HRW denuncia que Qatar no atura el treball esclau

L'ONG de defensa dels drets humans critica que l'última reforma legal "manté les característiques explotadores del sistema de la 'kafala'"

Els esclaus  del Mundial de Qatar
Cristina Mas
09/11/2015
3 min

BarcelonaEls últims canvis de la legislació laboral al Qatar no serviran per acabar amb la sobreexplotació i els abusos que pateixen els treballadors immigrants, ha denunciat aquest dilluns l'ONG Human Rights Watch (HRW). L'emirat va anunciar a finals d'octubre una reforma del sistema de la 'kafala' (patrocini) que segons l'organització no modifica els problemes de fons: els treballadors continuen "depenent del permís de l'empresari per deixar la feina o marxar del país, un sistema que impedeix als treballadors escapar dels abusos".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nicholas McGeehan, portaveu de HRW explica a l'ARA que "els empresaris exerceixen un control gairebé absolut sobre els treballadors: tenen poder per fer que siguin deportats i per impedir que marxin del país, i amb aquestes lleis les autoritats qatarianes bàsicament envien el missatge que volen protegir els privilegis dels empresaris". Amnistia Internacional ja havia denunciat la situació dels treballadors immigrants al Qatar en un informe publicat el 2013, per denunciar els abusos que pateixen els treballadors de la construcció que fan les infraestructures del mundial de la FIFA del 2022.

La nova legislació amb prou feines maquilla les paraules. En lloc de patrocinadors es refereix als empresaris com a reclutadors, i per a l'ONG es queda curta fins i tot per complir "els compromisos insubstancials" que el règim de Doha va assumir el maig del 2014 per acabar amb els abusos, poc després de l'arribada al poder del nou emir al Qatar.

El 90% dels treballadors del Qatar són mà d'obra estrangera, la majoria procedents del sud-est asiàtic. Ocupen els llocs de treball més mal pagats, com la construcció i el servei domèstic. "Ens preocupen tots els treballadors amb sous baixos, però els sectors de la construcció i domèstic són particularment vulnerables: els primers perquè treballen llargues jornades sota una calor extrema, i els segons perquè estan confinats en cases subjectes a abusos psicològics, físics i sexuals.

HRW alerta que el sistema de 'kafala' "facilita el tràfic i el treball forçat: els treballadors no poden canviar de feina ni tan sols si pateixen abusos, perquè sistemàticament els empresaris confisquen els seus passaports, els cobren comissions il·legals, es prohibeix l'organització sindical i les autoritats rebutgen sancionar els empresaris que violen la llei", apunta McGeehan. A més, la segregació dels treballadors en camps als afores de la capital, on viuen i treballen, "alimenta la discriminació racial i agreuja el problema".

La FIFA, responsable

Des que es va decidir que la seu del Mundial de futbol del 2022 seria Qatar, on s'estan construint sis nous estadis per acollir la competició, la FIFA està al punt de mira de les crítiques de les ONG de defensa dels drets humans i de les organitzacions que vetllen pels drets dels treballadors. Per a l'investigador de HRW, "la FIFA ha rebutjat assumir cap responsabilitat en aquesta situació: no van exigir una reforma laboral com a precondició per a la candidatura de Qatar i després se n'han rentat els mans". HRW espera que la nova presidència canviï aquesta política, tot i que aclareix que "és simplista pintar la FIFA com l'únic dolent de la pel·lícula, perquè el futbol europeu està inundat de diner qatarià –i dels Emirats Àrabs– i les autoritats de Doha saben que els amos dels clubs i els fans no criticaran els abusos contra els treballadors immigrants si s'arrisquen que Qatar talli el finançament".

stats