Clam per buscar totes les fosses comunes als internats per a nens indígenes del Canadà
Les comunitats indígenes reclamen a Trudeau una investigació a fons, després de trobar restes de 215 infants en un dels centres
Barcelona"Recordo la monja arremangant-se les mànigues així i saltant i colpejant-nos a l'esquena fins a deu vegades amb aquella corretja", explica a la televisió canadenca CTV Rose Miller, supervivent de la Kamloops Indian Residential School, on s'ha descobert una fossa comuna amb les restes de 215 nens indígenes. Miller, avui una dona gran, va estar internada en aquell mateix centre quan tenia 7 anys i el recorda com "un infern". La impactant troballa a l'internat de Kamloops ha fet reviure el trauma a centenars de supervivents d'aquell sistema i ha commocionat tot el Canadà. Arreu del país s'han instal·lat memorials improvisats amb sabates de nens i ossos de peluix dipositats en escales i monuments, en record dels infants morts.
Les comunitats indígenes canadenques, discriminades durant dècades, creuen que aquesta macabra troballa ha de servir per obrir un debat nacional. L'Assemblea de les Primeres Nacions (AFN, per les sigles en anglès), que agrupa els col·lectius indígenes del país, reclama al govern de Justin Trudeau que obri una investigació per buscar altres fosses comunes que podrien estar amagades en els terrenys de tots els antics internats de nens indígenes que hi havia al país. "Les famílies mereixen saber la veritat i tenir l'oportunitat de reconciliar-se", ha dit Perry Bellegarde, cap nacional de l'AFN en un comunicat: "Una investigació meticulosa en totes les antigues escoles residencials podria conduir-nos cap a més veritats sobre el genocidi contra el nostre poble", diu Bellegarde. Fins a 130 escoles com la de Kamloops van operar a tot el territori canadenc fins al 1998.
"Sabem que moltes de les escoles residencials del Canadà estan construïdes també sobre cementiris de nens sense identificar; aquesta tràgica revelació és només una de 130, segur que n'hi ha més", explica per telèfon des de Toronto la responsable de Humans Rights Watch, Farida Deif, i explica que milers de nens van morir en aquests centres "sense que se'n documentés el motiu o ni tan sols se'n registrés el nom, i sense que ni se n'informés les seves famílies ni se'ls retornessin les restes". Per això, HRW també reclama una investigació sistemàtica de tots els antics internats i una anàlisi forense per identificar totes les restes, retornar-les a les seves famílies i enterrar-les de forma correcta.
El mateix primer ministre, Justin Trudeau, va reconèixer dilluns a la nit que està "en xoc per la política vergonyosa que va robar els nens indígenes de les seves famílies" per dur-los a la força a uns internats on van ser sistemàticament maltractats. "Tristament, aquesta no és una excepció ni un incident aïllat", ha dit Trudeau sobre la troballa a l'internat de Kamloops, i ha anunciat que prendran mesures, però sense concretar de quin tipus. "No ens n'amagarem. Hem de reconèixer la veritat. Les escoles residencials eren una realitat, una tragèdia que va existir aquí, al nostre país, i sobre les quals hem d'assumir la responsabilitat. Hi va haver nens que van ser arrencats de les seves famílies; alguns van tornar amb danys i alguns no van tornar mai", ha afegit.
Més de 150.000 menors
De fet, la Comissió de Veritat i Reconciliació creada per investigar els fets va publicar el seu informe l'any 2015, en què calculava que, des del 1863 fins al 1998, més de 150.000 menors indígenes havien sigut separats per la força de les seves famílies i internats en aquests col·legis, en els quals no se'ls permetia parlar el seu idioma ni manifestar la seva cultura i on eren freqüents els maltractaments i els abusos físics i sexuals. També admetia que milers d'ells mai van tornar amb les seves famílies. Aquests centres van ser creats i finançats per l'estat canadenc per assimilar les poblacions indígenes, i eren gestionats per l'Església.
El govern canadenc va demanar perdó públicament l'any 2008 i va impulsar aquesta investigació, que en el seu informe final, el 2015, va qualificar els fets de "genocidi cultural" i ja va fer diverses recomanacions, entre les quals hi havia una investigació a fons de tots els internats per buscar-hi restes de nens que hi van morir. "Una recomanació que mai no s'ha posat en pràctica", recorda Deif. El que sí que es va fer va ser oferir compensacions a les víctimes: fins ara el govern canadenc ha pagat 3.300 milions de dòlars a 28.000 supervivents d'aquelles escoles.
Ara, el govern de Trudeau es torna a veure sota pressió, després de la troballa dels 215 cadàvers, alguns d'ells de només 3 anys. Les restes, a l'internat de Kamloops, a la Colúmbia Britànica, es van localitzar a través de tecnologia per radar, que va detectar la fossa sota terra. "En aquests centres, milers de nens van viure en condicions precàries i insalubres, van patir abusos físics i sexuals, i van morir de tuberculosi, verola, grip i altres malalties: estem parlant de greus abusos dels drets humans", relata Deif.
Trudeau ha ordenat abaixar les banderes a tot el país fins a mig pal com a senyal de dol i ha anunciat noves sessions de debat dins del seu govern i amb els governs regionals per decidir com actuar. El líder del partit opositor NDP, Jagmeet Singh, s'ha sumat a la crida dels indígenes i demana també una investigació a fons de tots els internats.
Mentrestant, en alguns dels estats, com Alberta, el ministre de Relacions Indígenes ja hi ha anunciat una recerca finançada pel seu govern sobre la mort i enterrament de centenars de nens indígenes en el seu territori. El cap de la Federació de Nacions Indígenes Sobiranes, Bobby Cameron, també va reclamar una investigació a fons arreu del Canadà i va remarcar que trobar les restes de tots els nens indígenes per donar-los sepultura és indispensable per poder tancar aquest episodi tan negre de la història del país.