Huracà 'Beryl'

Fugir d’un huracà des del paradís: «S’ha acabat la ‘bendición’»

El cicló 'Beryl' ha deixat una desena de morts al Carib i arriba a Mèxic amb vents de 215 km/hora

Cancún (Mèxic)“No patiu, aquí no tocarà, és la bendición de la isla, mai hi arriben els huracans”. Aquesta és la frase que ha anat repetint des de dilluns el Sergio, recepcionista d’un dels hotels que hi ha a primera línia del mar Carib a Holbox, l'illa paradisíaca situada al nord de la península de Yucatán (Mèxic). Des d’aquest dijous, però, aquesta bendición s'ha acabat. Holbox, però també altres zones del sud-est del país com Felipe Carrillo Puerto, Othón P. Blanco i l’antiga ciutat maia de Tulum, han estat evacuades per la imminent arribada de l’huracà Beryl.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fenomen meteorològic que ha provocat la mort d’almenys una desena de persones al Carib és el cicló que ha arribat més ràpidament a la categoria 5 de l’escala Saffir-Simpson (la màxima) des que hi ha registres d’aquests fenòmens a l’Atlàntic.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l’huracà, que es preveu que toqui terra entre dijous a la nit i divendres a la matinada (el matí de divendres a Catalunya) amb categoria 3 i amb ratxes de vent de fins a 215 km/h i 18 litres per hora i metre quadrat, sembla no existir a primera hora de dijous a la turística illa mexicana.

Amb un sol radiant i més de 30 graus, alguns turistes encara aprofiten per fer algun tour matinal per veure taurons balena o visitar algun cenote mentre una mena de calma tensa recorre l’illa caribenya. Unes escenes idíl·liques que contrasten amb les corredisses dels propietaris de comerços i també dels holboxeños per tapiar com poden locals i cases (en alguns casos, gairebé cabanes) per protegir al màxim tot el que tenen abans de l’arribada del cicló.

Cargando
No hay anuncios

“Molts marxaran, però jo prefereixo quedar-me, aquí ho tinc tot, a la península no hi tinc res”, explica el Mateo, que té una botiga d’antiguitats i que recorda que fa just un any era a Barcelona. “Bé, realment vaig ser a Vic a casa d’uns amics, que no els farà gràcia si dic que ells són barcelonins”, diu rient, i afegeix: “Les coses poden canviar d’un dia per l’altre, però jo tinc esperança”. 

També vol tenir esperança la Sofía, que, tot i estar al càrrec d’una de les botigues més chics de l’illa, normalment viu en un càmping. “Amb uns amics ens mourem a una casa del poble perquè quedar-se al càmping és jugar-se-la”, explica vestida amb uns lluentons que brillen amb el sol que encara pica amb força.

Cargando
No hay anuncios

“Jo no he viscut mai un huracà d’aquestes dimensions, però els més grans asseguren que l’aigua arribarà per aquí”, detalla el Juan posant-se la mà per sobre del cap. El noi, d’uns trenta anys, és propietari d’una petita paradeta de souvenirs a l’avinguda Ballena del poble i aprofita les últimes hores per intentar vendre alguna polsera, imant, atrapa-somnis o ampolleta de tequila a qualsevol preu. “És la ganga de l’huracà, et puc fer un 2x3 o el que vulguis, jo he de tancar per marxar i no sé si podré tornar a obrir”, lamenta.

El Juan és una de les 900 persones -entre locals i turistes- que aquest dijous al matí han estat evacuats de Holbox. Han marxat en ferris turístics gratuïts -tot i que molts no ho sabien- que han sortit cada 30 minuts fins a primera hora de la tarda.

Cargando
No hay anuncios

 “Sempre ens han dit que el màxim són 90 persones perquè vagin amples, però aquí posa que hi caben 120 viatgers”, justifica la controladora d’entrada als vaixells, davant una cua de persones visiblement nervioses per aconseguir un seient al ferri. Un cop a dins, les maletes i motxilles dels turistes es combinen amb neveres i bosses de plàstic dels que deixen casa seva sense saber si tornaran.

“S’ha acabat la bendición”, comenta el Fernando a un home gran que té al seient del costat de la coberta del vaixell. Porta un petit chihuahua agafat en braços, i no és l’únic: en un sol ferri hi ha més d’una desena de gossos que els seus amos no han volgut abandonar i que protegeixen del sol amb tovalloles.

Cargando
No hay anuncios

“Me'n vaig obligat pel clima. Aquí ja no es pot treballar i amb això tot el turisme se’n va al carajo”, es queixa enfadat, i critica que ha faltat informació sobre el cicló. Assegura que el 60% dels treballadors de l’illa han marxat, però que molts estrangers que no dominen l’idioma ni tan sols s’han assabentat que hi ha un huracà. Ho diu amb coneixement de causa: ell és un dels centenars de taxistes que transporten turistes en una mena de carros de golf per tota l’illa. Uns vehicles que han posat en transbordadors perquè temen que deixant-los a l’illa l’aigua se’ls emporti.

Poques files més enllà hi ha una dona amb el seu fill, d’uns 8 anys i els cabells molt arrissats. El nen està content perquè és el primer cop que va en vaixell i, per tant, surt de l’illa per primera vegada. La mare, que el porta a la falda, se’l mira amb cara de circumstàncies i l’engresca encara més per evitar contagiar-li la preocupació.

Refugis per a 23.000 persones

En mitja hora el ferri arriba a Chiquilá, on el camí de turistes i locals se separa. “Ells se’n van als refugis”, comenta el conductor d’una taxicleta assenyalant dos homes que han posat l’equipatge en grans pots de pintura que fan servir de maleta perquè són hermètics i floten. Es dirigeixen a un dels 1.200 refugis que s’han habilitat arreu dels estats mexicans de Quintana Roo i Yucatán, amb capacitat per acollir més de 23.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

A l’altra banda del carrer els turistes s’encabeixen en furgonetes que els porten fins a l’aeroport de Cancún en un viatge per carretera de dues hores.

A l'arribar-hi, el caos es torna a repetir. La majoria de les portes de l’aeroport estan tapiades per evitar que els vidres petin i tot plegat fa que els viatgers hagin d’entrar per molt poques entrades. Un cop dins, les cues als taulells s’allarguen davant de pantalles que anuncien més de 300 vols cancel·lats.

Cargando
No hay anuncios

Des de mitja tarda (hora mexicana) gairebé tota la península del Yucatán ha entrat en alerta roja de perill màxim per la imminent arribada del Beryl. S’ha decretat toc de queda a la major part del territori i ha entrat en vigor la llei seca per evitar aldarulls.

Cargando
No hay anuncios

Davant les imatges de prestatges de supermercats buits davant de ciutadans que recullen provisions, el govern ha instat els proveïdors a no “apujar els preus per l’arribada de Beryl”. 

A més, els hotels (la majoria plens i alguns a prop de l’aeroport amb uns preus que han pujat fins als 500 euros la nit) han reduït al mínim els serveis d’aigua calenta i menjar per garantir els subministraments i facilitar l’arribada a casa dels seus treballadors.

Què passarà en les pròximes hores? “Tothom diu de tot, però jo he viscut huracans de categoria cinc i crec que aquesta serà una nit de pluja i vent forts, però espero que no una catàstrofe…”, diu el Santiago mentre encara empeny un carro ple de maletes per un hotel de Cancún poques hores abans que el Beryl toqui terra.