Temer perd el seu primer ministre, 10 dies després de formar govern al Brasil
El titular de Planificació dimiteix en ser enxampat en un complot per fer fora Rousseff
São PauloDeu dies li ha durat al nou president del Brasil, Michel Temer, el seu ministre de Planificació, Romero Jucá, que ha hagut de dimitir enmig d'un escàndol per un àudio en què suggereix que maniobraria per obstruir les investigacions en l'estatal Petrobras i destituir Dilma Rousseff.
La dimissió, anunciada pel propi ministre, ha posat la cirereta a l'enèsima jornada de vertigen a la llarga crisi brasilera, que va començar amb la publicació al diari 'Folha de São Paulo d'un àudio en què suggeria que si Témer assumia el poder en lloc de Rousseff es podria "frenar "la investigació en Petrobras.
Per a l'expresidenta Rousseff, suspesa del càrrec durant els sis primers mesos, la conversa posa en evidència el què ella i el seu partit fa mesos que denuncien, el complot polític en forma de "cop d'Estat" per acabar amb el seu executiu d'esquerres.
“No hi ha més sortida que fer un 'impeachment', s’ha de canviar el govern [de Dilma Rousseff] per poder estancar aquesta sagnia, s’ha de construir un pacte nacional amb el Suprem [Tribunal Federal], amb tothom”. Les paraules de Romero Jucá, l’actual ministre de Planificació i president en exercici del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), publicades ahir pel diari i que formen part d’una conversa privada mantinguda al març amb Sérgio Machado, un exdirigent de l’empresa pública Petrobras, han causat un nou terratrèmol polític.
La gravació filtrada té un fort abast polític i és un baló d’oxigen en un moment d’hores baixes per al Partit dels Treballadors, perquè per primera vegada un alt càrrec del PMDB admet que la raó de l’'impeachment' és interferir en les investigacions de corrupció, la tesi reiterada per Rousseff des de l’inici del procés.
Jucá, que va articular l’oposició per fer fora Rousseff i era un dels tres homes forts de l’executiu de Michel Temer, suggereix en aquesta conversa que l’única via per intentar frenar les investigacions per corrupció a la pública Petrobras és un canvi de govern. Precisament, el nom de Machado surt esquitxat al costat de sis dels actuals ministres en aquest escàndol que afecta la petroliera pública i tots els partits.
A la gravació -feta quan Jucá estava en plena acció per obtenir la majoria parlamentària per apartar Rousseff- l’ara ministre explica que Michel Temer és la solució per capgirar unes investigacions que ja no només estan centrades en el Partit dels Treballadors (PT) de Rousseff i Lula da Silva i el PMDB, sinó que s’estendran al Partit Socialdemòcrata del Brasil (PSDB) d’Aécio Neves, que va perdre pels pèls les presidencials del 2014 contra Rousseff. “Es vol acabar amb la classe política per construir una nova casta pura”, es queixa Jucá, que avisa que quan Temer estigui al poder es reunirà amb ell per donar-li instruccions sobre què s’ha de fer: “Michel, vine aquí, és això, això i això, tot serà d’aquesta manera”, assegura Jucá a Machado.
El ministre, que des d’Hisenda s’encarrega de les tisorades i les retallades al costat d’Henrique Meirelles, afirma que ha parlat amb “generals i comandants militars” que han donat garanties al PMDB per poder fer un nou govern. I afegeix que els militars estan “monitoritzant” el Moviment dels Sense Terra, una dels organitzacions més actives en defensa de Rousseff.
A la conversa, que té una durada de més d’una hora, també es dóna per sabut que Neves ha participat d’un “esquema [de corrupció]”. “Tothom coneix l’esquema de l’Aécio, serà el primer a ser menjat”, diu l’interlocutor de l’ara ministre, que planteja parlar amb algun dels integrants del Suprem, que és l’òrgan que jutja tots els aforats. Segons Jucá, al PSDB -formació que actualment és dins del govern-“li ha caigut la bena dels ulls” sobre les repercussions negatives de la Lava Jato, com es coneix l’operació policial que investiga Petrobras.
Partits que donen suport al nou l’executiu, com Demòcrates, ja havien demanat la sortida de Romero Jucá. En una roda de premsa surrealista, el ministre es va defensar de les acusacions i va assegurar que no dimitiria perquè té el suport explícit de Temer. “Aquest matí ens hem reunit, només m’ha demanat que doni explicacions públiques i és el que estic fent ara”, va dir. Hores després, però, presentava la seva renúncia obrint així la primera crisi d'un executiu interí amb només 10 dies d'història.
El president en funcions es va amagar i va cancel·lar una compareixença pública que tenia al matí. Fonts governamentals van dir que la filtració és obra de l’interlocutor del ministre, que està col·laborant amb la justícia per reduir la pena que se li aplicarà a la Lava Jato.