Internacional23/03/2021

Com a mínim 15 morts i 400 desapareguts en el "devastador" incendi als camps de refugiats rohingyes a Bangladesh

Unes 40.000 barraques han patit danys i 45.000 persones han hagut de fugir dels camps

Mar Bermúdez i Jiménez
i Mar Bermúdez i Jiménez

BarcelonaL'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha confirmat que almenys 15 persones rohingyes han mort i unes 400 continuen desaparegudes en el "devastador" incendi que ha arrasat els camps de refugiats de Bangladesh on vivien. El representant de l'ACNUR al país, Johannes van der Klaauw, ha confirmat que l'agència té registrades més de 550 persones ferides i unes 45.000 que han hagut de fugir. Les investigacions per trobar la causa de l'incendi continuen obertes mentre els treballadors d'emergències, voluntaris i familiars continuen buscant víctimes entre la runa.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El foc va començar al camp de Balukhali, prop de la ciutat sud-oriental de Cox's Bazar, dilluns a la tarda. Les flames van cremar milers de barraques i els refugiats que hi vivien van haver de fugir mentre intentaven salvar les seves poques pertinences.

Cargando
No hay anuncios

Els rohingyes són una població musulmana minoritària que residia majoritàriament a l'estat de Rakhine, a Birmània. Després de dècades de repressió per part d'un estat que no els reconeixia com a ciutadans, l'exèrcit birmà va impulsar el 2017 una persecució violenta que ha estat qualificada de genocidi per l'ONU i que va obligar a fugir més de 700.000 rohingyes cap a Bangladesh. Sumats als que ja hi eren, gairebé un milió de rohingyes de Birmània resideixen encara avui en condicions precàries als camps del districte de Cox's Bazar, on es va declarar l'incendi.

Cargando
No hay anuncios

Columnes de fum sorgint de grans flamarades es podien veure en vídeos compartits a les xarxes socials, mentre centenars de bombers i personal d'assistència i de primers auxilis lluitaven contra les flames i posaven a resguard els refugiats.

Cargando
No hay anuncios

"No queda res. Milers de persones sense casa", explicava a Reuters Aman Ullah, un refugiat rohingya. "El foc es va controlar després de sis hores, però algunes parts del camp van treure fum durant tota la nit", afegia.

Després de visitar el camp, Mohammad Mohsin, secretari del ministeri de Gestió i Assistència de Desastres, ha assegurat que les autoritats tenien constància d'onze víctimes mortals i que 40.000 barraques havien patit danys. Un hospital de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i un altre del govern turc també han quedat destruïts. Mohsi ha explicat que "s'ha format un comitè de set membres per investigar els fets".

Cargando
No hay anuncios

Segons el cap de delegació de la Federació Internacional de la Creu Roja a Bangladesh, Sanjeev Kafley, desenes de milers de persones han hagut de ser desplaçades. "Fa tres anys i mig que soc a Cox's Bazar i mai havia vist un incendi d'aquest tipus. Aquesta gent ja ha hagut de fugir dues vegades. A molts ja no els queda res", ha lamentat Kafley. Més d'un miler de membres de la Creu Roja i voluntaris han treballat conjuntament amb els bombers per ajudar a extingir el foc, que va expandir-se per quatre seccions del camp en què vivien unes 124.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

Les tanques de filferro

Alguns testimonis han explicat que les esgrimes de filferro de pues al voltant del camp van atrapar moltes persones i en van ferir d'altres, la qual cosa ha portat les agències humanitàries a demanar-ne la retirada. L'organització humanitària Refugees International ha emès un comunicat en què assegura que "és possible que no es tingui coneixement de l'abast dels danys fins d'aquí un temps" i ha avisat que "falten molts nens i alguns no han pogut fugir a causa del filferro de pues instal·lat als camps".

Cargando
No hay anuncios

Zaifur Hussein, un home rohingya de 50 anys, va poder escapar de l'incendi, però ha perdut la casa on vivia amb un grup d'amics. Ell també va explicar a Reuters que les tanques al voltant del camp havien fet difícil la fugida. "Quan érem a Birmània vam haver de fer front a molts problemes, ho van destruir tot. Ara ha passat una altra vegada", ha explicat.

Altres organitzacions també s'han posicionat en contra de la instal·lació de filferros, que en altres ocasions havien obstaculitzat l'ajuda humanitària i el subministrament de serveis vitals als camps. "El govern ha de retirar les tanques si vol protegir els refugiats", adverteix John Quinley, mentre de l'organització Fortify Rights, que treballa per als drets dels rohingyes.

Cargando
No hay anuncios
Tuit d'una periodista de Reuters que explica com ha viscut els fets i relata les declaracions d'un testimoni

Acumulació d'incendis

Aquest és el tercer incendi que afecta els camps de refugiats rohingyes a Bangladesh en quatre dies. Al mes de gener dos grans incendis més van destruir 550 barraques i van deixar milers de persones sense llar. També van patir danys importants botigues, establiments diversos i quatre escoles que Unicef havia construït a la zona. La "freqüència d'incendis als camps no sembla casualitat, sobretot quan no es coneixen els resultats de les investigacions dels incendis anteriors i es repeteixen", ha denunciat a Twitter Saad Hammadi, representant d'Amnistia Internacional per a l'Àsia meridional.

Cargando
No hay anuncios

El risc d'incendis en els camps densament poblats és alt i el d'aquest dilluns ha sigut el més gran fins ara, tal com assegurava Onno van Manen, director de l'ONG Save the Children a Bangladesh. "És un altre cop devastador per als refugiats rohingyes que viuen aquí. Fa menys de dos dies vam perdre una de les nostres instal·lacions de salut en un altre incendi", explicava. Per la seva banda, el periodista d'Al Jazeera News Tanvir Chowdhury ha posat el focus en el fet que "ha estat una situació molt complexa de gestionar perquè moltes de les barraques es troben en un terreny muntanyós en què els camions de bombers no poden accedir". "No hi ha cap sistema de distribució d'aigua al camp que permeti mitigar el foc", ha afegit.

El govern de Bangladesh ha forçat els refugiats a traslladar-se a una illa remota a la badia de Bengala, perquè afirma que els camps estan superpoblats. Els milers de persones que residien als camps han estat traslladades a l'illa, que és propensa a les inundacions i que els crítics avisen que està enmig de la trajectòria de ciclons mortals.