Tensió amb el règim dels aiatol·làs

La missió dels inspectors nuclears de l'ONU a l'Iran fracassa

Teheran no ha autoritzat l'accés a una base on se sospita que es fan experiments secrets. No s'ha acordat cap document on les autoritats es comprometin a aclarir els punts foscos sobre les possibles dimensions militars del seu programa

Aquesta planta nuclear subterrània va començar a funcionar dilluns a l'Iran / EFE
Agències
22/02/2012
2 min

TeheranLa visita d'inspectors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) a Teheran ha acabat en fracàs. En un comunicat, l'agència mostra la seva decepció per la manca d'avenços en la negociació sobre els aspectes foscos del seu programa nuclear. L'organisme no ha pogut posar en marxa un diàleg perquè l'Iran demostri que no fa ni vol fer un ús militar encobert de la tecnologia atòmica. Els inspectors tampoc han pogut visitar una base on se sospita que es fan experiments secrets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l'agència diu que no s'ha pogut acordar amb Teheran un document que clarifiqui "temes no resolts del programa nuclear iranià, i particularment els relacionats amb possibles dimensions militars". A finals de febrer s'espera la publicació d'un nou informe, després que el novembre l'AEIA constatés que hi ha "informacions creïbles" que indiquen que Teheran es prepara per obtenir armament nuclear.

Els inspectors no han pogut accedir a la base militar de Parxin perquè les autoritats iranianes no els ho han autoritzat. L'AIEA sospita que aquesta base acull una instal·lació subterrània secreta en què s'haurien fet proves amb explosius d'alta intensitat per a caps nuclears. Teheran ho nega rotundament. El 2005 els inspectors de l'agència van poder visitar la base, però només van tenir accés a una de les quatre zones que havien sol·licitat revisar.

El fracàs de la missió és un nou element de tensió en les complicades relacions entre l'Iran i els Estats Units, Europa i Israel. Com a represàlia pel programa nuclear, la UE i Washington han aprovat sancions econòmiques i un embargament de petroli, al qual Teheran ha respost tallant el subministrament a França i la Gran Bretanya i amenaçant de tancar l'estret d'Ormuz, un punt estratègic del trànsit mundial de cru.

Tambors de guerra

En la disputa es barregen també arguments militars, excitats per les reiterades amenaces d'Israel d'atacar, si cal, unilateralment, instal·lacions iranianes abans que el país es converteixi en una potència nuclear. Israel no forma part del Tractat de No Proliferació Nuclear, i manté secret el seu arsenal atòmic, mentre que l'Iran se sotmet als controls internacionals. El sotscomandant de les forces armades iranianes per al desenvolupament logístic i industrial, Mohamad Heyazi, va informar sobre un possible atac preventiu de Tel Aviv i va advertir que "si perillen els interessos nacionals", Teheran "actuarà sense esperar una acció de l'enemic".

stats