Els hospitals palestins al límit, mentre Israel llença vacunes
Els metges alerten del col·lapse sanitari a Cisjordània i Gaza, on només s'ha vacunat un 4% de la població
Barcelona"Els meus pares són diabètics i hipertensos, però per a les autoritats no és prioritari vacunar-los", lamenta una jove palestina de 25 anys que s'estima més no dir el seu nom per por a represàlies. La mare va ser la primera a caure malalta: va començar a tenir tos, febrícula i mal de cap i després va ser el pare qui va començar a mostrar símptomes. Tot i que ell no volia fer-se la prova de covid, la noia els va arrossegar fins a l'hospital. Tots dos eren positius, van empitjorar i la mare va haver d'ingressar a l'Hospital de Dura, prop d'Hebron, a la Cisjordània ocupada. La noia es va haver d'ocupar dels pares i dels seus dos germans petits, de 7 i 10 anys, amb les escoles tancades per la pandèmia. "Sentim a dir moltes coses sobre el covid als veïns, a la televisió i als metges. La situació és molt complicada i ningú sap què passarà. Molta gent jove s'està contagiant i les noves variants són més perilloses: això és el que fa més por", explica a l'ARA la jove. El seu testimoni contrasta amb el dia a dia d'Israel, líder mundial en vacunació, amb el 60% de la població que ha rebut almenys una dosi (tots els majors de 60 anys ja immunitzats) i on han començat a vacunar els adolescents. Fins i tot –segons va reconèixer fa unes setmanes el cap de relacions internacionals del ministeri de Salut israelià, Asher Shalmon, en una intervenció al Parlament– Israel llença cada dia centenars de dosis de les vacunes de Pfizer. Són les que corresponen a ciutadans israelians que no es presenten a la cita.
Shalmon argumentava que sense vacunar els palestins de Gaza i de Cisjordània els israelians no es deslliuraran del virus, i que abans que llençar les dosis s'haurien de fer arribar a l'Autoritat Palestina, que tot just ara ha començat a rebre alguns milers de vacunes. Comptant els 100.000 treballadors àrabs que cada dia creuen els controls per treballar a Israel (que Netanyahu finalment va accedir a vacunar el març), tot just s'han pogut vacunar un 4% dels 5 milions de palestins que viuen als territoris ocupats: la campanya de vacunació de l'Autoritat Palestina va començar fa tres setmanes.
Però el membre del Likud, el partit del primer ministre Benjamin Netanyahu, a la comissió, li engegava: "No sé què és una unitat epidemiològica, però sí que sé que formem una unitat quan ens llancen míssils des de Gaza". De fet, fins i tot la decisió de Netanyahu de fer arribar cinc mil dosis de vacunes a l'Autoritat Palestina va aixecar polseguera política. Tampoc hi ha vacunes per a les milers de sudaneses o eritrees que treballen sense papers al servei domèstic a Israel, però en canvi sí per als països disposats a concedir la sobirania israeliana de Jerusalem –contra el que preveuen les resolucions de l'ONU– obrint-hi una ambaixada: ja ho han fet Guatemala, Hondures i la República Txeca.
Hospitals desbordats
Mentrestant, els hospitals de Cisjordània estan totalment desbordats per la pandèmia. "Estem en una situació crítica. No tenim llits per a tots els malalts que arriben en un estat molt greu. S'està fent tot el possible per obrir nous espais però no hi ha prou personal", explica per telèfon des de l'Hospital de Dura a Hebron Juan Pablo Nahuel Sánchez, intensivista, que forma part de l'equip de Metges Sense Fronteres destacat en aquest centre de Cisjordània, que es va obrir per fer front al covid-19 i ara està al límit de la seva capacitat. "Fins ara hem pogut atendre tothom i hem derivat alguns pacients a centres privats, però tenim més malalts que mai". A Dura disposen de prou material i medicaments, a diferència dels hospitals de Gaza, que a causa del bloqueig econòmic dictat per Tel Aviv tenen problemes de subministrament.
El doctor Mohammad Ali Rabaie, director de l'Hospital de Dura, explica que s'ocupen dels casos més greus. "Aquí tenim els malalts molt crítics que no s'han pogut recuperar als altres hospitals. Lamenta que no li enviïn més personal i alerta que no tots els metges i infermeres del centre –un centenar de professionals en total– han estat vacunats encara: "Per acabar amb la pandèmia hem de vacunar tothom alhora, però Israel no ho fa així. Necessitem ajuda de l'OMS", reclama.
Segons les dades del ministeri de Salut de l'Autoritat Palestina, els hospitals estan al 110% de la seva capacitat. Fins ara s'han declarat més de 290.000 casos i gairebé tres mil morts. A Gaza la situació és particularment crítica i s'han hagut de tancar escoles i universitats. L'últim informe de l'OMS atribueix l'increment recent dels casos a Cisjordània a les noves variants més infeccioses del virus.
La responsabilitat de l'ocupant
Però mentre els hospitals de Cisjordània continuen desbordats, i l'Autoritat Palestina pateix retards en l'arribada de les vacunes, Israel continua acaparant dosis. Segons l'Israel Democracy Institute (IDI), Tel Aviv ha comprat 10 milions de dosis d'AstraZeneca, vuit milions de Pfizer i sis milions de Moderna, que serien prou per vacunar un total de 12 milions de persones. "Tenint en compte que a Israel la població major de 15 anys és d'uns 6 milions de persones, la cobertura immunitària ja està completa", assegura l'IDI, que explica que en els pròxims mesos s'acumularan als magatzems israelians vacunes per immunitzar sis milions de persones. La població adulta de Gaza i Cisjordània és de 2,5 milions, però el mateix organisme reconeix que "el govern israelià no pretén assignar vacunes a la població no jueva dels territoris".
Human Rights Watch recorda la responsabilitat d'Israel de garantir els subministraments mèdics als palestins, com dicta la Convenció de Ginebra per a les potències ocupants. Tot i que els Acords d'Oslo van portar a la creació de l'Autoritat Palestina, que té competències en matèria de Salut, això "no eximeix Israel de les seves responsabilitats", apunta l'organisme. Fins ara Tel Aviv només ha vacunat els palestins que treballen a Israel i ha lliurat dosis per a una part del personal mèdic palestí en el que qualifica d'"esforç humanitari".
Coincidint amb la celebració del Dia de la Independència d'Israel, el ministeri de Salut ha anunciat que a partir de diumenge s'acaba l'obligació de portar mascareta en l'espai públic. Només caldrà cobrir-se la boca i el nas als espais tancats. El ministre ha explicat que la decisió s'ha pres d'acord amb el criteri dels professionals mèdics i que és el resultat de la pionera campanya de vacunació, que ha permès immunitzar més de la meitat de la població i s'ha traduït en una caiguda dràstica dels casos, amb menys contagis diaris. També s'han eliminat els grups bombolla a les escoles, excepte per als alumnes d'entre 5 i 9 anys.