Internacional22/02/2016

Informe Sipri: qui compra (i qui ven) les armes que alimenten els conflictes al món

Les transferències d'armament pesant han crescut un 14%. Els Estats Units i Rússia continuen liderant la fabricació i l'Índia i l'Aràbia Saudita són els principals clients

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaLa setmana passada el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, advertia que el món s'aboca a una nova Guerra Freda. Però les dades sobre comerç d'armes mundial que acaba de publicar el Sipri, el prestigiós centre internacional d'estudis de la pau d'Estocolm, apunten que els conflictes, sobretot al Pròxim Orient i l'Àsia, són més calents del que afirma el Kremlin. La base de dades es pot consultar a la web del centre.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més transferències d'armes

Cargando
No hay anuncios

Les vendes d'armes al món han crescut un 14% en el període 2011-2015. Les dades reflecteixen el volum de lliuraments, no el valor financer de l'armament, i s'agrupen en períodes de cinc anys per facilitar-ne l'anàlisi.

Compradors i venedors

Cargando
No hay anuncios

Els principals exportadors són membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU:

  • Estats Units
  • Rússia
  • Xina
  • França
Cargando
No hay anuncios

En cinquè lloc se situa Alemanya, per davant de la Gran Bretanya, també membre permanent del Consell. Aquests cinc països junts sumen el 74% de les exportacions d'armes al món. Les dues grans potències armamentístiques del planeta, Washington i Moscou, proveeixen el 58% de les exportacions d'armes. Entre els exportadors, les transferències d'armes de la Xina són les que més han crescut en proporció: "La Xina continua ampliant les seves capacitats militars amb armes importades i produïdes al mateix país", alerta Siemon Wezeman, investigador del centre.

Els grans importadors mundials són al Pròxim Orient i l'Àsia:

Cargando
No hay anuncios
  • Índia
  • Aràbia Saudita
  • Xina
  • Emirats Àrabs Units
  • Austràlia

Els fluxos d'armes al món

Cargando
No hay anuncios

S'ha intensificat la transferència d'armes cap al Pròxim Orient i Àsia-Oceania, mentre que a Europa i Amèrica n'han arribat menys que fa quatre anys.

L'Aràbia Saudita, principal comprador d'armes nord-americanes, ha augmentat un 275% les seves importacions, una mica menys que el Qatar, que les ha disparat un 279%. El règim del mariscal Al-Sissi a l'Egipte també s'està armant, com es va evidenciar fa uns mesos amb la compra de caces Rafale francesos. La intervenció de diversos països àrabs al Iemen ha accelerat les transferències d'armes a la regió. Malgrat la desfeta de l'exèrcit iraquià davant l'ofensiva de l'Estat Islàmic, les transferències d'armes al govern de Bagdad s'han disparat també un 83%, amb l'augment de les importacions tant des dels Estats Units com des de Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Els principals compradors d'armes nord-americanes són l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs i Turquia, d'un total de 96 països. En canvi els primer clients de Rússia són l'Índia, la Xina i el Vietnam, entre 50 països.

Espanya: un dels països que més creix en venda d'armes

Cargando
No hay anuncios

En contrast amb França i Alemanya, que han rebaixat les seves exportacions d'armes un 9,8 i un 51%, respectivament, Espanya és el país de la UE que més ha augmentat la venda d'armes, un 55%, per davant d'Itàlia. La crisi financera de Grècia s'ha traduït en una caiguda del 77% de les seves importacions.

L'Àfrica alimenta la indústria

Cargando
No hay anuncios

Les importacions d'armes per part d'estats africans han augmentat un 19%, i Algèria i el Marroc són els principals importadors de la regió (56%). A l'Àfrica subsahariana la venda d'armament pesant (el que comptabilitza el Sipri) no és tan important, malgrat la cruesa dels enfrontaments armats.

Mèxic, el cost de la guerra contra els càrtels

L'informe destaca que les importacions d'armes per part de Mèxic s'han disparat un 331, en el marc de la guerra que ha declarat el govern contra els càrtels de la droga. El país compra armes sobretot als Estats Units, Espanya i França.