subratllat que el govern federal donarà suport a les regions afectades amb un paquet d’ajudes i han fet referència a la gravetat del canvi climàtic i al repte que suposa fer-hi front. Les xarxes socials critiquen, en part, el doble joc de Laschet, que es deixa fotografiar en categoria de president regional però no deixa d’utilitzar aquesta catàstrofe com a escenari per a la campanya electoral de la tardor, en la qual és el candidat de la CDU a canceller. Els altres principals candidats també han interromput els seus plans estivals, però per ara han evitat les cites amb la premsa als municipis afectats.
Un altre dels principals problemes que han deixat les fortes pluges és la falta d’electricitat: es calcula que fins a 200.000 persones s'han quedat sense subministrament en aquesta zona del país, i com a mínim deu centrals elèctriques han quedat afectades per les inundacions. La circulació de trens també s'ha vist afectada. La consellera de Medi Ambient de Renània-Palatinat, Anne Spiegel (Verds), ha proposat enfocar la reconstrucció tenint més en compte “els tipus de terrenys on es planifiquen les noves construccions i construir respectant el medi ambient".