Uigurs
Internacional12/04/2021

Inditex, denunciada a França per aprofitar-se del treball forçat dels uigurs

Diverses ONG i una dona uigur han presentat una demanda que afecta també Uniqlo, Sketchers i SMCP

SabadellQuatre multinacionals del sector tèxtil, entre les quals l'espanyola Inditex, han sigut denunciades a França per haver-se aprofitat, presumptament, del treball forçat dels uigurs a la Xina en la fabricació dels seus productes. L'entitat de lluita contra la corrupció Sherpa, l'ONG francesa Éthique sur l'Étiquette [Ètica a l'etiqueta] i l'Institut Uigur d'Europa, juntament amb una dona uigur que va passar pels camps d'internament de la província xinesa de Xinjiang (on els membres d'aquesta minoria ètnica són adoctrinats perquè adoptin la cultura xinesa), van presentar dijous una demanda davant del Tribunal Judicial de París contra Inditex (matriu de marques com Zara, Bershka o Pull and Bear), la firma de moda japonesa Uniqlo, l'empresa nord-americana de calçat Sketchers i el grup tèxtil francès SMCP.

Cargando
No hay anuncios

Els signants de la demanda, que estan representats pel bufet d'advocats Bourdon & Associés, creuen que les empreses denunciades poden ser responsables d'"encobriment de treball forçat i de crims contra la humanitat", entre els quals citen el "tràfic d'éssers humans en banda armada" o el "genocidi".

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la demanada, diuen els seus impulsors, és que la justícia "faci sortir a la llum el paper que juguen les empreses multinacionals en els crims comesos contra el poble uigur" i que "es permeti a la jurisdicció francesa pronunciar-se sobre la seva eventual responsabilitat penal". "Com a mínim des del 2019, periodistes i investigadors han exposat públicament l'existència d'un treball forçat sistematitzat a la regió autònoma de Xinjiang per part del govern xinès, on es produeix prop del 20% del cotó mundial", assenyalen els demandants, i afegeixen que, malgrat això, les quatre empreses denunciades, "així com moltes altres societats multinacionals, continuarien subcontractant-hi una part de la seva producció o comercialitzant béns que fan servir cotó produït a la regió". Això, diuen, els converteix en "còmplices dels greus crims que s'hi perpetren".

Cargando
No hay anuncios

Les entitats que han presentat la demanda avisen que al llarg dels pròxims mesos s'emprendran iniciatives similars en altres països europeus i remarquen que la seva iniciativa té el suport del Centre Europeu per als Drets Humans i Constitucionals (ECCHR) i dels Congrés Mundial Uigur. La seva intenció, diuen, és "denunciar la impunitat" de les multinacionals davant de les "violacions comeses en el marc de la globalització econòmica" i lluitar per "l'accés de les víctimes a la justícia i la reparació".

Comunicats desapareguts

Segons informa el diari francès Le Monde, Inditex és acusada específicament per les entitats demandants de tenir vincles amb fabricants de fil i de teixits instal·lats a la regió de Xinjiang. El desembre passat la companyia d'Amancio Ortega havia penjat a la seva web un comunicat en què expressava la seva "preocupació" per les informacions que feien referència a les "males pràctiques socials i laborals" en aquesta zona de la Xina, però, com ha revelat el portal Quartz, aquest document va desaparèixer de la web de la companyia a finals de març coincidint amb l'inici del boicot xinès a firmes occidentals (especialment H&M i Nike) que s'havien mostrat crítiques amb la situació dels uigurs i s'havien compromès a no fer servir l'anomenat "cotó tacat de sang". El mateix ha passat amb un comunicat similar de l'organització Better Cotton Initiative (de la qual forma part Inditex), que s'havia penjat el març de l'any passat i que recentment s'ha despublicat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Uniqlo va assegurar dijous, hores abans que es fes pública la presentació de la demanda, que controla la seva cadena de subministrament de cotó per assegurar que no procedeix del treball forçat de Xinjiang, i que, en cas que fos així, tallaria la relació amb els subministradors. Malgrat això, la demanda presentada a França acusa la companyia japonesa d'haver-se proveït de primeres matèries procedents d'aquesta província i de la d'Anhui, on se sospita que molts treballadors han sigut traslladats a la força.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Sketchers, la demanda assenyala que fabrica part dels seus productes en una planta de la província de Guangdong on treballen uigurs que es considera que hi han sigut portats contra la seva voluntat. I, sobre SMCP, el document indica que el seu accionista majoritari és TopSoho, una filial de l'empresa xinesa Shandong Ruyi Technology Group que des del 2010 té les fàbriques a Xinjiang.