Un altre hospital d'Alep ensorrat pels barrils bomba

Almenys 15 morts, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans i els voluntaris de la Defensa Civil

Supervivents de l'atac a l'hospital d'Al-Bayan.
Cristina Mas
08/06/2016
2 min

BarcelonaAlmenys 15 persones han mort aquest dimecres en una onada de bombardejos a la ciutat d'Alep, al nord de Síria, que ha afectat també l'hospital d'Al-Bayan, al districte de Shaar. Segons els voluntaris de la Defensa Civil siriana, que s'han especialitzat en el rescat de cossos sota la ruta després dels atacs aeris, han atacat l'hospital amb dos barrils bomba, una arma indiscriminada (un bidó ple amb explosius i metralla que es llança des d'avions o helicòpters) amb què el règim sirià ha matat centenars de milers de persones.

Restes d'un bombardeig a Alep, aquest dimecres.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny, ha difós imatges dels efectes del bombardeig i ha alertat que entre les víctimes hi ha criatures i gent gran. No queda clar si l'atac és de l'aviació siriana o la russa.

Un home en la desolacio del districte de Shaar després d'un bombardeig a Alep.

Alep, la capital econòmica de Síria, és el centre de forts combats des de fa mesos amb zones sota control del règim, dels rebels i també dels jihadistes de Daeix (l'acrònim àrab d'Estat Islàmic). Els xocs han fet saltar pels aires la treva pactada al febrer entre els Estats Units i Rússia.

Al-Assad adreçant-se al parlament de Damasc.

En un desafiant discurs davant del nou Parlament constituït després d'unes eleccions celebrades en plena guerra, el president sirià, Baixar al-Assad, va prometre dimarts recuperar "fins a l'últim racó" del país en mans de l'oposició i es va mostrar determinat a continuar "la guerra contra el terrorisme". I és que, en la lògica de Damasc, des de l'inici de la revolta popular contra el seu règim, el març de 2011, tota l'oposició és titllada de terrorista.

Al-Assad va etzibar que Alep serà "la tomba de les esperances i els somnis" del president turc, Recep Tayyip Erdogan, antic aliat del règim sirià i ara patrocinador d'algunes faccions rebels.

Des del 2012 la ciutat està dividida entre el règim i l'oposició, però en les últimes setmanes les tropes governamentals, amb cobertura de l'aviació russa, gairebé han encerclat les zones rebels del centre i han pogut controlar una de les dues carreteres que connecten amb Turquia.

Els Comitès de Coordinació Local, que agrupen activistes i entitats de la societat civil siriana, han denunciat que des de dimarts hi ha hagut diverses víctimes mortals als districtes de Maadi, Haidariya i Shaar.

L'Associació de Metges Independents ha denunciat l'atac al seu hospital pediàtric d'Alep, que ha destruït una planta.

Des de l'inici de la revolta popular contra Al-Assad, almenys 740 treballadors sanitaris han mort en 360 atacs en instal·lacions mèdiques segons Metges pels Drets Humans. A l'abril, almenys 50 persones van morir en un bombardeig a un hospital, inclòs l'últim pediatre que treballava a la ciutat.

Daeix perd terreny

L'Observatori ha constatat també els retrocessos de Daeix davant les forces rebels, que han aconseguit trencar el setge de la ciutat de Marea, al nord d'Alep, i reobrir la carretera fins a Azaz.

stats