Un incendi calcina un terç del camp de refugiats de Lesbos
La policia deté nou immigrants acusats d’originar el foc després d’una protesta
AtenesLes gairebé 4.000 persones que acollia el centre de detenció i registre de Mória, a l’illa grega de Lesbos, es van llevar ahir amb les cendres d’un gran incendi que dilluns a la nit va arrasar amb tot el que va trobar al recinte. Fins i tot també amb algunes de les poques pertinences que els migrants conservaven del seu país d’origen. El foc es va originar després d’una protesta dels interns de Mória, convertida en presó després de l’acord signat al març entre Turquia i la Unió Europea. L’incendi no només deixa a partir d’ara milers de nouvinguts sense sostre sinó que evidencia la precarietat de les instal·lacions, a més de fer més urgent que mai que les autoritats intentin calmar la tensió que es viu a les illes gregues. La policia va detenir ahir nou persones acusades d’haver causat les flames. Es tracta de refugiats de diverses nacionalitats.
Poc abans que el foc comencés, a les vuit del vespre hora local [una més que a Catalunya], un grup d’uns 300 residents van fugir del recinte com a gest de protesta per la situació en què han de viure-hi, però alguns van ser obligats a retrocedir fins a la presó per agents policials. En aquest moment, en què es van viure episodis de tensió entre manifestants i policies, es va originar el foc dins del complex però es va aconseguir extingir i no va provocar danys personals. Sí que va destrossar, però, moltes tendes que serveixen d’aixopluc. Algunes fonts estimen que el foc ha calcinat gairebé un terç del camp.
“No hi havia lloc per dormir, alguns [dels residents que van fugir] van anar a dormir al bosc, d’altres van decidir passar la nit a les carreteres”, explica Gulfam Hassam a l’ARA en conversa telefònica des de Mitilene, Lesbos. Aquest jove pakistanès de 33 anys ha participat a les protestes gairebé diàries que s’han convocat al centre i assegura que ara que ha aconseguit fugir no vol tornar-hi perquè li preocupa ser detingut per la policia.
Una olla a pressió
Segons l’acord del març passat entre Turquia i la Unió Europea, qualsevol persona que travessi il·legalment la frontera entre Grècia i Turquia serà detinguda temporalment i després deportada al país euroasiàtic. No obstant això, segons confirma a l’ARA el portaveu d’ACNUR, Roland Schönbauer, s’estan produint alguns trasllats puntuals a la Grècia continental per tramitar allà l’asil, però el nombre de persones reubicades és insuficient.
Schönbauer declara que “les illes no poden acollir els 110 immigrants diaris que reben de mitjana, Grècia ha de traslladar-los i flexibilitzar els criteris perquè es facin efectius”. Per la seva banda, la portaveu de la Comissió Europea, Natasha Bertaud, ha dit que les transferències a la part continental de Grècia seguirien sent limitades.
A les illes gregues, on encara malviuen 10.500 refugiats, hi estan creixent les manifestacions xenòfobes, especialment a la de Quios, on s’han registrat desenes d’agressions durant les últimes setmanes.
Lesbos va ser també ahir l’escenari d’una protesta en contra de la presència dels refugiats, en què van participar activament membres del partit neonazi Alba Daurada. La formació va augmentar el seu suport a a l’illa en les últimes eleccions de fa un any.
Davant dels incidents produïts dilluns la nit, les autoritats locals defensen reforçar la presència policial i descongestionar les illes de nouvinguts. En aquest sentit, Christiana Kalofirou, governadora regional, va alertar d’una possible situació “ingovernable” a l’illa de Lesbos i, per això, va fer una crida a “prendre mesures immediates” per evitar que empitjori encara més la situació. Ahir, en una reunió conjunta amb el ministre de Protecció Ciutadana, Nikos Toskas, es va acordar enviar més reforços policials a l’illa. Mentrestant, el govern proveirà dos vaixells per oferir un sostre temporal als refugiats.