Els interrogants (encara) oberts de l'atemptat de Berlín
Què hi feia el terrorista a Milà? Com va poder travessar Europa? Va actuar sol? Les preguntes encara se succeeixen després de l'atemptat que dilluns va fer 12 morts al cor de la capital alemanya
BarcelonaAlemanya es desperta del malson del terrorisme en plenes festes de Nadal i analitza què va fallar i què es pot millorar per evitar un altre cop al cor de Berlín com el de dilluns. La mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, va prometre aquest divendres una investigació exhaustiva del que va passar i dels canvis necessaris en la legislació per assegurar-se que no es repeteixen possibles errors. Aquest divendres, també, la policia italiana va abatre el principal sospitós de l'atac, però hi ha molts interrogants que continuen oberts, encara.
Què hi feia el terrorista a Milà?
Aquesta és la gran pregunta que es fa tothom a Itàlia. L'indret on va ser localitzat Anis Amri és un lloc desert, a les 3.00, on qualsevol persona que hi passi és fàcilment visible i, segurament per això, la policia el va voler identificar en un control rutinari. Situada en un suburbi al nord de Milà, l'estació de tren de Sesto San Giovanni és un nus de comunicacions important on s'acaba també una línia de metro i d'on surten autobusos urbans i autocars cap a destinacions del sud d'Itàlia, Albània, Polònia i Espanya.
Els investigadors italians, citats pel diari 'La Stampa', treballen en dues hipòtesis.
- Una és que el terrorista s'esperava que es fes de dia per agafar algun mitjà de transport cap a algun amagatall. Quan el van detenir, Amri va assegurar que no tenia documentació però que era calabrès, una regió del sud d'Itàlia a tocar de Sicília on el terrorista va passar quatre anys a la presó per incendiar una escola.
- L'altra és que estigués esperant en aquell indret que algú el passés a buscar però que, finalment, aquest contacte hagués decidit no presentar-s'hi. El diari 'La Stampa' assegura que la província de Monza i Brianza és una "gran àrea d'activitat per a l'extremisme islàmic" on s'han fet detencions i expulsions de suposats terroristes.
Com va poder travessar Europa?
Aquest és un dels punts més crítics. El terrorista portava a sobre un bitllet de tren que hauria fet servir entre la ciutat francesa de Chambéry, a la Savoia, fins a Torí, a Itàlia, abans d'arribar a Milà. Segons l'emissora Europe1, Anis Amri va passar també per l'estació de Lió, on va agafar el tren cap a Chambéry.
Com va arribar fins a França des de Berlín és una incògnita. Però l'errada de seguretat és clara: el terrorista va poder entrar i sortir de França sense problemes, un país que viu en alerta màxima per terrorisme, on hi ha decretat l'estat d'emergència.
Un sindicat dels duaners francesos, Unsa Douanes, denuncia en un comunicat que no és cap sorpresa que Amri es mogués sense problemes per les fronteres franceses i denuncia també la deixadesa del govern francès en aquest apartat. "Estem pagant el preu d'una política irresponsable que vol destruir els que ens encarreguem de protegir el nostre territori", diu aquest sindicat.
Encara és més sorprenent que el mateix govern francès ordenés, després de l'atemptat de dilluns, el reforçament de la seguretat a la frontera amb Alemanya, però el diari 'Le Monde' informa aquest dissabte que no ha pogut confirmar si aquests controls es van establir d'alguna manera en la circulació en tren pel seu territori.
La seguretat ferroviària es va reforçar a partir de l'atemptat frustrat dalt d'un tren d'alta velocitat entre Amsterdam i París l'agost del 2015. Una nova llei francesa autoritza fins i tot que agents de seguretat puguin patrullar armats, uniformats i de civil, a dins dels trens. Però no va funcionar res per detectar el terrorista de Berlín.
El terrorista va actuar sol?
Alemanya està abocada a la investigació de l'atemptat i, molt especialment, a determinar si Anis Amri va actuar sol. "És molt important determinar si en la preparació, l'execució i la fugida hi ha una xarxa de suport, de col·laboradors, de còmplices", va assegurar aquest divendres el cap de la Fiscalia Antiterrorista de Berlín, Peter Frank. I, per això, és prioritari reconstruir el camí que Amri va fer des de Berlín fins a Milà.
Se sap que el terrorista va ser captat per una càmera de seguretat sortint d'una mesquita de Berlín poques hores després de l'atemptat de Berlín.
I que poc després, dimarts al matí, va enregistrar un vídeo amb el mòbil en un pont de la capital alemanya on va prometre lleialtat a l'Estat Islàmic (EI).
Des d'aleshores la seva pista s'esborra, de dimarts a dijous, fins a aquest divendres a la matinada a Milà.
El ministeri de l'Interior espanyol ha informat que es treballa en una possible connexió amb el terrorista de Berlín a Espanya. I, a Tunísia, les autoritats han detingut tres persones en relació amb l'atemptat de Berlín, entre elles el nebot del terrorista.
Els efectes polítics a Alemanya
El president d'Alemanya, Joachim Gauck, ha assegurat en el seu tradicional missatge de Nadal que cal obrir un debat sobre la seguretat al país i sobre la política d'acollida de refugiats però amb mesura i evitant els prejudicis.
"Precisament en temps d'atacs terroristes no hauríem d'aprofundir en les diferències en la nostra societat o posar sota sospita de forma genèrica a grups polítics o culpar tots els polítics", ha assegurat Gauck.
La fragilitat de Merkel, per Marc VidalPerò el debat i la picabaralla política està servida. Dins les mateixes files de la cancellera, el partit CDU i el soci bavarès CSU, s'ha multiplicat les veus que demanen, després de l'atemptat, posar fre a la política d'acollida de refugiats.
A nou mesos de les eleccions federals alemanyes, Alternativa per Alemanya (AfD), el partit d'ultradreta que vol blindar les fronteres, suma punts després dels atemptats i en un sondeig publicat dissabte a la premsa alemanya és a un 15,5% d'intenció de vot, un 2,5% més que fa una setmana, darrere de la coalició de Merkel i dels socialdemòcrates.