Ingressat per covid el president de Tanzània, que havia declarat el país lliure de coronavirus per obra de Déu

John Magufuli, que ha estat desaparegut durant onze dies, és en un hospital de Kènia amb un respirador

3 min
El president de Tanzània, John Magufuli, en una imatge d'arxiu

SabadellJohn Magufuli anava equivocat. El president de Tanzània va assegurar el juny passat que el seu país havia quedat lliure de coronavirus "gràcies a Déu", però ara ell mateix s'ha convertit en la prova que ni tan sols la gràcia divina havia aconseguit que el virus del covid-19 esquivés el territori tanzà: Magufuli ha contret la malaltia i actualment està ingressat en un hospital privat de Nairobi, la capital de l'estat veí de Kènia, i respira amb l'ajuda d'un respirador.

Ho ha revelat el diari kenià The Nation, que no es refereix explícitament a Magufuli sinó que parla d'un "líder africà" que "va ser vist en públic per última vegada a finals del mes passat". Aquest és, efectivament, el cas del president de Tanzània, de qui no se sabia res des que el 27 de febrer va participar en el seu últim acte oficial. La seva llarga desaparició havia fet sospitar que pogués tenir algun problema de salut, cosa que finalment s'ha confirmat. Per la seva banda, la BBC informa que el líder opositor Tundu Lissu, basant-se en fonts coneixedores del cas, ha explicat que Magufuli, de 61 anys, va ser traslladat a Nairobi dilluns a la nit, i que ha patit també una aturada cardíaca. En declaracions a Reuters, Lissu ha afegit que hi havia plans de traslladar-lo a l'Índia.

Consultats per l'agència de notícies, ni el govern de Tanzània, ni el ministeri kenià d'Afers Exteriors, ni l'Hospital de Nairobi no han volgut donar cap informació sobre el cas.

Pregàries i infusions

El president de Tanzània és un dels campions del negacionisme de la pandèmia de covid-19. Abans d'assegurar que Déu havia alliberat el país del virus, Magufuli havia recomanat als seus ciutadans que resessin i prenguessin infusions d'herbes per prevenir la malaltia, i els últims mesos s'ha negat a comprar vacunes perquè les considera part d'una conspiració occidental. "Les vacunes no són bones. Si ho fossin, els blancs ja haurien portat vacunes contra la sida", va afirmar fa unes setmanes. L'any passat va rebutjar també els tests que s'havien fet arribar al país, sobre els quals va dir que eren defectuosos i que havien donat positiu en una cabra i una papaia.

Malgrat la insistència de l'OMS, Magufuli s'ha negat reiteradament a donar dades sobre el nombre de contagis al seu país. El recompte es va aturar el maig de l'any passat, amb 509 infectats i 21 morts, i des de llavors Tanzània s'ha convertit en un dels pocs estats del món que no informen sobre l'evolució de la pandèmia. Com que, oficialment, el virus no afecta el país, no s'ha imposat cap restricció de mobilitat i s'han seguit organitzant actes massius on la gent (començant pel mateix president) van sense mascareta i sense mantenir cap distància de seguretat.

Les conseqüències reals d'aquesta negació de la realitat per part de Magufuli, en un país on viuen més de 57 milions de persones, són impossibles de determinar, però algunes dades permeten intuir que el covid-19 està fent estralls a Tanzània. L'Església catòlica del país va informar la setmana passada que, des de començaments d'any, 60 monges i 25 capellans havien mort al país, i va demanar als ciutadans que adoptessin mesures de prevenció contra la malaltia. El mes passat el vicepresident de la regió autònoma de Zanzíbar, Seif Sharif Hamad, va morir de covid-19 als 77 anys, i hores més tard va perdre la vida, probablement per la mateixa causa, un dels principals assessors de Magufuli.

Aquestes dues morts van portar el president a admetre que la pandèmia existia, però entre les mesures proposades per combatre-la, a banda de les mascaretes (fins llavors menystingudes) hi havia menjar sa i fer exercici. Cap d'aquests remeis no sembla haver sigut suficient per evitar que el mandatari es contagiés.

stats